Χριστοδουλίδης: ”Η Κύπρος θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού”
«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω oργανισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και της κατάθεσης στεφάνου στο πλαίσιο της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας, είπε ότι «τιμούμε τον πιο αγνό, τον πιο ένδοξο αγώνα στην Ιστορία του κυπριακού ελληνισμού. Αυτό τον αγώνα που οδήγησε σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτή τη διάσταση. Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι οι τιμές δεν πρέπει να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις, όπως αυτή στην οποία είμαστε σήμερα εδώ, όπως αυτή που θα πάμε το απόγευμα.
»Η πραγματική τιμή είναι μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά μας, είναι μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε, αλλά ειδικότερα, επειδή μιλάμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την προσπάθεια μας, τον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, κάτι για το οποίο όσα προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια και αν υπάρχουν, να είστε βέβαιοι ότι από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτός ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σίγουρα είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα αρκεστούμε στο να λέμε ότι “είναι δύσκολος ο αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας”. Εκεί που θα κριθούμε, εκεί που θα δείξουμε αν όντως παίρνουμε τα μηνύματα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από μια νέα προσέγγιση, που επιθυμούμε η Ε.Ε. να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί θεωρούμε ότι, ναι, μπορεί και έχει εκείνα τα κίνητρα ώστε να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και αυτό θα πράξουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».
Ερωτηθείς τι πήγε λάθος και δεν προχώρησε η κυπριακή υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος, και είδα και σήμερα κάποιες αναφορές ότι δήθεν επειδή δεν υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποστηρίξει την Τουρκία. Να σας πω ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στον ΙΜΟ είχε προηγηθεί πολύ πριν από την όποια σκέψη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα έχουμε αρκετή υποστήριξη, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω οργανισμό. Τι έχει σημασία; Εχει σημασία μέσα από την ουσιαστική μας παρέμβαση στον ΙΜΟ να στηρίζουμε τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι, αντιλαμβάνεστε, είμαστε μια χώρα που από το 1987 ακριβώς λόγω της τουρκικής στάσης έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της ναυτιλίας. Βλέπουμε και σήμερα την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία, έτσι ώστε να δυσκολεύει τα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία».
Και στην ερώτηση αν η εκλογή της Τουρκίας στη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι ο γ.γ. του ΙΜΟ, είτε προέρχεται από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα διεθνές αναγνωρισμένο κράτος, ένα κράτος το οποίο, ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».