Λάρισα: Πως ήταν η τηλεδιοίκηση πριν γίνει γιαπί

Λάρισα: Πως ήταν η τηλεδιοίκηση πριν γίνει γιαπί

Φωτογραφία – ντοκουμέντο από τότε που ήταν σε λειτουργία η τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας, πριν από περίπου 13 χρόνια, έδωσε στη δημοσιότητα ο σταθμάρχης του ΟΣΕ, Γιάννης Κολλάτος, που ήταν ο άνθρωπος που λειτούργησε πρώτος το σύστημα.

Ο συνταξιούχος σταθμάρχης που ξενάγησε την Δευτέρα (20/3) τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στο υπό διάλυση κτίριο της τηλεδιοίκησης, για το οποίο έχει ξεσπάσει σφοδρή πολιτική διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μίλησε στον Alpha για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σύστημα και τις δικλείδες ασφαλείας που παρείχε και για την εικόνα εγκατάλειψης στο σήμερα, δείχνοντας την εικόνα της τηλεδιοίκησης, όταν αυτή λειτουργούσε.

Ο κ. Κολλάτος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του που τον θέλουν να μην έχει εικόνα του τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, εξήγησε ότι ενώ βγήκε στη σύνταξη τον Οκτώβρη του 2010, συνέχισε να παρακολουθεί την εξέλιξή της, καθώς, όπως είπε “ήταν δικό του έργο και το πονούσε”.

“Από το Νοέμβριο του 2007 έως το 2010 ήμουν ο άνθρωπος που δημιούργησα την τηλεδιοίκηση, που άρχισα να την λειτουργώ. Από το 2010 που βγήκα στη σύνταξη, εγώ συνέχισα να μιλάω με κόσμο γιατί ήταν ένα έργο δικό μου και το πονούσα. Ενημερωνόμουν για την πορεία, πώς λειτουργεί το σύστημα και αν λειτουργεί. Δεν μπορεί κανείς να μου πει ότι δεν γνώριζα. Αυτά λέγονται σήμερα για ευνόητους λόγους.” σημείωσε ο κ. Κολλάτος.

Στην φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα, φαίνονται οι τρεις από τις οθόνες που ήταν σε λειτουργία. Οι οθόνες στα γραφεία ήταν έξι, όπως συμπληρώνει. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από το κτίριο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, στο “γιαπί” που υπάρχει σήμερα. Την είχε τραβήξει από το κινητό του, το 2008-2009.

Για τον τρόπο που λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, είπε: “Η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα κάλυπτε από την έξοδο του σταθμού Δομοκού προς Παλαιοφάρσαλο μέχρι την είσοδο του σταθμού στο Πλατύ. Είχαμε οπτική επαφή όλου του δικτύου, άρα 400 μέτρα που κυκλοφορούσε μια αμαξοστοιχία άναβαν τα λαμπάκια και γνωρίζαμε που ακριβώς είναι και ταυτόχρονα ρυθμίζαμε εμείς την κυκλοφορία, που θα πάει η αμαξοστοιχία, που θα σταματήσει, που θα κάνει διασταύρωση, σε ποια στιγμή, ενδεχομένως σε κάποιον σταθμό θα θέλαμε να μπει για κυκλοφοριακούς λόγους.” Εκείνη την περίοδο, υπήρχαν δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια, οι βάρδιες ήταν τρεις και 8ωρες, περιέγραψε.

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος του Alpha που βρέθηκε χθες στο “γιαπί της τηλεδιοίκησης” για αυτοψία, σημείωσε ότι, αντίθετα με τις εικόνες του παρελθόντος, στο κτίριο αυτό δε υπήρχε τίποτα, ήταν αποθήκη. Το συνεργείο που είδαν χθες όσοι επισκέφθηκαν το μέρος, πήγαν εκεί μετά το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το να θα μπορούσε να αποτραπεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ο κ. Κολλάτος εξήγησε: “Τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία η Λάρισα, αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, δεν θα την έστελνε στους Πόρους. Θα την παρέδιδε στην τηλεδιοίκηση. Από την έξοδο του σταθμού Λάρισας θα την παραλάμβανε η τηλεδιοίκηση και αυτή θα την καθοδηγούσε που θα πάει. Θα ελέγχαμε και θα βλέπαμε ότι έφυγε από τη γραμμή καθόδου, αφενός μεν θα το προφταίναμε δεν θα μπορούσε να μπει γιατί θα το σταματούσαμε και αφετέρου είχαμε τη δυνατότητα στον επόμενο σταθμό να την διοχετεύσουμε στη γραμμή ανόδου. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει ατύχημα”.

Τέλος, για τις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του, ο κ. Κολλάτος, τόνισε μεταξύ άλλων: Είμαι 69 χρονών, δεν έχω να κρύψω τίποτα. Εμείς οι σιδηροδρομικοί τον πονάμε τον σιδηρόδρομο, από εκεί φάγαμε ψωμί, μεγαλώσαμε τις οικογένειές μας.”

Σχετικά Άρθρα