Φώτης Πατσουράκος: “Δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το επενδυτικό claw back αλλά μόνο η πλήρης κατάργηση του claw back”
Χρονίζουν και πληθαίνουν τα αιτήματα των φορέων της ΠΦΥ και αργεί η επίλυσή τους από το υπουργείο Υγείας.
Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 έγινε ενημέρωση των μελών της Ολομέλειας Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΝΙΔΙ ΠΟΣΚΕ) στην οποία συμμετείχαν μετά από αίτημά τους η ΣΙΔΕΙΔΕΛ, ο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ο Σύνδεσμος εργαστηριακών Δράμας και ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Λάρισας, μέσω εκπροσώπων τους.
Διευκρινίζεται ότι πάγια θέση του Συντονιστικού Οργάνου είναι η κατάργηση του claw back, η οποία και έχει εκφραστεί στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ ξεκάθαρα.
Στην αναφορά του υπουργού Υγείας περί επενδυτικού claw back, η πάγια θέση του Οργάνου είναι η πλήρης κατάργηση του claw back και άρα είναι εκτός αντικειμένου η εν λόγω συζήτηση.
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο libre, o προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προεδρος της ΠΟΣΚΕ και αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, κ.Φώτης Πατσουράκος, «Πάγια θέση μας είναι η κατάργηση του claw back! Μιλώντας για επενδυτικό clawback είναι σαν να αποδεχόμαστε το claw back σαν μέτρο, ενώ είμαστε τελείως αντίθετοι. Στα τέλη του χρόνου, συζητούσαμε για το 2023 να πάμε σε ένα μονοψήφιο ποσοστό claw back γύρω στο 5% κάτι που δεν έγινε, τελικά. Ζητούσαμε, τότε, να επωμιστούμε, έστω αυτό το ποσοστό και από εκεί και πέρα να αναλάβει η κυβέρνηση να καλύπτει ό,τι υπερβαίνει αυτό το ποσοστό με όποιο τρόπο νομίζει».
Αιτούμαστε την άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν θεσπιστεί!
«Θα μπορούσε να επιβάλει ισχυρούς κοφτές ώστε να μην ξεπερνάμε τα όρια στη συνταγογράφηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα εύκολο να γίνει, γιατί από τη μεριά μας, έχουμε δώσει τα απαιτούμενα πρωτόκολλα -σας διαβεβαιώνω για αυτό, καθώς συμμετέχω στην επιτροπή πρωτοκόλλων του υπουργείου από το 2014. Όπως στον τομέα καρδιαγγειακών νοσημάτων της υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας, το ίδιο και σε άλλες κατηγορίες. Συνολικά 87 πρωτόκολλα έχουμε παραδώσει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, δεν έχει κάνει ψηφιοποίηση η ΗΔΙΚΑ, όπως θα όφειλε σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, για να μπουν οι ανάλογοι κόφτες και έτσι -βάση των πρωτόκολλων- να υπάρχει η πρέπουσα συγκράτηση στη συνταγογράφηση. Φυσικά, θα πρέπει να εφαρμοστεί και πραγματικός έλεγχος. Υπάρχουν λύσεις εάν το θελήσει η πολιτεία. Δεν μπορεί να υποστηρίζουμε ότι έχουμε λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και την ίδια στιγμή, οι πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν από το ΕΣΥ.
Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά το 2023 είναι η επιβολή του claw back. Το clawback υφίσταται από το 2011, ήταν ένα μνημονιακό μετρό. Έχουμε βγει, πλέον, από τα μνημόνια Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διατήρηση του. Αυτή τη στιγμή, βάσει του clawback, οι γιατροί χρηματοδοτούμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εμείς καλύπτουμε το 30% με 40% του clawback, που σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και μετά χρηματοδοτούμε εμείς τις εξετάσεις των πολιτών. Και δεν είναι μόνο αυτό… Επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν καταλογίσει το clawback το άφηναν για τον επόμενο και ο επόμενος για τον επόμενο… Έχουμε φτάσει τώρα σε ένα σημείο που -αν υπολογίσουμε και τις παλιές κρατήσεις συν την εφορία- μας παρακρατούν περίπου το 60%! Δηλαδή, εμείς πληρώνουμε τη δημόσια υγεία από τον Μάιο και μετά.
Με διασταυρωμένα στοιχεία από το υπουργείο και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, έχουν κλείσει την τελευταία πενταετία 1.500 φορείς ΠΦΥ, είτε φυσικά πρόσωπα είτε εταιρείες -εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί- και έχουν ανοίξει μόνο 300 νέες επιχειρήσεις. Είμαστε δηλαδή μείον 200 ιατρικές επιχειρήσεις. Κάποιοι από αυτούς βέβαια συνταξιοδοτήθηκαν, οι περισσότεροι εργάζονται ως υπάλληλοι και πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό. Καταγράφουμε ξανά ένα νέο κύμα φυγής χιλιάδων νέων γιατρών στο εξωτερικό… Δεν θα έχουμε γιατρούς σε λίγο. Δεν έχουμε αναισθησιολόγους, είναι πλέον άγονη ειδικότητα, το ίδιο και οι μικροβιολόγοι!».
Καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση των δαπανών του Δεκεμβρίου του 2022 – Η μη έγκαιρη πληρωμή ισοδυναμεί με καταστροφή!
«Επιπλέον, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από συναδέλφους μας ότι δεν έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο των δαπανών Δεκεμβρίου ’22, για λόγους που μόνο ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζει (η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε «λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αρχειοθήκη ΑΕ»). Ούτε το υπουργείο δεν ξέρει τι συμβαίνει. Έτσι, σε πολλούς γιατρούς δεν πηγαίνει το αρχείο τους στην υπηρεσία ενταλματοποίησης για να πληρωθούν. Αυτό, στα τέλη Μαρτίου… Για πρώτη φορά το βλέπουμε αυτό!
Αιτούμαστε την άμεση επίλυση του προβλήματος και καλούμε τον υπουργό Υγείας να επέμβει άμεσα ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την πληρωμή των παρόχων υγείας ενόψει Πάσχα. Η οποιαδήποτε μη έγκαιρη πληρωμή θα είναι ταφόπλακα του κλάδου μας!
Συνεχίζοντας, ο κ. Πατσουράκος εξηγεί ότι η οποιαδήποτε «ανανέωση εξοπλισμού θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπάρχει ένα βοήθημα για την ανανέωση. Δε συζητάμε να αφαιρεθεί από το clawback. Το clawback πρέπει να καταργηθεί!».
Το ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων
Αναφορικά με το ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων, οι θέσεις του Συντονιστικού Οργάνου έχουν καταγραφεί και είναι μη αποδεκτά και αντιεπιστημονικά τέτοιας φύσης κριτήρια αποζημίωσης. Οι προτάσεις της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας και έχουν συμπεριληφθεί στο πόνημα της Ομάδας Εργασίας. «Η εναντίωσή μας σε αυτά, θα διατυπωθεί για ακόμα μία φορά στη σύσκεψη με τον πουργό Υγείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης περί εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για την κατάργηση του claw back.
«Αναμένουμε τον ορισμό της επιτροπής ενστάσεων από τον ΕΟΠΥΥ για τους παρόχους υγείας σχετικά με τα κριτήρια ποιότητας που έχουν τεθεί και η θέση μας ως προς αυτό είναι να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), του Ιατρικού Συλλόγου και της Ακτινολογικής Εταιρείας σε αυτήν.
Τέλος, αναμένουμε τις προσεχείς ημέρες τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης των θεσμικών μέτρων περιστολής του claw back και τη νομοθέτηση των σχετικών διατάξεων».