Ντομπρόφσκις για υποκλοπές στην PEGA: “Κατασκοπεία πολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δεν πρέπει να γίνεται”

Ντομπρόφσκις για υποκλοπές στην PEGA: “Κατασκοπεία πολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δεν πρέπει να γίνεται”

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για Θέματα Εμπορίου τοποθετήθηκε για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων στο πλαίσιο της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου και απάντησε με ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

  • «Τέτοιου είδους κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δε πρέπει να γίνεται. Τα κατασκοπευτικά λογισμικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες χρήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της ασφάλειας».

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πήρε θέση, καταδίκασε τις παρακολουθήσεις και επισήμανε ότι η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών. 

Ο κ. Ντομπρόφσκις επικαλέστηκε την καταγωγή του από τη Λετονία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, για να τονίσει ότι γνωρίζει τι σημαίνει ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του.

Ξεκινήσατε την εισήγησή σας περιγράφοντας το σκληρό και γιγάντιο σύστημα παρακολουθήσεων πολιτών στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Δούλευα ως ανταποκριτής στη Μόσχα για πέντε χρόνια. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω πλήρως.

Η ερώτηση Κούλογλου

Σίγουρα θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας και οι μυστικές υπηρεσίες δε κατασκόπευαν μόνο δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους. Κατασκόπευαν και τους ίδιους τους τους υπουργούς. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό που παρακολουθούσε τους υπουργούς του.

Θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας κατασκόπευε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων του. Και στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθούσε την οικογένειά του ή την αδερφή του. Λοιπόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατασκόπευε την αδερφή του. Θυμάστε τον Γενικό Γραμματέα, που παρακολουθούσε τον ανιψιό του και την ανιψιά του; Ο κ. Μητσοτάκης επίσης παρακολουθούσε τον ανιψιό του και την ανιψιά του. Θα μου πείτε διαφορετικές συνθήκες. Σίγουρα, αλλά εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Η ΕΣΣΔ δεν ήταν μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι, και δυο ευρωβουλευτές της ήταν θύματα παρακολούθησης. Το γνωρίζουμε αυτό εδώ και 9 μήνες.

Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω μερικά πράγματα: Γιατί η Κομισιόν δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση για την ελληνική υπόθεση; Για άλλες υποθέσεις βγάζει πάντα. Πρέπει να βγάλουμε silver alert για την κα φον ντερ Λέιεν!

Επίσης, πότε ζητήσατε πληροφορίες από την Ελλάδα για τις εξαγωγικές άδειες; Έχουν προθεσμία να απαντήσουν στο αίτημα σας ή είναι γενικό το ερώτημα;

Τέλος, δεδομένης της προσωπικής και πολύ οδυνηρής εμπειρίας σας να ζείτε σε μια χώρα όπου η κατασκοπεία ήταν μέθοδος διακυβέρνησης, ποια είναι η γνώμη σας για τα όσα σας περιέγραψα, που έχουν τεκμηριωθεί; Ποια είναι η προσωπική σας γνώμη;

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει το αίτημα προς την Ελλάδα για διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγωγικές άδειες του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

Στην ίδια συνεδρίαση συμμετείχε και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντ. Ρέιντερς, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα υπό τη σκιά των απειλών στο Κράτος Δικαίου από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου υπενθύμισε στον Επίτροπο ότι οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών στην Ελλάδα έγιναν στόχοι πιέσεων από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ, και τον ρώτησε αν τους συνάντησε κατά την επίσκεψή του.

Ο Επίτροπος Ρέιντερς απάντησε πως έφυγε από την Αθήνα πολύ θορυβημένος για την κατάσταση των Ανεξάρτητων Αρχών «που πρέπει να προστατευθούν και να ενισχυθούν. Αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ζήτησα να τους παρασχεθούν περισσότεροι πόροι. Στην ΑΔΑΕ δουλεύουν 52 άνθρωποι με 2 εκατομμύρια προϋπολογισμό, ενώ χρειάζονται 100 και πέντε εκατομμύρια». Ο Επίτροπος δήλωσε επίσης πως έχει ζητήσει να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών από την εισαγγελία.

Σχετικά Άρθρα