Τραπεζική κρίση: Πακτωλός δισ. για τη διάσωση First Republic και Credit Suisse – 12 δισ. χορήγησε η FED σε αμερικανικές τράπεζες
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι έχει χορηγήσει από την Κυριακή δάνεια συνολικού ύψους σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την εκπλήρωση των αιτημάτων ανάληψης και την τόνωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών και τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης των Καταθέσεων (FDIC), η Fed αναφέρεται επίσης στα μέτρα που αποσκοπούν στο να καθησυχαστούν ιδιώτες και επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Εν τω μεταξύ εντείνονται οι φόβοι για την όξυνση της τραπεζικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση των Sillicon Valley Bank και Signature Bank, καθώς ένας πραγματικός «χορός» δισεκατομμυρίων έχει στηθεί στις ΗΠΑ για τη διάσωση της First Republic αλλά και της Credit Suisse στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, έντεκα αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup και JPMorgan, συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic, σε μια ένδειξη της «εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα» των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.
«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και στις τράπεζες κάθε μεγέθους και καταδεικνύει τη γενικότερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) επιβεβαίωσαν σε δική τους κοινή ανακοίνωση ότι οι 11 τράπεζες θα καταθέσουν 30 δισ. δολάρια στη First Republic Bank. Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει μέσα στην ημέρα ρεπορτάζ της Wall Street Journal που ανέφερε ότι «οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase & Co., συζητούν μια κοινή διάσωση της First Republic Bank που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη εισροή κεφαλαίων για να στηρίξουν τον πολιορκημένο δανειστή, είπαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η είδηση προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση των μετοχών. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κέρδισε 371,98 μονάδες ή 1,17%, κλείνοντας στις 32.246,55 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε 1,76% και έκλεισε στις 3.960,28 μονάδες, ενώ οNasdaq σημείωσε άνοδο 2,48% στις 11.717,28 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές τεχνολογίας με την ελπίδα ότι η κρίση θα μπορούσε να ωθήσει την Federal Reserve να αλλάξει τις προοπτικές της για τη νομισματική πολιτική στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, UBS και Credit Suisse είναι αντίθετες σε έναν υποχρεωτικό «γάμο», παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη σωτηρία τους. Η UBS θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη δική της αυτόνομη στρατηγική και είναι απρόθυμη να αναλάβει κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse, δήλωσαν πηγές της τράπεζας στο Bloomberg.
BREAKING: UBS and Credit Suisse are opposed to a forced combination, even as scenario planning for a government-orchestrated tie-up continues, sources say https://t.co/DrfFUxtnM5 pic.twitter.com/azLeWUtkIH
— Bloomberg (@business) March 16, 2023
Τόσο η UBS όσο και η Credit Suisse βλέπουν την εξαγορά ως ένα πιθανό μέτρο έσχατης ανάγκης δεδομένων των σημαντικών εμποδίων και επικαλύψεων από μια τέτοια συναλλαγή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η κυβέρνηση και οι δανειστές αντιμετωπίζουν μια ολόκληρη σειρά σεναρίων και μένει να δούμε ποια πρόσθετα βήματα θα γίνουν πέρα από το backstop ρευστότητας. Η UBS και η Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg, όπως και η ελβετική κυβέρνηση, που δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα για σχολιασμό μέσω email.
Στο μεταξύ, και παρά τις «αναταράξεις» στις τράπεζες, η ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, εν μέσω των «κλυδωνισμών» από τις δύο καταρρεύσεις τραπεζών, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις… Έτσι το βασικό επιτόκιο της τράπεζας (καταθέσεων) διαμορφώνεται πλέον στο 3% και αυτό για τις πράξεις αναχρηματοδότησης στο 3,5%, με πολλούς αναλυτές να σχολιάζουν ότι μπροστά στον κίνδυνο να αναπτερωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και οι πληθωριστικές πιέσεις να αποκτήσουν νέα ορμή στην Ευρώπη, η ΕΚΤ επέλεξε τον κίνδυνο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους.
Πηγή: Bloomberg, AFP, [email protected]