Πλεύρης: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επιδόματος για εξωσωματική και κρυοσυντήρηση ωαρίων
Όπως αποκάλυψε ο Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, ή και να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων. Μιλώντας στην Κατερίνα Καινούργιου, είπε μάλιστα, ότι η παρουσιάστρια αποτελεί και έναν από τους λόγους που το θέμα έχει βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.
«Ήταν μία από τις δικές σου παρουσίες, όταν αναφέρθηκες στο πως πρέπει να γίνει η κρυοσυντήρηση… Ήταν ένα από τα θέματα που μας είχε προβληματίσει και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα νόμο με θετική απήχηση για τις γυναίκες αφού αυξήθηκε το όριο ηλικίας για να κάνουν παιδί και πλέον γίνεται η κατάψυξη ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους», τόνισε. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι, πλέον, το όριο συμμετοχής του κράτους στα φάρμακα των γυναικών που υπόκεινται σε εξωσωματική αυξάνεται. «Είμαστε σε συνεννόηση για να υπάρξει επίδομα με εισοδηματικά κριτήρια», υπογράμμισε και είπε ότι, το κράτος καλύπτει ακόμα και την κρυοσυντήρηση.
“Έχουμε καλούς γιατρούς αλλά έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού”
Στη συνέχεια, ο υπουργός αποκάλυψε ότι, τις νύχτες, επισκέπτεται τα νοσοκομεία χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του. «Την υγεία την έχω βιώσει από τις σπουδές αλλά και ως διασωληνωμένος ασθενής. Το υπουργείο Υγείας είναι ένα υπουργείο που ποτέ κανείς υπουργός δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Έχουμε ένα σύστημα που βγήκε από δεκαετή υποχρηματοδότηση και μία πανδημία που ήταν σαν πόλεμος. Έχω συναίσθηση, επισκέπτομαι τα βράδια νοσοκομεία χωρίς να φανερώνω την ταυτότητά μου, για να δω την κατάσταση. Όσες φορές έχω κάνει βραδινές επισκέψεις, έχω συνήθως έναν συνεργάτη και του λέω να πάει μέσα για να δει τον χρόνο αναμονής στα Επείγοντα. Μόνο όταν έχεις γνώση μπορείς να δεις πως θα διορθώσεις κάτι. Έχουμε καλούς γιατρούς, καλά μηχανήματα, αλλά έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και πίεση επειδή απουσιάζει η πρωτοβάθμια υγεία», ισχυρίστηκε.
Ο Θάνος Πλεύρης θυμήθηκε και τις στιγμές που νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο. «Όταν φτάνεις κοντά στον θάνατο αναθεωρείς τον τρόπο σκέψης σου και τελικά φτάνει να είναι ευτύχημα που έχεις μία εμπειρία ζωής που σε κάνει να εκτιμάς τα αυτονόητα. Την ώρα που η γυναίκα μου υπέγραφε έντυπο συναίνεση για μία επέμβαση που είχε 20% πιθανότητες να ζήσω και 80% πιθανότητες να πεθάνω, διάβαζε ευχές κόσμου που έλεγε να πεθάνω. Θεωρώ πως επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν τέτοια εμπειρία στη ζωή τους, αν την είχαν δεν θα έβγαζαν τέτοιο χαρακτήρα. Να είναι καλά και ας μη βρεθούν ποτέ σε δύσκολη θέση. Άλλοι θα μας συμπαθούν, άλλοι θα μας αντιπαθούν, το θέμα είναι να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια», είπε.