Κόμμα Κασιδιάρη: Επιβεβαιώνεται η συνάντηση Γεραπετρίτη Τζανερίκου – Τα ερωτήματα και οι εξελίξεις μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του ΑΠ

Κόμμα Κασιδιάρη: Επιβεβαιώνεται η συνάντηση Γεραπετρίτη Τζανερίκου – Τα ερωτήματα και οι εξελίξεις μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του ΑΠ

Η αποκάλυψη της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον παραιτηθέντα Α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερρίκο, πριν από λίγες ημέρες (δηλ. πριν από την κατάθεση στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας) γεννά ερωτήματα ειδικά με την έκβαση της υπόθεσης με τη διαφοροποίηση του κ. Τζανερίκου, και τελικά την παραίτησή του μετά και τα συντονισμένα πυρά από συνταγματολόγους και τον Υπ. Εσωτερικών.

Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα από το documentonews και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος δεν διέψευσε ότι υπήρξε συνάντηση.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

  • Δημοσιογράφος: Με ποιον ρόλο συναντήθηκε ο Γεραπετρίτης με τον Τζανερρίκο
  • Γιάννης Οικονόμου: Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένο ότι υπήρχαν ζητήματα και δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου, είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Το θέμα είναι, πώς είναι δυνατόν στο πλαίσιο διαβούλευσης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου για τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης για το μόρφωμα Κασιδιάρη, να κρατείται μυστική η συνάντηση Γεραπετρίτη Τζανερίκου από την κυβέρνηση.

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου παραιτήθηκε σήμερα Δευτέρα (10/4) από το δικαστικό σώμα, επικαλούμενος σύμφωνα με πληροφορίες, λόγους αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

Την Κυριακή 9 Απριλίου, ο Χρήστος Τζανερρίκος με σκληρή δήλωσή του έκανε λόγο για πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου» και κατήγγειλε επί της ουσίας την κυβέρνηση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr αν η παραίτηση Τζανερίκου, ο οποίος κατήγγειλε πρωτοφανείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη, γίνει άμεσα δεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, – εντός δύο ημερών ορίζει ο νόμος – τότε ενδεχομένως να προκύψει νομικό αδιέξοδο, που αφορά τη σύνθεση του Α1 Τμήματος, το οποίο με βάση την κυβερνητική τροπολογία πρέπει να αποφασίσει “εν ολομελεία”!

  • Το νομικό πρόβλημα, που προκύπτει άμεσα είναι το πως θα ερμηνευτεί το “εν ολομελεία”, όταν σύμφωνα με το νόμο το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου είναι 11μελές.

Είναι αδύνατον να συμπληρωθεί το κενό της παραίτησης Τζανερίκου με νέο Αντιπρόεδρο, καθώς Αντιπροέδρους ορίζει μόνον το Υπουργικό Συμβούλιο και το συγκεκριμένο βρίσκεται σε αποδρομή, ενόψει της εξαγγελίας εκλογών, για την 21η Μαΐου.

Άρα, η σύνθεση του Α1 Τμήματος θα παραμείνει 10μελής.

Το δεύτερο νομικό αδιέξοδο, που ανακύπτει, προκύπτει από το πως θα γίνει η ψηφοφορία στο Α1 Τμήμα, που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, μεταξύ αυτών και του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο νόμος απαιτεί μονοψήφιο αριθμό στη σύνθεση των τμημάτων του Αρείου Πάγου και γενικά στις συνθέσεις των Δικαστηρίων. Με την αποχώρηση Τζανερίκου ωστόσο, η σύνθεση του Τμήματος έχει πλέον άρτιο αριθμό, καθώς είναι δεκαμελής.

Οπότε εδώ, τα δεδομένα είναι τρία.

H αρχαιότερη Aρεοπαγίτης του Α1 Τμήματος Ευδοξία Κιουπτσίδου, ή πρέπει να… μετατρέψει το τμήμα σε… Σωματείο, όπου με βάση τις διατάξεις του νόμου, η ψήφος του Προέδρου μετράει διπλή, ή θα πρέπει να αφαιρέσει ένα μέλος της σύνθεσης με απόφαση της, ή θα προστεθεί ένας ακόμη δικαστής στη σύνθεση του τμήματος, κάτι ωστόσο που δεν είναι εφικτό.

Ακόμη χειρότερα, εάν το Τμήμα παραμείνει ως έχει μετά την παραίτηση Τζανερίκου, δηλαδή 10μελές, τότε πλήττεται βάναυσα η συνταγματική Αρχή της δίκαιης δίκης, γιατί θα είναι σαν να προδικάζουν ότι, η απόφαση των ανωτάτων δικαστών είτε θα είναι ομόφωνη, δηλαδή 10 – 0, ή θα είναι 6 – 4, 7 – 3, 8 – 2, ή τέλος 9 – 1.

Επιπλέον, επειδή ακούστηκαν πολλά, για πειθαρχική δίωξη του Αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερίκου, μετά τις καταγγελίες του, για πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την τροπολογία Κασιδιάρη, την οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει φωτογραφική διάταξη, που έχει στο «στόχαστρο» τον ίδιο, ο κίνδυνος αυτός εκλείπει, εάν η παραίτηση του γίνει άμεσα δεκτή από τον κ. Τσιάρα.

Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος ΑΠ πάντως, σύμφωνα με όσα λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, δεν πτοείται, ούτε από απειλές, ούτε από διώξεις.

Φέρεται μάλιστα, να είχε προειδοποιήσει, για το νομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την τροποποίηση – μπάλωμα!

Σχετικά Άρθρα