Εκτός σχεδίου/Κυβερνητική στροφή: “Φρένο” στη ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί

Εκτός σχεδίου/Κυβερνητική στροφή: “Φρένο” στη ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί

«Φρένο» έβαλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε μεταβατική διάταξη που θα έλυνε το πρόβλημα για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες που αγόρασαν εκτός σχεδίου οικόπεδα 4 στρεμμάτων και, πλέον, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορούν να χτίσουν και έτσι απαξιώνεται η περιουσία τους.

Παρότι ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, είχε δεσμευτεί ότι «επεξεργαζόμαστε μεταβατική διάταξη η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί», σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες τέτοια διάταξη μεταβατική δεν θα έρθει στη Βουλή, μετά από απόφαση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ακούνε τα παράπονα των συμπολιτών τους στην επαρχία, είχαν ζητήσει να λυθεί το θέμα. Μάλιστα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γεώργιος Βλάχος, έφερε με επίκαιρη ερώτησή του το θέμα της κατάργησης της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου.

Όμως, σχετική απόφαση που ρυθμίζει το σοβαρό ζήτημα «παγώνει».

Η απόφαση του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Η επίμαχη απόφαση (176/2023) αφορά οικόπεδο εκτός σχεδίου στο νησί της Πάτμου. Σύμφωνα με αυτή, δεν αρκεί πια η προϋπόθεση να είναι ένα οικόπεδο πάνω από 4 στρέμματα, αλλά θα πρέπει να και η πρόσβαση σε κοινόχρηστη οδό, δηλαδή σε δρόμο. Είχε προηγηθεί απόφαση του Εφετείου Πειραιά, με την οποία συντάχθηκε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, έπειτα από αυτή την εξέλιξη, στα «χαρτιά» τουλάχιστον, καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση και τινάζονται στον «αέρα» πολλές περιουσίες και οικόπεδα που είναι μεν άνω των 4 στρεμμάτων (βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ακινήτου), όμως δεν είναι σε δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ήδη ζητήσει να βγει εγκύκλιος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και να δοθεί λύση, με πιο πιθανή να προκρίνεται μια μεταβατική περίοδος 4-5 ετών για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» κάποιες άδειες οικοδόμησης και επενδύσεων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα