Συνάντηση Πούτιν-Σι: Φιλοφρονήσεις και προθυμία για συνομιλίες για την Ουκρανία – Η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ

Συνάντηση Πούτιν-Σι: Φιλοφρονήσεις και προθυμία για συνομιλίες για την Ουκρανία – Η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ

Εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, χαμόγελα, αλληλοϋποστήριξη στα εσωτερικά των χωρών τους, προθυμία για συνομιλίες για το ουκρανικό και ένα πλούσιο δείπνο, στη συνάντηση Πούτιν-Σι.

Η τριήμερη πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με την ανεπίσημη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να βλέπουν σε αυτήν την ευκαιρία για το χτίσιμο ενός αντιδυτικού μετώπου.

«Αγαπημένε φίλε», αποκάλεσαν ο ένας τον άλλο οι δύο ηγέτες

Οι δύο άντρες αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητέ μου φίλε» στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σήμερα το απόγευμα πριν από ένα δείπνο, για να ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες αύριο Τρίτη με την αναμενόμενη υπογραφή συμφωνιών για την εμβάθυνση της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας.

Η επίσκεψη Σι αποτελεί από την πλευρά του Πεκίνου μια επιδίωξη για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι είπε ο Πούτιν για το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

Ως προς το τελευταίο, ο Πούτιν ανέφερε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό», τόνισε.

Ο Σι έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Παρασκευή για τον εκτοπισμό Ουκρανόπουλων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των 13 μηνών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του μετά την εξασφάλιση μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας αυτόν τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο στη σύγκρουσή της απέναντι σε μια εχθρική Δύση.

Πούτιν σε Σι: Έχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «πολλά καθήκοντα και πολλούς κοινούς στόχους» κατά τη διάρκεια αυτής της ανεπίσημης συνάντησης στο Κρεμλίνο.

«Έχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους», δήλωσε ο Πούτιν, χαιρετίζοντας ότι το Πεκίνο δίνει «μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι πολλές άλλες χώρες», είπε, λέγοντας ότι «ζηλεύει λίγο» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες

Ο Σι εξήρε τις «στενές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου λέγοντας πως «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία. Είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε κατά την έναρξη αυτής της άτυπης συνάντησης, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του που μεταδόθηκαν ζωντανά στη ρωσική τηλεόραση.

Σι: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί

Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Πούτιν ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι θα τον στηρίξουν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, παρόλο που ο αρχηγός του Κρεμλίνου δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα διεκδικήσει μια ακόμη θητεία.

Ο Πούτιν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία την τελευταία ημέρα του 1999 όταν παραιτήθηκε ο Μπόρις Γέλτσιν, είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

«Ξέρω ότι η Ρωσία θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές», είπε ο Σι στον Πούτιν μιλώντας στα μανδαρινικά.

«Υπό την ισχυρή σας ηγεσία, η Ρωσία έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ευημερούσα ανάπτυξή της. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να σας παρέχει τη σταθερή υποστήριξή του».

Καθώς οι δηλώσεις του Σι μεταφράζονταν στα ρωσικά, ο Πούτιν κοίταξε τον Σι στα μάτια και χαμογέλασε για λίγο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε αμέσως ότι ο Σι δεν δήλωσε ότι ο Πούτιν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του επόμενου έτους, αλλά πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο καλωσορίζει την εμπιστοσύνη του Σι στην υποστήριξη των Ρώσων στον Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τις σημερινές κατ’ ιδίαν συνομιλίες Σι-Πούτιν θα ακολουθήσει δείπνο. Το μενού περιλαμβάνει μπλινί (ρωσική τηγανίτα) με ορτύκια και μανιτάρια, σούπα ψαριού στερλίνας, σορμπέ ροδιού, νέλμα -ψάρι της Αρκτικής- με λαχανικά, κρέας ελαφιού με σάλτσα κεράσι, πάβλοβα και κρασιά από τη νότια περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, μετά το ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν σκέφτεται ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που ο Πούτιν υποδεχόταν τον Σι στο Κρεμλίνο, ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους είπε ότι «ο κόσμος (δεν πρέπει) να ξεγελαστεί» με τις προτάσεις του Πεκίνου για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αλλά αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθεί η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, συμπλήρωσε.

«Οποιοδήποτε σχέδιο δεν δίνει προτεραιότητα σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή αντιπροσωπεύει, στην καλύτερη περίπτωση, μια τακτική στασιμότητας ή απλώς επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα» στον πόλεμο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι οι εκκλήσεις της κινεζικής ηγεσίας για εκεχειρία, που δεν υπονοούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εδαφικές αξιώσεις του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους εκεχειρία θα εξυπηρετούσε μόνο την Ρωσία.

«Εάν η Κίνα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον τερματισμό του πολέμου με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών — όπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο του σχεδίου της — τότε μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την Ουκρανία σε αυτή τη βάση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα