Debate Μητσοτάκη Τσίπρα: Απορρίπτεται – “Απαντάμε θεσμικά στην πρόκληση” – Το χρονικό και η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση

Debate Μητσοτάκη Τσίπρα: Απορρίπτεται – “Απαντάμε θεσμικά στην πρόκληση” – Το χρονικό και η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση

Την βεβαιότητα πως όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται δημοσκοπικά της ΝΔ, τόσο θα πιέζει για την διεξαγωγή debate εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη. Επισημαίνουν μάλιστα πως με αυστηρούς όρους πολιτικής επικοινωνίας μια «τηλεμαχία» εξυπηρετεί περισσότερο το δεύτερο κόμμα διότι έχει μικρότερο ρίσκο παρά το πρώτο κόμμα. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου το ζήτημα ενός ενδεχόμενου debate έχει τεθεί στον «πρωινό καφέ» και σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασιστεί να απαντούν «θεσμικά» στις συνεχόμενες προκλήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Εξάλλου, γνωρίζουν πως την ίδια τακτική των προκλήσεων είχε χρησιμοποιήσει στις εκλογές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας επιτακτικά debate μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το παρολίγον ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου ενόψει των εθνικών εκλογών του 2019 θα μείνει στην ιστορία ως “το ντιμπέιτ που κανένας αρχηγός δεν ήθελε να γίνει”. 

Μετά το “ναυάγιο” της διακομματικής συνεδρίασης στο να βρεθεί κοινή ημερομηνία για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση του για τηλεμαχία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως και αυτή η πρόταση ναυάγησε μιας και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ξεκαθαρίσει πως είτε θα καθίσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο ίδιο τραπέζι είτε δεν θα κάτσει κανένας. 

Στην Ελλάδα έχουν γίνει συνολικά επτά ντιμπέιτ κι όλα είναι επεισοδιακά.  

Ο ψηλός κι ο κοντός 

Η τελευταία τηλεμαχία που έλαβε χώρα στην ελληνική τηλεόραση «στιγματίστηκε» από το ύψος των πολιτικών αρχηγών κι απο τις παρατηρήσεις προς τον σκηνοθέτη.

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο τότε αρχηγός της ΝΔ, Βαγγέλης Μειμαράκης βρέθηκε απέναντι απο τον Αλέξη Τσίπρα στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Το ντιμπέιτ διεξάγονταν μέσα σε μια τεταμένη προεκλογική περίοδο, στην “σκια” της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του τρίτου μνημονίου.

Ωστόσο η συγκεκριμένη τηλεμαχία στιγματίστηκε απο την δυσαρέσκεια του Β. Μειμαράκη προς τον σκηνοθέτη της ΕΡΤ επειδή στο διπλό πλάνο μεταξύ των δύο αρχηγών, εμφανίζονταν πιο κοντός.

Μόλις ο Β. Μειμαράκης είδε στο μόνιτορ του στούντιο ότι ο Α. Τσίπρας εμφανίζονταν στους τηλεοπτικούς δέκτες ψηλότερος απο τον ίδιο, άστραψε και βρόντηξε.

  • “Επειδή βλέπω τον κ. Τσίπρα πιο ψηλό ειδοποιείστε τον σκηνοθέτη σας παρακαλώ….  Βλέπω ψήλωσε πολύ ο κ. Τσίπρας τελευταία” είπε με νόημα στον αέρα και λύγισε τα γόνατα του επιδεικτικά για να κοντύνει ακόμα περισσότερο και για να βγει απο το τηλεοπτικό κάδρο.

Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ντιμπέτι όλων των πολιτικών αρχηγών και πάλι είχε δημιουργηθεί επεισόδιο ανάμεσα στον Α. Τσίπρα και τον Β. Μειμαράκη. Στο ντιμπέτι της 9ης Σεπτεμβρίου 2015, συμμετείχε ο Αλέξη Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφης Γεννηματά και Πάνος Καμμένος. Στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου όταν ο Β. Μειμαράκης συνάντησε τον Α. Τσίπρα του είπε πως προσπαθεί να χτυπήσει τη ΝΔ  χρησιμοποιώντας τον Π. Καμμένο. “Μην με μπλέκεις εμένα σε τέτοια” ήταν η κοφτή απάντηση του Α. Τσίπρα. 

