Τουρκία: Νέες πιέσεις στις τράπεζες για στήριξη της λίρας – Ανησυχούν οι καταθέτες

Τουρκία: Νέες πιέσεις στις τράπεζες για στήριξη της λίρας – Ανησυχούν οι καταθέτες

Η Τράπεζα της Τουρκίας εντείνει τις πιέσεις στις τουρκικές τράπεζες ζητώντας να πείσουν όσο περισσότερους πελάτες μπορούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο ειδικό σχήμα καταθέσεων εκτάκτου ανάγκης που έχει θεσπίσει η Αγκυρα για να προστατεύσει το νόμισμα της χώρας. Ο λόγος για το σχήμα προστασίας των καταθέσεων που υιοθέτησε η Αγκυρα στα τέλη του 2021 εν μέσω μιας από τις πολλές νομισματικές κρίσεις της γειτονικής χώρας.

Στόχος του σχήματος αυτού ήταν η σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας που τότε είχε χάσει το 30% της αξίας της σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Στο πλαίσιο αυτού του σχήματος οι καταθέσεις δεσμεύονται να παραμείνουν σε τουρκικές λίρες με την υπόσχεση του τουρκικού κράτους ότι θα αναπληρώσει οποιοδήποτε τμήμα της αξίας τους χαθεί εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματος της χώρας. Η Αγκυρα ζητεί τώρα από τις τουρκικές τράπεζες να μην ψάχνουν τα λεγόμενα «παραθυράκια» του νόμου ώστε να μη δημιουργούν νέα ζήτηση για δολάρια και γενικότερα για σκληρό νόμισμα.

Μέχρι στιγμής πάντως το σχήμα έχει αποδειχθεί ατελέσφορο καθώς οι Τούρκοι έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους σε συνάλλαγμα, φτάνοντας πλέον στο 1,7 δισ. δολ. με στοιχεία του περασμένου μήνα. Οι εισροές κεφαλαίων σε τουρκικές λίρες, αντιθέτως, παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, σε ψηφιακή συνεδρίασή της με τους επικεφαλής των τουρκικών τραπεζών, η κεντρική τράπεζα έθιξε το θέμα, τονίζοντας πως δεν είναι επαρκείς οι καταθέσεις που μετατράπηκαν σε τουρκικές λίρες στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας του νομίσματος. Επανέλαβε μάλιστα το αίτημά της προς τις τουρκικές τράπεζες ζητώντας να καταστήσουν πιο ελκυστικό το επίμαχο σχήμα.

Την προηγούμενη φορά που είχε θέσει αντίστοιχα αιτήματα, οι τράπεζες είχαν αυξήσει τα επιτόκια των καταθέσεων σε τουρκικές λίρες. Στο παρελθόν, άλλωστε, κάθε φορά που η κεντρική τράπεζα έθετε τέτοια αιτήματα και ασκούσε πιέσεις στις τράπεζες, στη συνέχεια θέσπιζε νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις που στόχευαν πάντα στην τεχνητή στήριξη της τουρκικής λίρας.

Επανειλημμένως έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών που τονίζουν πως υπονομεύεται η σταθερότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεών τους από τέτοιου είδους τεχνάσματα. Τώρα εντείνονται, όμως, οι πιέσεις καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι Αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την αποδυνάμωση του νομίσματος και να περιορίσουν τη χρήση συναλλάγματος στο τραπεζικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα