Υπόθεση Πουλή: Σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του υπόδικου (παράνομες προσλήψειες ΚΕΕΛΠΝΟ) στα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Με μια σκληρή ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζει επιλογές υποψηφίων που έγιναν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, επισημαίνοντας: “Τo δόγμα Μητσοτάκη «ανευθυνότητα, διαφθορά, αδιαφάνεια» για την επόμενη τετραετία, καθρεφτίζουν τα δήθεν ανανεωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια, τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «επικροτεί και το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς».
«Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο κάνει το αδιανόητο να έχει υποψήφιο κανονικά τον κ. Καραμανλή, που παραιτήθηκε υποκριτικά πριν έναν μήνα για την τραγωδία των Τεμπών» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και κάνει λεπτομερή αναφορά στο «όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς» με ονόματα:
«Υποψήφιος ο κ. Παπαθανάσης. Που “έσβησε” με 50.000 ευρώ δανειακές υποχρεώσεις 2 εκατ. ευρώ.
Υποψήφιος ο κ. Χειμάρας. Που παραιτήθηκε για τις απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το Δημόσιο και στις 30 Μαρτίου ο κ. Οικονόμου έλεγε πως δεν θα είναι υποψήφιος.
Υποψήφιος ο κ. Πουλής. Υπόδικος για ενέργειές του στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με δύο αμετάκλητα βουλεύματα από Δικαστικά Συμβούλια για κακουργηματική απιστία που αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ επί ζημία του Δημοσίου.
Υποψήφιος και ο κ. Αβραμόπουλος. Που εμπλέκεται στον σκάνδαλο Novartis και έχουν βρεθεί σχεδόν 1 εκ. ευρώ «αδιευκρίνιστα» στους τραπεζικούς του λογαριασμούς».
Καταλήγοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει αιχμηρά, στον κ. Μητσοτάκη «να ξαναβάλει στα ψηφοδέλτια και τους Πάτση και Νικολάου. Πρώτον, γιατί είναι αδικία να κοπούν μόνο αυτοί και δεύτερον γιατί θα είναι ακόμα πιο σαφές το στίγμα της ΝΔ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
«Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ καθρεφτίζουν το δόγμα Μητσοτάκη και για την επόμενη τετραετία: Ανευθυνότητα, διαφθορά, αδιαφάνεια.
Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο κάνει το αδιανόητο να έχει υποψήφιο κανονικά τον κ. Καραμανλή, που παραιτήθηκε υποκριτικά πριν έναν μήνα για την τραγωδία των Τεμπών, για να κατέβει στις εκλογές σαν να μην τρέχει τίποτα, αλλά επικροτεί και το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς.
- Υποψήφιος ο κ. Παπαθανάσης. Που «έσβησε» με 50.000 ευρώ δανειακές υποχρεώσεις 2 εκατ. ευρώ.
- Υποψήφιος ο κ. Χειμάρας. Που παραιτήθηκε για τις απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το Δημόσιο και στις 30 Μαρτίου ο κ. Οικονόμου έλεγε πως δεν θα είναι υποψήφιος.
- Υποψήφιος ο κ. Πουλής. Υπόδικος για ενέργειές του στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με δύο αμετάκλητα βουλεύματα από Δικαστικά Συμβούλια για κακουργηματική απιστία που αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ επί ζημία του Δημοσίου.
- Υποψήφιος και ο κ. Αβραμόπουλος. Που εμπλέκεται στον σκάνδαλο Novartis και έχουν βρεθεί σχεδόν 1 εκ. ευρώ «αδιευκρίνιστα» στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Προτείνουμε στον κ. Μητσοτάκη να ξαναβάλει στα ψηφοδέλτια και τους Πάτση και Νικολάου. Πρώτον, γιατί είναι αδικία να κοπούν μόνο αυτοί και δεύτερον γιατί θα είναι ακόμα πιο σαφές το στίγμα της ΝΔ».
Η δίκη Πουλή
Ο πρώην εκπρόσωπος εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής είναι μεταξύ των κατηγορούμενων –όπως και η σύζυγός του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, πρώην διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και συνεργάτιδα του νυν υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων-, σε δύο υποθέσεις που αφορούν παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η πρώτη αφορούσε 22 παράνομες προσλήψεις ημετέρων οι οποίες έγιναν αποκλειστικά επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη. Η δεύτερη υπόθεση για την οποία ο Σταμάτης Πουλής και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου είναι μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να δικαστούν για κακουργήματα που αφορούν 74 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-2014. Οι δύο δίκες έχουν προσδιοριστεί χρονικά για τις 22 Μαΐου 2023 (δηλαδή μια ημέρα μετά τις εκλογές) και για τις 14 Ιουνίου 2023.
Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με τα υπ’ αριθμόν 875 και 876 βουλεύματα που εξέδωσε απέρριψε τις εφέσεις που είχαν ασκηθεί από τους κατηγορούμενους κατά των δύο επίμαχων παραπεμπτικών βουλευμάτων τα οποία είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2022.
Το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε τις ασκηθείσες προσφυγές με το σκεπτικό ότι «το εκκαλούμενο βούλευμα εκθέτει με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά από τα οποία συνήγαγε την ύπαρξη ζημίας στα περιουσιακά του ΚΕΕΛΠΝΟ». Επίσης, όπως υπογραμμίζεται «οι προσληφθέντες υπάλληλοι δεν παρείχαν πραγματική εργασία και ότι η όποια παρασχεθείσα εργασία ήταν ανώφελη για τον οργανισμό αφού δεν υπήρχε ανάγκη πρόσληψης νέων υπαλλήλων ενώ οι υπηρεσιακές ανάγκες του ΚΕΕΛΠΝΟ μπορούσαν να καλυφθούν από το υπάρχουν προσωπικό του».
Για την υπόθεση με τις 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη. Οι προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013 – 2014, και φέρεται να ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 251.629 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση οι παράνομες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά επί υπουργίας του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί συνεργάτες «εντάχθηκαν μη νόμιμα στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον από την 31-10-2013, σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψης ενός εκάστου εξ αυτών και μέχρι και τον Μάιο του έτους 2014».
Για τις 74 παράνομες προσλήψεις τα αδικήματα που τους αφορούν κατά περίπτωση είναι για τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη. Οι 74 παράνομες προσλήψεις είχαν γίνει περίοδο 2011-14 από τις οποίες ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 1,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για «προσλήψεις – συνεργασίες» διάφορων ειδικοτήτων, είτε διοικητικών υπαλλήλων είτε γιατρών.
Η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, έχει παραπεμφθεί στο Εδώλιο του Ε’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών –η δίκη έχει αναβληθεί για τον Δεκέμβριο του 2023-, προκειμένου να δικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες και απόκρυψη εσόδων «άγνωστης πηγής», όπως επισημαίνεται στο υπ’ αριθμόν 3455/2020 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.