Ο Βορίδης αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα έρχεται προσθέτη νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη
Για μια ευρεία σειρά θεμάτων που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς, τα εκλογικά διλήμματα και τις συνεργασίες, κλήθηκαν, χθες αργά το βράδυ, να απαντήσουν στην εκπομπή της ΕΡΤ «Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος.
Όσον αφορά τα θέματα οικονομίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αρχικά μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μ Βορίδης, αφού σημείωσε πως η ΝΔ είχε κάνει το 2019 μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων «παρότι συνέβησαν πολλά που θα δικαιολογούσαν τη μη τήρησή τους», ο κ. Βορίδης είπε επεσήμανε ότι στόχος για τη νέα τετραετία είναι η αύξηση των μισθών με «οριζόντιο χαρακτήρα» στο Δημόσιο» και η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» στον ιδιωτικό τομέα.
Η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί η αισχροκέρδεια, και για αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο στα 5 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του κ. Μάντζος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει από τον Αύγουστο του 2022 πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και πως το κόμμα του ήταν εκείνο που προστάτεψε τη λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς. Είπε επίσης πως αν θέλουμε προγραμματικές συγκλίσεις χρειάζεται αυτοκριτική, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των επιδομάτων.
Όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα, ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα κάνει πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη τη Δευτέρα 10/4 στη Βουλή και εξέφρασε την βεβαιότητα πως η «λεγόμενη αντισυστημική ψήφος δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικά προτάσεις».
Ο υπουργός Εσωτερικών δεν προχώρησε στην αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τη νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. «Η λεγόμενη αντι-συστημική ψήφος και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικά προτάσεις και χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης», είπε ο Μάκης Βορίδης.
«Το θέμα με τον Κασιδιάρη, όμως έχει και κάτι πρόσθετο», σημείωσε. «Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις», πρόσθεσε και εξήγησε πως η κυβερνητική παρέμβαση έρχεται να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό.
Η κ. Αχτσιόγλου κληθείσα να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο, είπε ότι η θέση του κόμματος, που έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, είναι πως ο φράχτης «στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών», και πως για να μπορέσει να υπάρξει περιορισμός των προσφυγικών ροών πρέπει «να υπάρχουν ευρωπαϊκές συμφωνίες, ευρωτουρκικές συμφωνίες».
Ο κ. Μάντζος εξέφρασε την άποψη πως για να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα έναν «πραγματικά κοινωνικό προϋπολογισμό», πρέπει να αξιοποιηθεί το «σπάνιο εργαλείο», όπως το αποκάλεσε, «ίσως το τελευταίο ευρωπαϊκό εργαλείο που θα έχουμε στα χέρια μας τα επόμενα πολλά χρόνια, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Μιλώντας για τους θεσμούς, ο κ. Βορίδης εξήρε την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στο Δημόσιο και αφού υπενθύμισε πως η ΝΔ έχει ήδη κάνει κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως «ο γραπτός διαγωνισμός που βάζει στοιχεία αξιοκρατικά σε μια διαδικασία που μέχρι τώρα ήταν τυπικώς μοριοδοτική, και ο μηχανισμός αξιολόγησης», ξεκαθάρισε ότι «τα διλήμματα είναι σαφή: εμείς πάμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, νομοθετούμε και προχωράμε και από την άλλη υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να σταματήσουν αυτήν την πορεία».
Η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε πως το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Δικαιοσύνη παντού» σημαίνει ότι πρέπει «να σταματήσει το ρουσφετολογικό όργιο που υπάρχει τα τελευταία 4 χρόνια και η προνομιακή μεταχείριση φίλων και ημέτερων που κάνει η ΝΔ», τονίζοντας πως «αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η καθαρότητα στους κανόνες και οι ίσοι όροι του παιχνιδιού για όλους».
Ο κ. Μάντζος σημείωσε πως «η επόμενη εποχή μετά τις εκλογές θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές» ενός «συγκεντρωτικού επιτελικού κράτους, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, όχι μόνο στις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, αλλά και στην ίδια τη διαχείριση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων», και πως αυτό θα επιτευχθεί «με ΑΣΕΠ παντού, αξιοκρατία παντού, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, Διαύγεια παντού».
Φτάνοντας στο θέμα των συνεργασιών, ο κ. Βορίδης εξήγησε πως ο λόγος που η ΝΔ επιθυμεί την αυτοδυναμία «δεν είναι αν θα έχει 15-20 υπουργεία» αλλά πως στις κυβερνήσεις συνεργασίας όταν παρουσιάζεται μια πολιτική δυσκολία, «ο ασθενέστερος εταίρος τείνει να φεύγει, άρα δημιουργείται πολιτική αστάθεια».
Από την πλευρά της, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας «επί προγραμματικών θέσεων, χωρίς προνομιακούς συνομιλητές και χωρίς αποκλεισμούς, επί συγκεκριμένων θέσεων και προγραμμάτων».
Ο κ. Μάντζος ανέφερε πως «το δίλημμα Τσίπρας – Μητσοτάκης, Μητσοτάκης – Τσίπρας, είναι ένα δίλημμα το οποίο παγιδεύει τους πολίτες σε ένα αδιέξοδο» επισημαίνοντας πως υπάρχει και μια τρίτη πρόταση: «η ανατροπή των προηγούμενων δύο». Όσον αφορά τα κόμματα με τα οποία μπορεί να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μάντζος επέμεινε «στην ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να έχει άλλον πρωθυπουργό, κανέναν από τους δύο, οι οποίοι απέτυχαν με τα συστήματα τους να λύσουν τα αδιέξοδα των πολιτών».
Όσον αφορά τέλος τα εκλογικά διλήμματα, ο κ. Βορίδης εξέφρασε την άποψη πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν την σύγκριση ανάμεσα στις τετραετίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να διαπιστώσουν πως υπάρχουν διαφορές σε τομείς όπως η μεταναστευτική πολιτική, η Άμυνα και η οικονομική πολιτική: «Συμφωνώ, επί μνημονίου είχε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά εκεί υπήρχαν επιλογές για το αν θατις κάνεις από τα έξοδα, αν θα τις κάνεις από τα έσοδα, αν θα τις κάνεις με την αύξηση της φορολογίας και το τσάκισμα της μεσαίας τάξης ή όχι», είπε ο κ. Βορίδης αντιτάσσοντας ότι η ΝΔ επέλεξε τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση των επενδύσεων.
Η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε τη πεποίθηση πως οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι «αυτό που ζουν είναι πολύ μακριά από αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να τους παρουσιάσει ότι ζουν εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια», κάνοντας λόγο για μια «χωρίς αμφιβολία προπαγάνδα» της ΝΔ.
Από την πλευρά του, ο κ. Μάντζος τόνισε πως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η προστασία των πολιτών, η καλύτερη προοπτική, η εγγύηση του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών και τόνισε ότι « ή θα αναπαράξουμε ένα κράτος λάφυρο για λίγους ή θα δημιουργήσουμε ένα κράτος εγγυητή της ευημερίας των πολλών», ανέφερε ο κ. Μάντζος.