ΣΥΡΙΖΑ: Είναι ρίσκο η επιστροφή Πολάκη;
Δυο βασικά ρίσκα αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιστροφή Πολάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων. Ο κίνδυνος της υποτροπής του αψύ Σφακιανού είναι ορατός, όπως όμως και ο κίνδυνος να κλείσει η στρόφιγγα της ροής ψηφοφόρων από το Κέντρο.
Τα Τέμπη ανατρέπουν συθέμελα κατεστημένες νοοτροπίες και υποχρεώνουν σε αναζήτηση νέας στρατηγικής προσέγγισης της κοινωνίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας όταν έπαιρνε την απόφαση να ανατρέψει την σχεδόν ειλημμένη μέχρι το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου απόφαση αποπομπής από το ψηφοδέλτιο του αψύ Σφακιανού, γνώριζε καλά ότι η απόφασή του αυτή με την οποία θα συντάσσονταν και όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενείχε ένα διπλό ρίσκο.
Το πρώτο είναι αυτό το οποίο όλοι όσοι τάχθηκαν αναφανδόν με τη σκληρή γραμμή της διαγραφής αισθάνονταν ως βεβαιότητα, τον κίνδυνο της υποτροπής του Παύλου Πολάκη στην ακραία φρασεολογία και τις επιθέσεις σε πρόσωπα και θεσμούς.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πολάκης μόλις το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα Σαββάτου επέστρεψε στα γνωστά του λημέρια στα social media, σχεδόν αμέσως αφότου αναθεωρήθηκε η πρόθεση της αποπομπής του από το ψηφοδέλτιο.
- Σε μια επίδειξη δύναμης μάλιστα άρχισε να απαντά στις προκλήσεις του Άδωνη Γεωργιάδη ενώ άνοιξε μέτωπο και με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ήταν μια κίτρινη κάρτα από το πρώτο λεπτό της αλλαγής μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους καθώς γέμισε και πάλι τη φαρέτρα των πολιτικών αντιπάλων με επιχειρήματα προκειμένου να ενισχύσουν την κριτική τους ότι πρόκειται για προσχηματική συγγνώμη και ότι είναι μια συγγνώμη που αφορούσε αποκλειστικά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και σε καμία περίπτωση εκείνους τους οποίους στοχοποιούσε με την επίμαχη ανάρτησή του.
- Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πως θα συμπεριφερθεί ο βουλευτής Χανίων όντας και αναβαθμισμένος στην κομματική πυραμίδα.
Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής του Νίκου Μπίστη μέλους του Πολιτικής Γραμματείας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «παίρνουμε το ρίσκο της υποτροπής, τρίτη ευκαιρία δεν έχει». Από την άλλη πλευρά πάντως υπήρχαν από την αρχή τα στελέχη εκείνα τα οποία προ Τεμπών και όταν ακόμη το θέμα της διαγραφής έβραζε είχαν ταχθεί κατά της διαγραφής Πολάκη.
Μετά τη χθεσινή απόφαση στελέχη με ρόλο στις κομματικές αποφάσεις και κατευθύνσεις επέμεναν ότι τελικά ήταν μια καλή απόφαση η οποία εκτιμούν ότι θα αφήσει θετικό αποτύπωμα αν όλα κυλήσουν ομαλά.
Ο κεντρώος χώρος
Το δεύτερο ρίσκο στην στροφή 180ο του Αλέξη Τσίπρα είναι ο κίνδυνος απωλειών από το Κέντρο και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να τηρήσει ένα πιο συναινετικό προφίλ ώστε να απευθυνθεί και σε εκείνα τα ακροατήρια που αποστρέφουν το πρόσωπό τους τώρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Πάντως δεν αποκλείεται σημαντική παράμετρος στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να είναι και το κλίμα που εισέπραξαν στην Κουμουνδούρου από τις μετρήσεις οι οποίες πλέον γίνονται σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε σχετική μέτρηση που δεν είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες για το ΣΥΡΙΖΑ από τη ρήξη με τον Παύλο Πολάκη και όχι τόσο από η γενικότερη λεγόμενη αντισυστημική διάθεση των πολιτών.
Όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο ο Παύλος Πολάκης θα είναι ένας άλλος Πολάκης όπως υποσχέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και ιδιαίτερα μετά και την ταπείνωσή του στα κομματικά όργανα και τα μάτια της κοινής γνώμης. Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο προσεκτικός Πολάκης θα πρέπει να φτάσει μέχρι την κάλπη.
Αναπροσαρμογή σχεδιασμού
Σε κάθε περίπτωση και η υπόθεση Πολάκη δεν θα πρέπει να εξετάζεται σύμφωνα με κορυφαίους κομματικούς παράγοντες έξω από την τραγωδία των Τεμπών. Όπως σχολίαζε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας «τα Τέμπη έδειξαν το πραγματικό μας μέγεθος».
Όπως παρατηρούν το δυστύχημα αναδιατάσσει ολόκληρη την κοινωνία και αποτελεί σημείο ιστορικής καμπής και τομή για το πολιτικό σύστημα το οποίο ήδη υφίσταται και τις επιπτώσεις.
- Η συνθήκη δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες επεξεργασίες για το πως θα αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα κυρίαρχο συστατικό της οποίας είναι η μεγαλύτερη διαύγεια με την οποία βλέπουν οι πολίτες τα προβλήματα.
Ο κορμός της εκλογικής και αντιπολιτευτικής στρατηγικής δεν μπορεί να έχει μεγάλες αλλαγές. Εκείνο που θα πρέπει να αναθεωρηθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει στο εξής το κόμμα να απευθυνθεί στην κοινωνία η οποία για πολύ καιρό θα κρατά ζωντανή στη μνήμη της το έγκλημα των 57 νέων στα Τέμπη.