Πώς ο Κανελλόπουλος μετατρέπεται σε “αρχηγό εκτός φυλακής”- Το plan b εάν ο ΑΠ αποκλείσει το κόμμα Κασιδιάρη

Πώς ο Κανελλόπουλος μετατρέπεται σε “αρχηγό εκτός φυλακής”- Το plan b εάν ο ΑΠ αποκλείσει το κόμμα Κασιδιάρη

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος αποκάλυψε, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, πως οι μετρήσεις δείχνουν ότι το “κόμμα Κασιδιάρη” μπορεί να συγκεντρώσει έως και 5,8%, ίσως και περισσότερο, εφόσον, τελικά, κατέλθει στις εκλογές.

Ανέφερε, δε, πως η αντικατάσταση του φυλακισμένου χρυσαυγίτη με τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσο Κανελλόπουλο είναι πιθανό να λειτουργήσει με δύο τρόπους: α. να προσελκύσει το νέο μόρφωμα ακόμα περισσότερες ψήφους, απ΄ ότι εάν ήταν προφανής η ηγεσία του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, καθώς ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να αισθανθούν “απελευθερωμένοι”, ή, β. να χάσει κάποιες που έχουν ως σημείο αναφοράς την παλαιά “Χρυσή Αυγή”, προς άλλα μικρά κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ, εάν, για παράδειγμα, το όνομα του Ηλία Κασιδιάρη απουσιάζει από την ηγετική ομάδα και τα ψηφοδέλτια.

Μετά την τροπολογία

Το πρώτο ερώτημα σχετικά με την εμπλοκή Κανελλόπουλου είναι αν αυτή θα αποτελέσει όντως το όχημα για τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο εμφανίζεται ως πολιτικός κληρονόμος της Χρυσής Αυγής.

Στις 8 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η τροπολογία που φιλοδοξούσε να αποτρέψει τη συμμετοχή στις εκλογές των καταδικασμένων χρυσαυγιτών (αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012). Η τροπολογία προβλέπει ότι για να γίνει αποδεκτός ένας εκλογικός συνδυασμός πρέπει:

«Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα»”

Το κλειδί στην τροπολογία είναι ο όρος «πραγματική ηγεσία», στον οποίο δίνεται έμφαση, προκειμένου να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση αχυρανθρώπων. Γι’ αυτό επισημαίνεται: «Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα».

Την τελική κρίση για τη νομιμότητα των συνδυασμών εκφέρει το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Είναι καλύτερος ο Κανελλόπουλος από τον Κασιδιάρη;

Ο πρώην αντιεισαγγελέας θα επιχειρήσει να παρακάμψει τα παραπάνω όταν θα βρεθεί (ο ίδιος) ενώπιον των (μέχρι την συνταξιοδότησή του) συναδέλφων του στο ανώτατο δικαστήριο, επικαλούμενος την φήμη του και την σημαντική σταδιοδρομία του στην Δικαιοσύνη.

Για να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα της «πραγματικής ηγεσίας», ο Κανελλόπουλος θα επικαλεστεί τη μακρά διαδρομή του στο δικαστικό σώμα και το (υποτιθέμενο) κύρος που αυτή συνεπάγεται. Μάλιστα για υποστηρίξει τον ισχυρισμό περί της δήθεν ανεξαρτησίας του, υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει καμία επαφή με τον Κασιδιάρη…

Το πολύ κακό σενάριο θα ήταν, αναμφίβολα, να αποδεχτεί ο Άρειος Πάγος την “επιχειρηματολογία” Κανελλόπουλου και να επιτρέψει στο κόμμα “Έλληνες” να κατέλθει στην εκλογική μάχη με πρόεδρο τον πρώην αντιεισαγγελέα και υποψήφιο στην Α’ Αθήνας τον Ηλία Κασιδιάρη. Εάν λάβουμε υπόψη μας τις προβλέψεις του Δημήτρη Μαύρου αντιλαμβανόμαστε όλοι τι πρόκειται να συμβεί: επτακομματική Βουλή με “μεταμφιεσμένους”(;) νεοναζιστές στα έδρανα.

Για να αρθούν οι επιφυλάξεις σχετικά με το τι πρεσβεύει ο Τάσος Κανελλόπουλος, μια ματιά στην ιδρυτική διακήρυξη του δικού του κόμματος, ΕΑΝ, ένα χρόνο πριν, διευκολύνει την κατανόηση.

Ο Κανελλόπουλος στην ιστοσελίδα του «κόμματος» ΕΑΝ που έχει δημιουργήσει (και μάλλον είναι το μόνο μέλος), αναπαράγει τη γνωστή χρυσαυγίτικη ρητορεία. Στην ιδρυτική διακήρυξη του «κόμματος» διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Η διακομματική προδοσία, δεν τελειώνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς, συνεχίζεται και με τον καλπάζοντα εποικισμό της χώρας, από μετανάστες της Ν.Α. Ασίας και της Αφρικής. Όλα τα στοιχεία μαρτυρούν, ότι σκοτεινές δυνάμεις, έχουν σχεδιάσει και οργανώσει συνωμοτικό σχέδιο Εποικισμού της χώρας. Ο Λαός δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ιθύνων νους αυτού του σχεδίου. Γνωρίζει, όμως, ποια είναι τα εκτελεστικά όργανα αυτού στην Ελλάδα. Είναι τα τέσσερα παλαιά κόμματα – ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ».

Το άλλο κακό σενάριο

Στην θετική εκδοχή που ο Αρειος Πάγος πράττει το καθήκον του, έστω βασιζόμενος σε μία συνταγματικά εύθραυστη κυβερνητική τροπολογία, και αποκλείει το “κόμμα Κασιδιάρη” με πρόεδρο τον πρώην αντιεισαγγελέα, ίσως προκύψει ένα άλλο θέμα. Και αφορά την συμμετοχή του ΕΑΝ στις εκλογές, χωρίς, φυσικά, τον Ηλία Κασιδιάρη.

Η δημοσιότητα που απέκτησε ο Τάσος Κανελλόπουλος τις τελευταίες ημέρες τον αναγορεύουν για αρκετούς σε “διάδοχο” του Ηλία Κασιδιάρη για “λόγους ανάγκης”, ήτοι επειδή ο χρυσαυγίτης εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών για την διεύθυνση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο πρώην αντιεισαγγελέας του ΑΠ “ταυτίζεται”, πλέον, ιδεολογικά με τον Ηλία Κασιδιάρη και μετατρέπεται σε “άτυπο αρχηγό εκτός φυλακής”. Έτσι, είναι πολύ πιθανό, εφόσον δεν υλοποιηθεί το βασικό σενάριο των Κασιδιάρη-Κανελλόπουλου, να φτάσει στις κάλπες μόνο το ΕΑΝ με τον πρώην αντιεισαγγελέα επικεφαλής, τους υποστηρικτές Κασιδιάρη στα ψηφοδέλτια, εκπροσωπώντας, μάλιστα, περίπου την ίδια ιδεολογία.

Ο Κανελλόπουλος έχει κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα, την οποία θα ενισχύσει μέχρι και την 5η Μαϊου που εκδικάζεται στον ΑΠ το αίτημα των “Ελλήνων” για την συμμετοχή στις εκλογές και, εφόσον αποκλειστεί, θα μπορούσε ο ίδιος να εμφανιστεί ως διωκόμενος από το σύστημα λόγω Κασιδιάρη, δυνάμενος, όμως, να κατέλθει στις εκλογές με το “ΕΑΝ” (αρκεί να έχει φροντίσει να καταθέσει παράλληλα την σχετική αίτηση). Εάν κάτι τέτοιο είναι συνταγματικά εφικτό και συμβατό με την εκλογική νομοθεσία, το πρόβλημα μιας παρουσίας του Κανελλόπουλου στη Βουλή (με βουλευτές τους “στρατιώτες” του Κασιδιάρη) δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπερνά εύκολα κανείς.

Σχετικά Άρθρα