Σάνα Μάριν: Κρίνεται το πολιτικό της μέλλον στις κυριακάτικες εκλογές στην Φινλανδία

Σάνα Μάριν: Κρίνεται το πολιτικό της μέλλον στις κυριακάτικες εκλογές στην Φινλανδία

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν η οποία το 2019 έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο στα 34 της χρόνια, δίνει μάχη για να παραμείνει στην εξουσία ενόψει των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ύφεση και οι διεκδικητές της κατηγορούν την κυβέρνησή της για διογκωμένες δημόσιες δαπάνες.

Η Μάριν, η οποία έχει εμφανιστεί στα εξώφυλλα της Vogue και του περιοδικού Time, θεωρείται από τους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο ως πρότυπο της γενιάς των Millenial. Ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας της, επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για τις δαπάνες του κεντροαριστερού συνασπισμού της που τροφοδοτούν το χρέος και από τα μέσα ενημέρωσης για συμμετοχή της σε πάρτι την μια εποχή που η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έπληξε σκληρά τη Φινλανδία.

Η Μάριν λέει ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι αντίπαλοί της, του δεξιού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού και του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, ζητούν δημοσιονομική λιτότητα για την αποκατάσταση των οικονομικών.

Τα τρία κόμματα βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, με την πιο πρόσφατη έρευνα να δείχνει ότι ο Εθνικός Συνασπισμός προηγείται με 19,8%, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν και το Κόμμα των Φινλανδών με 19,2% αντίστοιχα.

Και ενώ είναι προσωπικά δημοφιλής, δεν είναι σαφές αν η δημοτικότητά της θα μεταφραστεί σε νίκη του κόμματός της στο κοινοβούλιο. Το 2019, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν πολύ δύσκολα, με 17,7% των ψήφων.

Σε απάντηση στην εισβολή της γειτονικής Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Μάριν ανέτρεψε δεκαετίες παράδοσης και οδήγησε τη Φινλανδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που υποστηρίχθηκε από σχεδόν όλα τα μέλη του κοινοβουλίου της.

Ζητούμενο ο κυβερνητικός συνασπισμός

Με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 71% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022, από 65% που ήταν όταν η Μάριν ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη του 2019, κυρίως λόγω των δαπανών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω της πανδημίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, το χρέος της Φινλανδίας κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ των 20 χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τη Φινλανδία να σταματήσει να συσσωρεύει περισσότερο χρέος και, αν χρειαστεί, προτιμούν την αύξηση των φόρων από τη μείωση των δαπανών.

Η οικονομία της Φινλανδίας είχε καλύτερη επίδοση κατά την πανδημία από εκείνες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,9% πέρυσι και η χώρα αναμένεται να τείνει σε ήπια ύφεση φέτος, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,1% τον Δεκέμβριο.

Οποιοσδήποτε νικητής θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό πολλών κομμάτων για να αποκτήσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Μάριν απέρριψε τον σχηματισμό κυβέρνησης με το Κόμμα των Φινλανδών, αποκαλώντας το «ανοιχτά ρατσιστικό» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης τον Ιανουάριο – κατηγορία που η Ρίικα Πούρα απέρριψε αυστηρά.

«Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε, να ντρεπόμαστε ή να συσκοτίζουμε τις αξίες μας. Είμαστε ένα εθνικιστικό και πατριωτικό κόμμα: υπερασπιζόμαστε τη Φινλανδία και τη Φινλανδικότητα», έγραψε ανέφερε η αρχηγός του εν λόγω κόμματος στο Twitter.

Το κόμμα της επιθυμεί να αναβάλει επίσης τον στόχο της ουδετερότητας της Φινλανδίας ως προς τον άνθρακα, τον οποίο ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μάριν έθεσε για το 2035.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα