Το πιο κρίσιμο “μπρα ντε φερ” στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ένα ιδιότυπο όσο και καθοριστικό “μπραντεφερ” βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά τους κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας. Από τη μία η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να καταργήσει τους δρακόντειους δημοσιονομικούς κανόνες του παρελθόντος που κατηγορούνται για «πνιγμό» των οικονομιών μετά την προηγούμενη οικονομική κρίση, από την άλλη πλευρά υπάρχει το Βερολίνο που επιθυμεί να επαναφέρει αυστηρά όρια στη μείωση των δημοσίων δαπανών.
- «Σαφώς δεν επιστρέφουμε στον κανόνα του 1/20» που ανάγκασε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν σοβαρές προσαρμογές στα επίπεδα του δημόσιου χρέους τους, δήλωσε ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή την Παρασκευή στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί και βάζει «τις τελευταίες πινελιές» σε κοινά ποσοτικά σημεία αναφοράς για να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση των κρατών μελών στο πλαίσιο του νέου συστήματος, πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις.
Η Επιτροπή θα προτείνει τις επόμενες εβδομάδες – πιθανότατα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα – νομοθετικές προτάσεις για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους κανόνες του μπλοκ για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.
Οι τροποποιήσεις θα δώσουν περισσότερα περιθώρια στις εθνικές κυβερνήσεις να καθορίσουν τη δημοσιονομική τους πορεία και χώρο για επενδύσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, επιβεβαίωσε ο Ντομπρόβσκις. Αλλά θα περιέχει επίσης μια κοινή μεθοδολογία για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των πρωτευουσών και σαφήνεια σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία που προτείνει η Επιτροπή για κάθε χώρα.
Η Γερμανία είχε εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Επιτροπή να δώσει πάρα πολλά περιθώρια σε ορισμένες κυβερνήσεις μέσα από αδιαφανείς διμερείς συμφωνίες και πίεσε για περισσότερη διαφάνεια.
Επιπλέον, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Κρίστιαν Λίντνερ ήθελε τα κράτη μέλη να μειώσουν το δημόσιο χρέος κατά 1% ετησίως στις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα όταν η υπέρβαση του χρέους είναι πιο συγκρατημένη.
Η Επιτροπή της ΕΕ επέκρινε ορισμένες από τις προτάσεις της Γερμανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης. Η λεγόμενη «κοινή διασφάλιση» – μια απαίτηση σύμφωνα με την οποία οι υπερχρεωμένες χώρες πρέπει να μειώνουν τα επίπεδα του χρέους τους κατά ένα ορισμένο ποσό κάθε χρόνο, η οποία όμως που δεν λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας – ήταν μεταξύ των σημείων που δέχτηκαν κριτική.
- Η Ολλανδία, μια από τις χώρες που παραδοσιακά ευθυγραμμίζεται με το Βερολίνο όσον αφορά τον δημοσιονομικό έλεγχο, είναι υπέρ του να αποφασίζει κάθε χώρα τον τρόπο μείωσης του χρέους δίνοντας περισσότερο χώρο για επενδύσεις, ιδίως σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση.
«Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε επίσης ότι είναι σημαντικό να έχουμε διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κοινά αριθμητικά σημεία αναφοράς και, φυσικά, αποτελεσματική εποπτεία», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που προβλέπονται στο τρέχον σύστημα δεν έχουν εφαρμοστεί πραγματικά. «Χρειάζεσαι ένα καρότο και ένα μαστίγιο, και νομίζω ότι εκεί βρίσκεται και η ισορροπία», είπε.
- Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι ένα από τα ζητήματα που απαιτούσαν περαιτέρω διευκρίνιση ήταν «η καταλληλότητα και ο σχεδιασμός κοινών ποσοτικών σημείων αναφοράς για τη στήριξη του μεταρρυθμισμένου πλαισίου».
Αλλά για ορισμένες πρωτεύουσες, αυτό θα ήταν ένα βήμα πίσω προς κοινούς δείκτες που δεν θα αντικατοπτρίζουν τη διαφορετική οικονομική κατάσταση κάθε χώρας και θα περιόριζε τον χώρο στις επιμέρους κυβερνήσεις να σχεδιάσουν τη δημοσιονομική τους πορεία, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.