Vulkan Files: Διαρροές από την Μόσχα σε δυτικά ΜΜΕ για τον άγνωστο κυβερνοπόλεμο του Πούτιν- Αποκαλυπτικά στοιχεία

Vulkan Files: Διαρροές από την Μόσχα σε δυτικά ΜΜΕ για τον άγνωστο κυβερνοπόλεμο του Πούτιν- Αποκαλυπτικά στοιχεία

H εικόνα δημοσιεύτηκε στο Der Spiegel

Χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων αποκαλύπτουν τις τακτικές κυβερνοπολέμου της Μόσχας, με συντονισμένες επιθέσεις κατά χωρών και μεγάλων κυβερνητικών οργανισμών. Τα στοιχεία διέρρευσαν από πληροφοριοδότη, o οποίος εξοργίστηκε από την απόφαση Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Τα αρχεία (ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση από το KREPORT), τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή 11 μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ο Guardian (ολόκληρο το δημοσίευμα, εδώ) και η Washington Post, αποτυπώνουν την δράση Ρώσων χάκερς με στόχο τον έλεγχο του διαδικτύου και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Η Vulkan, είναι εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία από το 2011 , έλαβε ειδική άδεια από το Κρεμλίνο, για να εργαστεί σε απόρρητα στρατιωτικά έργα και κρατικά μυστικά.

Ένα διάγραμμα που δείχνει ένα σύστημα αναγνώρισης hacking Vulkan με την κωδική ονομασία Scan, που αναπτύχθηκε από το 2018/ Guardian

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του KREPORT:

Στα άδυτα ενός εξαώροφου κτιρίου στα βορειοανατολικά της Μόσχας, κρύβονται τα μυστικά του κυβερνοπολέμου του Κρεμλίνου εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών. Ο στρατός ειδικών αποστολών του Πούτιν, δεν αποτελείται από κομάντος, αλλά από άρτια εκπαιδευμένους μηχανικούς λογισμικού. Οι τεχνικοί της Vulkan , όπως αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα, εργάστηκαν για στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες, ώστε να υποστηρίξουν επιχειρήσεις hacking, να εκπαιδεύσουν πράκτορες πριν από επιθέσεις σε κρατικές υποδομές, να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες και να ελέγξουν τμήματα του Διαδικτύου.

Στις υπηρεσίες του Πούτιν: Ένα από τα απόρρητα έγγραφα συνδέει την Vulkan με τη διαβόητη ομάδα hacking Sandworm, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε δύο φορές ότι προκάλεσε μπλακ άουτ στην Ουκρανία, διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και κυκλοφόρησε το NotPetya, το πιο καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό στην ιστορία. Ένα ακόμη πρόγραμμα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan, εκπαιδεύει χάκερς στις μεθόδους που απαιτούνται για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών.

Ο πληροφοριοδότης: Tα αρχεία Vulkan, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 έως το 2021, διέρρευσαν από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη, ο οποίος εξοργίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πηγή πλησίασε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, διοχετεύοντας πληροφορίες για την δράση της εταιρείας, ενώ ακολούθησε κοινή δημοσιογραφική έρευνα από 11 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, Washington Post και Le Monde. Πέντε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι τα αρχεία Vulkan φαίνεται να είναι αυθεντικά. Η εταιρεία και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

Το δίκτυο Amezit

Ένα άλλο σύστημα, γνωστό ως Amezit, αποτελεί ένα σχέδιο για την επιτήρηση και τον έλεγχο του Διαδικτύου σε περιοχές υπό τη διοίκηση της Ρωσίας και επίσης επιτρέπει την παραπληροφόρηση μέσω πλαστών προφίλ κοινωνικών μέσων. Ένα τρίτο σύστημα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan – το Crystal-2V – είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για κυβερνοεπιχειρηματίες στις μεθόδους που απαιτούνται για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. Ένα αρχείο που εξηγεί το λογισμικό αναφέρει: “Το επίπεδο απορρήτου των επεξεργασμένων και αποθηκευμένων πληροφοριών στο προϊόν είναι “Ακρως απόρρητο”.

Τα αρχεία Vulkan, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 έως το 2021, διέρρευσαν από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη που εξοργίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τέτοιες διαρροές από τη Μόσχα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μέρες μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η πηγή προσέγγισε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και είπε ότι η GRU και η FSB «κρύβονται πίσω από» τον Vulkan.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους αυτού του», είπε ο πληροφοριοδότης. «Λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτές τις πληροφορίες. Η εταιρεία κάνει άσχημα πράγματα και η ρωσική κυβέρνηση είναι δειλή και λάθος. Είμαι θυμωμένος για την εισβολή στην Ουκρανία και τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί. Ελπίζω να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δείξετε τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες».

Η πηγή αργότερα μοιράστηκε τα δεδομένα και περισσότερες πληροφορίες με την ερευνητική startup Paper Trail Media με έδρα το Μόναχο . Για αρκετούς μήνες, δημοσιογράφοι που εργάζονται για 11 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, Washington Post και Le Monde, ερευνούσαν τα αρχεία σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Paper Trail Media και το Der Spiegel.

Πέντε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι τα αρχεία Vulkan φαίνεται να είναι αυθεντικά. Η εταιρεία και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η διαρροή περιέχει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εσωτερικά έγγραφα, σχέδια έργων, προϋπολογισμούς και συμβάσεις. Προσφέρουν πληροφορίες για τις σαρωτικές προσπάθειες του Κρεμλίνου στον κυβερνοχώρο, σε μια εποχή που επιδιώκει έναν βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Δεν είναι γνωστό εάν τα εργαλεία που κατασκεύασε η Vulkan έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις πραγματικού κόσμου, στην Ουκρανία ή αλλού.

Σχετικά Άρθρα