Μητσοτάκης στη Bild: Η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ 

Μητσοτάκης στη Bild: Η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ 

Ηευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σημειώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Bild.

«Λόγω του φράχτη και της γενικότερης μεταναστευτικής μας πολιτικής, λιγότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα και συνεπώς στην Ευρώπη. Αν κοιτάξετε τους απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό που λέω. Το 2015, το 75% των παράνομων προσφύγων που ήρθαν στην Ευρώπη πέρασε από την Ελλάδα. Τώρα είναι λιγότερο από το 10%», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον αναπληρωτή διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας.

«Τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει; Κατά τη γνώμη μου ένα τείχος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα. Και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στα επεισόδια που είχαν γίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, το 2019 ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο, για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε είχε έρθει ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα».

Η τουρκική εργαλειοποίηση και τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον φράχτη

Επικαλούμενος παλαιότερο σχόλιο του Τομ Φρίντμαν στους New York Times ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει στην Bild ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος και μία μεγάλη πόρτα».

«Το μεγάλο τείχος πρέπει να διασφαλίζει ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και η μεγάλη πόρτα θα αποτελεί μία γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια, διότι χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη», εξήγησε.

Για το ζήτημα των «δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», δηλαδή τους πρόσφυγες που έχουν εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά επιχειρούν να μετακινηθούν στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες κυνηγούν τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές».

Απαντώντας σε ερώτημα της Bild για το επίμαχο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, επισημαίνει: «Δεν κάνουμε pushbacks. Όμως αναχαιτίζουμε σκάφη. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει καθήκον απέναντι στους πολίτες του να προστατεύσει το ελληνικό έδαφος και να διασφαλίσει ότι «δεν θα βρεθούμε ποτέ ξανά σε μια κατάσταση όπου ο καθένας μπορεί να εισέλθει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τους κανόνες της χώρας».

Σχετικά Άρθρα