Οκτώ κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Μαραντόνα – Ανθρωποκτονία με πρόθεση η κατηγορία

Οκτώ κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Μαραντόνα – Ανθρωποκτονία με πρόθεση η κατηγορία

epa02235070 Argentinian national soccer team head coach Diego Maradona is seen before the FIFA World Cup 2010 quarter final soccer match between Argentina and Germany at the Green Point stadium in Cape Town, South Africa, 03 July 2010. EPA/OLIVER WEIKEN Please refer to www.epa.eu/downloads/FIFA-WorldCup2010-Terms-and-Conditions.pdf

Όπως επιβεβαιώθηκε επίσημα οκτώ άνθρωποι θα καθίσουν στο εδώλιο για τον θάνατο του Ντιέγο Μαραντόνα.

Πρόκειται για τον προσωπικό γιατρό του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και νευροχειρουργό Λεοπόλδο Λούκε, τη ψυχίατρό του Αγκουστίνα Κοσάτσοφ, τον ψυχολόγο Κάρλος Άνχελ Ντίας, τη γιατρό Νάνσι Έντιθ Φορλίνι, τον επικεφαλής νοσηλευτή Μαριάνο Αριέλ Περόνι, τη νοσηλεύτρια Νταϊάνα Χισέλ Μαδρίδ, τον νοσηλευτή Ρικάρδο Ομάρ Αλμιρόν και τον γιατρό της κλινικής, Πέδρο Πάμπλο Ντι Σπάνια, σύμφωνα με το sdna.gr.

Δύο εκ των κατηγορουμένων, ο Λούκε και η Κοσάτσοφ, είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο!

Ο Μαραντόνα πέθανε σε ηλικία 60 ετών από πνευμονικό οίδημα και καρδιακή ανεπάρκεια στις 25 Νοεμβρίου 2020, στο Σαν Αντρές στο Τίγκρε, όπου υποβαλλόταν σε κατ’ οίκον νοσηλεία λόγω του εθισμού του στο αλκοόλ, ενώ ταυτόχρονα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο κεφάλι λίγο καιρό νωρίτερα.

Οι κατηγορούμενοι έκαναν έφεση για να μην περάσουν από δίκη, ωστόσο αυτή έπεσε στο κενό. Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν είναι προφυλακισμένος, ενώ οι ποινές που μπορεί να τους επιβληθούν είναι φυλάκιση από 8 ως 25 χρόνια. 

Η έρευνα που διεξήχθη από ένα σώμα διεπιστημονικής ομάδας έδειξε ότι ο Μαραντόνα ήταν ένας περίπλοκος ασθενής λόγω των πολλών παθήσεών του και ότι δεν ήταν 100% καλά στο ψυχολογικό κομμάτι και επομένως δεν μπορούσε να πάρει αυτός τις αποφάσεις για την υγεία του.

Παράλληλα από τα επίπεδα των ερευνών, το πόρισμα έδειξε ότι ήταν λάθος να πάρει εξιτήριο ο Μαραντόνα από το νοσοκομείο στο οποίο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, λόγω αιματώματος στον εγκέφαλο.

Ως προς την φροντίδα που έλαβε ο Αργεντινός από το ιατρικό προσωπικό το συμπέρασμα που εξήγαγε η ομάδα ήταν ότι «η περίθαλψη που έλαβε ήταν ελλιπής, ανεπαρκής και απρόσεκτη (με βάσει τα όσα αναφέρουν οι σχετικοί κανονισμοί) και ότι τα σημάδια που προμήνυαν τον θάνατό του αγνοήθηκαν», με τους Λούκε, Κοσάτσοφ και Περόνι να είναι αυτοί που χρεώνονται το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε αυτό.

Παράλληλα από την ομάδα που έκανε τη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μηδαμινός έλεγχος στο κομμάτι μετά το εξιτήριο που έλαβε και την επιστροφή του στο σπίτι, κάτι που όφειλαν να κάνουν για να ιαθεί ο ασθενής.

Ακόμη και το σπίτι που διέμενε, αναφέρεται στο πόρισμα ότι ήταν ακατάλληλο για τη θεραπεία του. Στον όροφο που βρισκόταν δεν υπήρχε μπάνιο, ενώ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να υπάρχει άμεσα κι επείγουσα διακομιδή σε νοσοκομείο, ενώ το ασθενοφόρο που θα έπρεπε να υπάρχει συνεχώς έξω από το σπίτι, τη συγκεκριμένη μέρα απουσίαζε.

Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά αναμένεται να αρχίσει το 2024. 

Σχετικά Άρθρα