Λαγκάρντ για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ – “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν κάτι τόσο καταστροφικό να συμβεί”
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν, λέγοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο. «Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του CBS «Face the Nation».
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τόσο μεγάλη -πραγματικά μεγάλη- καταστροφή» τόνισε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στη χώρα, όπου η εμπιστοσύνη θα ήταν υπό αμφισβήτηση, αλλά παγκοσμίως. Καταλαβαίνω την πολιτική, υπήρξα εντός της πολιτικής. Αλλά υπάρχει κάποια στιγμή που το υψηλότερο συμφέρον του έθνους πρέπει να επικρατήσει», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Οι ανήσυχοι επενδυτές
Οι επενδυτές φαίνεται να γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.
Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης επί του αμερικανικού κρατικού χρέους ( Five-year credit default swaps)-μια από τις πιο εμπορεύσιμες μορφές ασφάλισης χρέους- σημείωσαν την υψηλότερη τιμή τους από το 2012, ανέφεραν οι Financial Times, αντανακλώντας την διάθεση των επενδυτών να προστατευθούν από μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου έχει μειωθεί, ένδειξη ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από το κρατικό χρέος, καθώς το αδιέξοδο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους παρατείνεται. Οι τιμές για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν στα τέλη του καλοκαιριού -περίπου τη στιγμή που θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί μια χρεοκοπία- έχουν πέσει κάτω από εκείνες άλλων, πιο επικίνδυνων βραχυπρόθεσμων χρεογράφων, ανέφεραν οι FT.
Αν και οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο, μια χρεοκοπία θα ήταν δυνητικά καταστροφική για τις αγορές, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να χαρακτηρίζει ένα τέτοιο γεγονός «αδιανόητο». Οι αγορές θα μπορούσαν εύκολα να ανατραπούν από προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων, οι επιχειρήσεις και οι ξένες κυβερνήσεις θα πωλούσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε η ίδια.