Κόμμα Κασιδιάρη: Μετωπική στη Βουλή με αφορμή την πολιτική και δικαστική αναταραχή για την επίμαχη τροπολογία – μπλόκο
Ενδεικτικό του τοξικού προεκλογικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί αναμένεται να είναι το «κλείσιμο» της Βουλής. Σε θέση μάχης βρίσκονται σήμερα όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου για την ψήφιση της επίμαχης συμπληρωματικής τροπολογίας στο «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη.
Κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για το θεσμικό πλαίσιο που θα αποκλείει την καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση απο τις επικείμενες εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σημερινή συνεδρίαση κατά το τελευταίο νομοσχέδιο το κυβερνών κόμμα (οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι παρών) θα εξαπολύσει ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσή Αυγή και κάνοντας παράλληλα έναν σύντομο απολογισμό της κοινοβουλευτικής θητείας του.
- Η κυβέρνηση καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ πως «κρύβεται» πίσω την αποχή της επι της διαδικασίας της ψήφισης διότι προσδοκά πολιτικά οφέλη απο τους αντισυστημικούς ψηφοφόρους.
Παράλληλα, τονίζει πως με την στάση του «κλείνει το μάτι» στην Χρυσή Αυγή κι επιδιώκει να ξαναμπεί η εγκληματική οργάνωση στο Κοινοβούλιο. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν με νόημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Χρυσή Αυγή ψήφισαν για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και ψήφισαν μαζί τις αλλαγές του εκλογικού νόμου.
- Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της συμπληρωματικής τροπολογίας υποστηρίζοντας πως θωρακίζεται επιπλέον η δικαστική κρίσης ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, όπου κι αν αυτή καταλήξει.
Όσον αφορά τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατά τη συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με την ηγεσία του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση κάνει λόγο για «θεσμικά επιβεβλημένη διαβούλευση» που έγινε με σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Σχετικά με την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου απο το Δικαστικό Σώμα και τους ισχυρισμούς του περί παρέμβασης της κυβέρνησης στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επισήμανε απο το βήμα της Βουλής πως η θέση της κυβέρνησης είναι απλή:
Περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση.
- «Η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την νομοθετική πρωτοβουλία. Σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» συμπλήρωσε.
Θέση στην διαμάχη κυβέρνησης – Τζανερίκου πήρε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όπου με ανακοίνωση της καταδικάζει τις δηλώσεις του Χρ. Τσανερίκου εξηγώντας πως «η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό επί του περιεχομένου υπό ψήφιση διάταξης, που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης» και τονίζει πως η Δικαιοσύνη δεν θα γίνει μέρος του «πολιτικού παιχνιδιού».