Δίκη Άλκη: Προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου καταλόγισε στον ιατροδικαστή Γαλεντέρη η εισαγγελέας
Προσπάθεια παραπλάνησης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού καταλόγισε η εισαγγελέας της έδρας Κυριακή Κλιάμπα στον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη, που καταθέτει από το πρωί ως μάρτυρας υπεράσπισης. Αφορμή αποτέλεσε μια φωτογραφία που προσκόμισε ο ιατροδικαστής, τεχνικός σύμβουλος δύο εκ των κατηγορουμένων, και περιλαμβάνεται στην ιατροδικαστική του γνωμάτευση.
Ο μάρτυρας, στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι τα τραύματα στο κεφάλι του Άλκη δεν προκάλεσαν τον θάνατο του 19χρονου, αναφέροντας ότι προήλθαν από χέρια και πόδια, διαφορετικά θα έπρεπε να συνδέονται με θλαστικά εντυπώματα.
Προκειμένου να τεκμηριώσει την επιστημονική του άποψη χρησιμοποίησε στην τεχνική του έκθεση, φωτογραφία από διεθνές επιστημονικό σύγγραμα, υποστηρίζοντας ότι απεικονίζει ένα κρανίο με τραύμα από θλων όργανο (ράβδο). Όπως παρατήρησε όμως η εισαγγελέας, επικαλούμενη το συγκεκριμένο σύγγραμα, πρόκειται για τραύμα που αποδίδεται σε νύσσον και τέμνον όργανο και συγκεκριμένα σε μπαλτά.
Για τον λόγο αυτό, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε μόλις ολοκληρωθεί η δίκη να διαβιβαστούν τα πρακτικά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της ψευδούς πραγματογνωμοσύνης σε βάρος του ιατροδικαστή.
Τι κατέθεσε ο ιατροδικαστής
Καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης για λογαριασμό δύο εκ των 12 κατηγορούμενων (του 9ου και 11ου), ο κ. Γαλεντέρης διαφώνησε με το συμπέρασμα της συναδέλφου του Λήδας Κοβάτση, η οποία υπογράφοντας την ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου του 19χρονου, έκανε λόγο για συρροή κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα.
Ο μάρτυρας απέδωσε τον θάνατο του Άλκη στο χτύπημα που δέχθηκε στη μηριαία αρτηρία και προκάλεσε αιμορραγική καταπληξία (ανάλογη επιστημονική άποψη διατύπωσαν οι δυο προηγούμενοι ιατροδικαστές Γρηγόρης Λέων και Κατερίνα Αποστολίδου που εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης), αποσυνδέοντας από τον μηχανισμό θανάτου τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
«Δεν διαφωνώ με τα ευρήματα της κ. Κοβάτση, αλλά με το συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου. Εν προκειμένω περιλαμβάνει όλες τις κακώσεις στα κάτω άκρα παρότι η ίδια αποδέχεται ότι κάποιες δεν ήταν θανατηφόρες», είπε ο κ. Γαλεντέρης, επιμένοντας ότι ο θάνατος του Άλκη δεν προκλήθηκε ούτε επηρεάστηκε από τα χτυπήματα στο κεφάλι. Εκτίμησε δε, ότι τα συγκεκριμένα χτυπήματα στο κεφάλι προκλήθηκαν «με χέρια και πόδια», αλλά όχι με κάποια όργανα, διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά εντυπώματα.
Όσον αφορά το «θανατηφόρο» τραύμα στη μηριαία αρτηρία, πιθανολόγησε ότι προκλήθηκε από όργανο, όπως σιδερόβεργα ή μαχαίρι (τύπου παγοκόφτης) ή από κατσαβίδι («συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες»), αποκλείοντας όμως να προκλήθηκε από δρεπάνι ή μαχαίρι- κάραμπιτ, όργανα που, κατά το κατηγορητήριο, κρατούσαν οι δύο κατηγορούμενοι, υπέρ των οποίων κατέθεσε ο μάρτυρας.
Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το πόσα άτομα χτύπησαν τον Άλκη με βάση το σύνολο των τραυμάτων που δέχθηκε, ο κ. Γαλεντέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν «το λιγότερο τρεις».
Πηγή: in.gr