“Ο Πούτιν δεν χρειάζεται την Λευκορωσία” πιστεύουν οι Αμερικανοί – Που έχει “κρυμμένα” τα πυρηνικά

“Ο Πούτιν δεν χρειάζεται την Λευκορωσία” πιστεύουν οι Αμερικανοί – Που έχει “κρυμμένα” τα πυρηνικά

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ίσως να μην μπλοφάρει» σχετικά με τη μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων στη γειτονική Λευκορωσία, αλλά δεν χρειάζεται τη χώρα αυτή.

«Λοιπόν, νομίζω ότι μπλόφαρε όταν κράδαινε το ‘‘πυρηνικό σπαθί’’ στο παρελθόν. Μπορεί να μην μπλοφάρει εδώ, με την έννοια ότι μπορεί πραγματικά να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, που αποτελεί δικό της ξεχωριστό πρόβλημα», τόνισε ο Μπόλτον σε συνέντευξή του στο CNN.

Ωστόσο, ο Μπόλτον διευκρίνισε ότι ακόμη και αν ο Πούτιν το έκανε αυτό, δεν θα είχε «μεγάλη διαφορά» κατά την άποψή του, «γιατί γνωρίζουμε για εκτεταμένες πυρηνικές προμήθειες, πυραύλους, πυραύλους Κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κεφαλές, στο Καλίνινγκραντ, έναν θύλακα, ένα κομμάτι της Ρωσίας που χωρίζεται (εδαφικά) από τη Ρωσία από τη Λιθουανία και την Πολωνία».

«Είναι ένα μέρος που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί βασικά ρωσική στρατιωτική περιοχή που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης», είπε.

«Έτσι οι δυνατότητες που έχει ήδη η Ρωσία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ είναι αυτές που θα μπορούσαν να είναι πιο απειλητικές. Δεν νομίζω ότι η ιδέα της μεταφοράς μερικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία αλλάζει αυτή την ισορροπία», πρόσθεσε.

Explainer: Τι σημαίνουν τα πυρηνικά του Πούτιν στη Λευκορωσία

Τα τακτικά πυρηνικά διαφέρουν από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, υπό την έννοια ότι έχουν μικρότερη ισχύ και μικρότερο βεληνεκές. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν και να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τη ρωσική πλευρά, Μόσχα και Μινσκ έχουν συνάψει συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της αποστολής δεν έχει, ακόμη, διασαφηνιστεί πλήρως.

Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη αυτών των όπλων πρόκειται, όπως έχει αναφερθεί, να αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα, με την προοπτική οι εν λόγω εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες έως τις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου. Η ύπαρξη κατάλληλων εγκαταστάσεων δεν συνεπάγεται, ωστόσο, αυτόματα και την αποστολή εκεί τακτικών πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες της Δύσης έσπευσαν να δώσουν στη δημοσιότητα δηλώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τα ρωσικά σχέδια περί εγκατάστασης πυρηνικών στη Λευκορωσία.  

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι η Μόσχα δικαιούται να στείλει τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία επειδή και οι Αμερικανοί έχουν τακτικά πυρηνικά σε έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος ηγέτης υποστηρίζει, επίσης, ότι η Μόσχα δεν παραβιάζει τις υποχρεώσεις της περί μη διάδοσης των πυρηνικών επειδή θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των όπλων. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει, δε, αυτήν την κίνηση, υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση πάρθηκε έπειτα από την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία αντιαρματικά βλήματα από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν την ιδέα ότι η αποθήκευση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουκρανία βρίσκεται, άλλωστε, ήδη εντός της εμβέλειας του πυρηνικού οπλοστασίου του Κρεμλίνου.

Η ρωσική ανακοίνωση μπορεί να εκληφθεί ωστόσο και ως ένα μήνυμα προς την πλευρά της Δύσης και της δυτικής κοινής γνώμης, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της βοήθειας που στέλνουν οι Δυτικοί υπέρ του Κιέβου.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προς το παρόν δεν διαφαίνεται ως πιθανό ή εφικτό το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ και η συνάντηση που είχαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα δεν έδωσε επί της ουσίας καμία είδηση που να μπορεί να φέρει πιο κοντά την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση.

Η Ρωσία συνηθίζει να επαναφέρει στο τραπέζι το χαρτί της πυρηνικής απειλής όποτε τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις ρωσικές δυνάμεις στο ουκρανικό ζήτημα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Network. Λέγεται ότι ο Πούτιν σκέφτηκε όντως να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά το περασμένο φθινόπωρο, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι η πυρηνική απειλή παραμένει στο τραπέζι είναι εκ των πραγμάτων ανησυχητικό για όλους.

Λευκορωσία: «Ναι» στα ρωσικά πυρηνικά όπλα του Πούτιν «για να προστατευθεί από τη Δύση»

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα (28.03.2023) πως αποφάσισε να φιλοξενήσει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα αφού επί χρόνια δεχόταν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της για να αλλάξει την πολιτική και γεωπολιτική κατεύθυνσή της.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα επιδιώξει στο μέλλον να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική της Λευκορωσία, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Δύση.

Το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την απόφαση της χώρας να συνεργαστεί με τη Ρωσία με σημερινή δήλωσή του, στην οποία υπογραμμίζει πως το Μινσκ ενεργεί για να προστατευθεί από τη Δύση.

«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Δημοκρατία της Λευκορωσίας δεχόταν άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στη δήλωση.

«Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες και τις θεμιτές ανησυχίες και κινδύνους στη σφαίρα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές, η Λευκορωσία είναι αναγκασμένη να απαντήσει ενισχύοντας τις δυνατότητές της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».

Το Μινσκ υποστηρίζει πως τα ρωσικά πυρηνικά σχέδια δεν αντιβαίνουν στις διεθνείς συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών, καθώς η ίδια η Λευκορωσία δεν θα ελέγχει τα όπλα αυτά.

Σχετικά Άρθρα