Πώς εξηγεί η Αθήνα τη διπλή επίθεση φιλίας από την Άγκυρα ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου – Οι δηλώσεις Δένδια
“Επίθεση φιλίας” από την Τουρκία, με τις ευχές που έστειλαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός της των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών αντίστοιχα, κκ Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια, με αφορμή την επέτειο των 202 ετών της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.
Οι δύο επιστολές χαρακτηρίζονται ως τέτοιες γιατί είναι δύο την ίδια ημέρα, αλλά και γιατί αφορούν την συγκεκριμένη επέτειο, την εξέγερση εναντίον των Τούρκων. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε αυτό το θετικό κλίμα ως παράθυρο ευκαιρίας. Πρόκειται για μια ακόμα μια χειρονομία, έντονου συμβολισμού, που προστίθεται στην αλυσίδα των τελευταίων κινήσεων Αθήνας- Άγκυρας με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
- «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού», αναφέρει η επιστολή Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια στην οποία έλεγε:
- «Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις σχέσεις μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κυβέρνηση πάντως έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι μπορεί να είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας.
Η Επιστολή Τσαβούσογλου για την 25η Μαρτίου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, που απευθύνθηκε μέσω Twitter τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στην κυβέρνηση.
«Συγχαίρουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή» γράφει η ανάρτηση.
We congratulate the people and the Government of the #HellenicRepublic on the occasion of their National Day. pic.twitter.com/PBm74uj3Fv
— Turkish Embassy in Athens (@TC_Atina) March 25, 2023
Η Τουρκία δεν έχει απομακρυνθεί από τις βασικές της θέσεις. Ο πρόεδρος Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία θύμισε ότι τήρησε την υπόσχεσή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον αποθέωσε στο Τwitter.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ότι «αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ’ αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».
Όπως επισημαίνει, «η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο», την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΡΤ στη διπλωματία και την πολιτική υπάρχει το πεδίο των συμβολισμών και υπάρχει και το πεδίο των πράξεων. Συνεχίζονται λοιπόν οι κινήσεις στο πεδίο των συμβόλων και στο πλαίσιο της λογικής που καλεί σε αποκλιμάκωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Ειδικά οι σημερινές επιστολές, είναι κινήσεις έμπλεες συμβολισμού.
Στις πράξεις όμως απαιτείται μια επιφυλακτικότητα, καθώς μόλις χθες ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας έθεσε εμμέσως πλην σαφώς τη γνωστή αναθεωρητική ατζέντα στο Αιγαίο, ανατρέποντας την πραγματικότητα με βάση τις τουρκικές θέσεις, λέγοντας ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που κάνει παραβιάσεις σε ουρανό και θάλασσα, αμφισβητώντας ουσιαστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Θα ήταν λοιπόν μάλλον έκπληξη να κάνει η Τουρκία πίσω στις πάγιες θέσεις της, όσον αφορά πχ την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και στην Αθήνα αυτό που προέχει είναι το καλό κλίμα που υπάρχει να προστατευθεί και να «κληροδοτηθεί» στις κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες.