Άρτεμις Σίφορντ: Πώς “μολύνθηκα” με Pretador μέσω του emvolio.gov- Τι αποκαλύπτει η μάνατζερ της Meta μετά το ρεπορτάζ των N.Y Times
Η πρώην μάνατζερ της Meta Άρτεμις Σίφορντ που αποκαλύφθηκε πως παρακολουθήθηκε παράλληλα και από το κακόβουλο λογισμικό Pretador και μέσω “νόμιμης επισύνδεσης” από την ΕΥΠ παρεμβαίνει σχετικά με την υπόθεσή της, μία ημέρα μετά το σχετικό δημοσίευμα των New York Times που, με αφορμή την περίπτωσή της, ανακινούν το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Με αναρτήσεις της στο Twitter, η κ. Σίφορντ επιβεβαιώνει πως παρακολουθήθηκε με κακόβουλο λογισμικό που εμφυτεύθηκε μέσω του emvolio.gov, κάτι που είχε αποκαλύψει πριν αρκετές εβδομάδες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης για να διαψευσθεί τότε από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερακκάκη.
Η Άρτεμις Σίφορντ αναφέρει:
-Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να πέσει θύμα εισβολής spyware. Θα έπρεπε να ξέρω – ήμουν στόχος #Predator . Αυτό δεν το κάνει φυσιολογικό. Χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις μας και τους διεθνείς φορείς να μας προστατεύουν.
-Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πειρατεία μου με το Predator βασίστηκε σε προσωπικές πληροφορίες που πιθανότατα αποκτήθηκαν μέσω υποκλοπών κρατικών μυστικών υπηρεσιών
-Έκλεισα ένα ραντεβού για το εμβόλιο Covid και έλαβα αμέσως επιβεβαίωση sms από την πολιτεία, ακολουθούμενη από κάποιες χρήσιμες ωθήσεις για να εμφανιστώ από την ίδια επίσημη υπηρεσία. Μία μέρα πριν από το εμβόλιο, λαμβάνω έναν σύνδεσμο για να επιβεβαιώσω το ραντεβού μου και μπουμ… τώρα έχω μολυνθεί.
-Οι καταχρηστικοί στόχοι παρακολούθησης μπορεί να διακινδυνεύσουν περαιτέρω θυματοποίησης όταν μιλούν ανοιχτά, απορρίπτονται ως απειλές ή εγκληματίες. «Ίσως έκανε κάτι για να το αξίζει αυτό;»
-Η ενοχοποίηση των θυμάτων για την ψηφιακή εποχή μπορεί να είναι χειρότερη όταν η κακοποίηση γίνεται σε δημοκρατικά καθεστώτα. Σίγουρα, οι δημοκρατίες δεν θα το έκαναν αυτό σε ιδιώτες χωρίς νόμιμο λόγο;
-Ωστόσο, το κάνουν. Όπως εγώ, πολλοί άλλοι που φαίνεται να έχουν γίνει στόχος του Predator είναι απλοί πολίτες χωρίς εύλογο ισχυρισμό ότι αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Πολλοί είναι πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.
-Ελπίζω ότι αυτή η ιστορία θα ενθαρρύνει άλλα θύματα κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής spyware να μιλήσουν. Είμαστε περισσότεροι εκεί έξω και οι ιστορίες μας δεν πρέπει ούτε να εργαλειοποιούνται ούτε να φιμώνονται. Αξίζουμε καλύτερα. Σε τελική ανάλυση, χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις μας και τα όργανα της ΕΕ να μας προστατεύουν.
Ολόκληρο το δημοσίευμα των New York Times: