#Ασεπιτες2008: Η απάνθρωπη μνημονιακή ιστορία- Εκτός σχολείων 15 χρόνια – Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη και το… χτύπημα στην πλάτη
Οι #Ασεπιτες2008 έχουν πραγματοποιήσει πολλές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας δικαίωση, καθώς 15 χρόνια μετά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών δεν έχουν προσληφθεί στις θέσεις του.
Πρόκειται για άλλη μια από τις παράλογες ιστορίες του ελληνικού δημοσίου καθώς πρόκειται για περίπου 1.500 εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που το 2008 κατά την διάρκεια των εξετάσεων του ΑΣΕΠ έγραψαν υψηλότερα από τον τελευταίο διορισμένο εκπαιδευτικό του 2019.
Όπως λένε οι οργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας το υπουργείο Παιδείας έχει αδιαφορήσει για τα αιτήματά τους.
Την ίδια στιγμή καταγγελίες έχουν γίνει για το αδιάβλητο των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έγινε το Σάββατο 4 Μαρτίου και στον οποίο συμμετείχαν περίπου 77.000 άτομα. Όπως έχουν καταγγείλει υποψήφιοι «σε πολλά εξεταστικά κέντρα υπήρχε ανοχή στα κινητά, ενώ οι οδηγίες του ΑΣΕΠ λένε ότι τα κινητά πρέπει να είναι στο πάτωμα. Τους επέτρεπαν να έχουν τα κινητά ανοιχτά μέχρι να έρθουν τα θέματα». Επίσης «σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, επειδή δεν υπήρχε ρολόι άφησαν τους εξεταζόμενους να έχουν τα κινητά τους πάνω στα θρανία τους και άπλα τους υποχρέωσαν να το έχουν flight mode».
- Ακόμη κατήγγειλαν ότι «υπήρχε το κομμάτι του αριθμητικού συλλογισμού και σε πολλά εξεταστικά κέντρα δεν τυπώθηκαν σωστά τα θέματα. Αυτό το παραδέχθηκε και ο ΑΣΕΠ και έδωσε 30 λεπτά επιπλέον χρόνο, αλλά σε κάποιο εξεταστικό κέντρο έδωσαν μόνο πέντε λεπτά». Για τους λόγους αυτούς εκατοντάδες καταγγέλλοντες είναι έτοιμοι να κινηθούν δικαστικά.
Σ’ ό,τι αφορά του διαγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς του 2008, όπως καταγγέλλει η Eλένη Ντέλικου, καθηγήτρια Φυσικής από τη Λάρισα, που συμμετείχε πριν από 15 χρόνια στον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ αν και κατάφερε να επιτύχει υψηλή βαθμολογία, οι μνημονιακές πολιτικές, σε συνδυασμό με την πολυνομία και τις αντισυνταγματικές διατάξεις στο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών, συνετέλεσαν στο να είναι μέχρι και σήμερα αδιόριστη.
Πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε στη Λάρισα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου του εξέθεσε το πρόβλημα που ταλανίζει τόσο την ίδια, όσο και εκατοντάδες άλλους από τους επιτυχόντες του εν λόγω διαγωνισμού, τους #Ασεπιτες2008. Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή για τη διατύπωση σκέψεων και προβληματισμών που αφορούν τόσο εκείνη, όσο και τους υπολοίπους συναδέλφους της.
Όπως καταγγέλλει η ίδια:
- Αν τα αποτελέσματα δημόσιων διαγωνισμών αντιμετωπίζονταν όπως αρμόζει από την πολιτεία, θα εργαζόμουν εδώ και χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση…
- Αν είχα επιλέξει ένα από τα ιδιότυπα “παραθυράκια” που εμφανίζονταν ως δια μαγείας για να αποκτήσω προϋπηρεσία σε σχολείο , χωρίς επιτυχία σε ΑΣΕΠ, θα εργαζόμουν εδώ και χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση…
- Αν το πολιτικό σύστημα της χώρας συμμορφωνόταν στις αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, όπως εκείνες του ΣτΕ, θα εργαζόμουν εδώ και χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση…
- Αν οι τελευταίοι Υπουργοί Παιδείας έδειχναν σεβασμό στους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και έδιναν στην επιτυχία τους τη διάσταση που της αρμόζει, θα εργαζόμουν εδώ και χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση…
- Αν το 2019 είχε ληφθεί υπόψη η σειρά επιτυχίας στους διορισμούς και το 294 είχε διοριστεί πριν από το 1127 ,θα εργαζόμουν εδώ και χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση…
- Αν η σημερινή Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, λάμβανε υπόψη της τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας ,της αξιοκρατίας και είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες ,θα εργαζόμουν εδώ και χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση…
- Αν ο πρωθυπουργός της χώρας είχε ευήκοα ώτα στο αίτημα μου, αλλά και σε εκείνα των άλλων συναδέλφων μου, θα εργαζόμουν τόσο εγώ, όσο κι εκείνοι , εδώ και χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση…
Και όπως εξηγεί στη συνέχεια αν γινόντουσαν όλα αυτά, δεν θα έγραφε επιστολές διαμαρτυρίας, δεν θα βίωνε την αδικία, δεν θα έμπαινε σε ψυχικά και οικονομικά εξοντωτικούς δικαστικούς αγώνες για το αυτονόητο, δεν θα έχανε την πίστη για ένα καλύτερο και δίκαιο μέλλον.
Και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό που συνάντησε στη Λάρισα λέει:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μας αρκούν οι παραδοχές σας ότι γνωρίζετε το θέμα μας. Δεν μας αρκούν τα παρηγορητικά χτυπήματα στον ώμο. Θέλουμε ενέργειες, απαιτούμε την δικαίωση μας, διεκδικούμε τη θέση που μας στέρησαν η πολυνομία και η αντισυνταγματικότητα».