Το Πάσχα της μεγάλης φυγής – Κορυφώνεται σταδιακά η έξοδος από λιμάνια και οδικά δίκτυα – Ποια νησιά έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση
Αύξηση τουλάχιστον 10% στην επιβατική κίνηση ενόψει Πάσχα και 30% στη διακίνηση εμπορευμάτων με φορτηγά χωρίς να υπολογίζονται οι μέρες αιχμής, δηλαδή η σημερινή, η Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά και χωρίς την επιβατική κίνηση από τα λιμάνια της Πάτρας και της Κυλλήνης. Αντίστοιχα αυξημένη είναι και η κίνηση στον οδικό άξονα της χώρας.
- Τα πλοία αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, η οποία θα αγγίξει και το 100% σε προορισμούς όπως η Πάρος, η Νάξος και η Σαντορίνη, ενώ και νησιά όπως η Σύρος και η Μύκονος έχουν και φέτος την τιμητική τους.
Χθες, η πληρότητα σε Κυκλάδες έφτασε το 70%, ενώ για τα πιο μακρινά δρομολόγια σε Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο δεν υπήρχαν διαθέσιμες καμπίνες, καθώς όλες είχαν κλειστεί αρκετές μέρες και εβδομάδες πριν. Μικρή πτώση στην τουριστική της κίνηση καταγράφει η Τήνος, ενώ και η Κρήτη έχει χαμηλότερες πληρότητες -κοντά στο 60-70%- αλλά διαθέτει μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία, ενώ τα πλοία για τον Αργοσαρωνικό αναχωρούν όλα γεμάτα.
- Εταιρείες που προσεγγίζουν Πάρο, Νάξο και Σύρο έβαλαν έκτακτα δρομολόγια για τις επόμενες τρεις μέρες λόγω της μεγάλης κίνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το χρονικό διάστημα της Παρασκευής πριν την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου 90.300 επιβάτες, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2022 είχαν αναχωρήσει 82.000, μία αύξηση στο 10%. Μεγάλη είναι η αύξηση και στα φορτηγά οχήματα που φτάνει στο 30%, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες των νησιών σε τροφοδοσία και μεταφορά υλικών, καθώς το Πάσχα σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν για πολλά από αυτά. Για αυτό και στην επιβατική κίνηση υπάρχουν όχι μόνο επισκέπτες των νησιών, αλλά και εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι του τουρισμού.
Οπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, για σήμερα και τις υπόλοιπες μέρες εκτιμάται ότι θα αναχωρήσουν ακόμα από την Αθήνα 37.000 επιβάτες. Μαζί όμως με τους επιβάτες, στους καταπέλτες των πλοίων βρίσκονται και δεκάδες στελέχη του Λιμενικού για έκτακτους ελέγχους ασφαλείας, οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν και πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα πλοία και εστιάζουν σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πλοών, με τα ωράρια εργασίας των ναυτικών, με υπεράριθμους επιβάτες, με βλάβες πλοίων και την αποκατάστασή τους, καθώς και με καταγγελίες επιβατών για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με επιβατικά οχηματαγωγά πλοία.
Οι συνεχόμενες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λόγω της αύξησης των καυσίμων έχουν μετατρέψει τις διακοπές σε ένα σπορ πολυτελείας ειδικά για τις οικογένειες, ωστόσο, όπως εξηγούν στον «Ε.Τ.» ναυτιλιακοί πράκτορες, «είναι τόσο μεγάλη η πίεση και η κούραση που έχει συσσωρεύσει ο κόσμος, που βλέπουμε αλλαγές στις καταναλωτικές του συνήθειες, όμως έστω και για λίγες μέρες θα φύγει. Αν και τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με λίγες μέρες πριν από το περσινό Πάσχα και σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, με τους Ελληνες να κλείνουν τα εισιτήριά τους αρκετά νωρίς και όχι τόσο την τελευταία στιγμή. Από τα μέσα Μαρτίου, για το τριήμερο Μεγάλη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο δεν υπήρχε διαθέσιμο εισιτήριο για την Αίγινα», λένε χαρακτηριστικά.