Η πρώτη φορά του Α. Τσίπρα

Το 2009 διεξήχθησαν δύο ντιμπέιτ, ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, κι ένα μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου. Στο πρώτο ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του Συνασπισμού στην θέση του Αλέκου Αλαβάνου.

  • Με αριστερή φρασεολογία και ιδεολογία ο Α. Τσίπρας κουνούσε τότε το δάκτυλο στους δύο μονομάχους καταγγέλλοντας τα ρουσφέτια στην δημόσια διοίκηση, την ανασφάλιστη εργασία και κατηγορώντας το πολιτικό σύστημα πως διώχνει τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό. 

Στο συγκεκριμένο ντιμπέιτ κυριάρχησε το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” απο τον Γιώργο Παπανδρέου και το “λεφτά δεν υπάρχουν αλλά υπάρχει κρίση στην Ευρώπη” απο τον Κώστα Καραμανλή που έχασε τελικά τις εκλογές.

Οι πυρκαγιές 

Το ντιμπέιτ του 2007 διεξήχθη στην σκιά των φονικών πυρκαγιών. Η δήλωση του Βύρων Πολύδωρα περί “ασύμμετρης απειλής” έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και κυριάρχησε στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

Στο τηλεοπτικό στούντιο της Αγ. Παρασκευής βρέθηκε τότε ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Στέλιος Παπαθεμελής. 

Πρώτη φορά όλοι μαζί 

Η πρώτη φορά όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν στο ίδιο τηλεοπτικό στούντιο ήταν το 2004. Μέχρι τότε η τηλεμαχία δίνονταν ανάμεσα στον εκάστοτε πρωθυπουργό και στον εκάστοτε πρωθυπουργό. Την ιδέα για να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο ντιμπέιτ έριξε στο τραπέζι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χρειάστηκαν περισσότερες απο είκοσι ημέρες για να προετοιμαστούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες καθώς ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην ελληνική τηλεόραση.

Τα επιτελεία των κομμάτων και η διοίκηση της ΕΡΤ συμφώνησαν να γίνει κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Μάλιστα, σε εκείνο το ντιμπέιτ συμμετείχε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, όχι βέβαια ως αρχηγός κόμματος αλλά ως δημοσιογράφος

Man to man 

Όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βρέθηκε απέναντι απο τον τότε αρχηγός της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής τα μηχανάκια της AGB χτύπησαν κόκκινο αγγίζοντας το 40% της τηλεθέασης.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση του 2000 είναι μεγαλύτερη σε τηλεθέαση. Αφενός γιατί η ιδιωτική τηλεόραση έχει κυρίαρχο ρόλο πλέον στην διαμόρφωση των αντιλήψεων κι αφετέρου γιατί η ελληνική πραγματικότητα περνάει σε νέα φάση. Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ κυριάρχησαν στην πολιτική αντιπαράθεση που συντόνισε τότε ο Νίκος Χατζηνικολάου. 

Χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου 

Το ντιμπέιτ του 1996 διεξήχθη στην σκιά του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου και έλαβε χώρα ανάμεσα στον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και στον τότε αρχηγό της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ. Επίσης αυτό ήταν ουσιαστικά και το πρώτο ντιμπέιτ στην ελληνική τηλεόραση καθώς το προηγούμενο είχε διεξαχθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η πρώτη φορά που δύο πολιτικοί αρχηγοί, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατίθενται on camera είναι τον Σεπτέμβριο του 1996. Απο τα επιτελεία των κομμάτων είχε επιλεγεί σύντομη διαδικασία και οι αρχηγοί είχαν στην διάθεση τους μόλις 2 λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Η πολιτική αντιπαράθεση είχε περιστραφεί τότε γύρω από την κρίση των Ιμίων. 

Η πρώτη φορά

Η πρώτη φορά που έγινε  debate στην Ελλάδα ήταν το 1990. Επειδή όμως η  τηλεόραση τότε δεν ήταν ακόμα έτοιμη για κάτι τέτοιο, οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν στην αίθουσα της γραμματείας του Παντείου Πανεπιστημίου.  

Μετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο αρχηγός της  ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. Η συνάντηση αυτή όμως έμοιαζε περισσότερο με ακαδημαική διάλεξη παρά με ντιμπείτ. Τη συζήτηση συντόνιζε ο αείμνηστος Γιάννης Καψής. 

Σχετικά Άρθρα