“Μαρία Τσάλλα”: Νέα στοιχεία για την κατάσκοπο που αποκάλυψε η ΕΥΠ – Πότε ήρθε στην Ελλάδα – Ρώσος κατάσκοπος ο σύζυγός της – Το μαγαζί στο Παγκράτι (εικόνες)
Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για την “Μαρία Τσάλλα”, την κατάσκοπο που αποκάλυψε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα.
- Η 32χρονη, σύμφωνα με τα ελληνικά νόμιμα έγγραφα “Μαρία Τσάλλα” ή 35χρονη σύμφωνα με τα πραγματικά της στοιχεία Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα από την Μόσχα, ήρθε στην Αθήνα το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών.
Ένα χρόνο αργότερα, πολιτογραφείται Ελληνίδα με νόμιμα χαρτιά, δηλώνει φωτογράφος και ανοίγει ένα κατάστημα με την επωνυμία “Galazio” στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής ενώ παράλληλα, λαμβάνει μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.
Σύμφωνα με τις αρχές η “Μαρία Τσάλλα” βρήκε συνεργό στο ληξιαρχείο όπου με την βοήθεια ενός υπαλλήλου εντόπισαν τα στοιχεία ενός κοριτσιού που είχε πεθάνει το 1991, εξαφάνισαν τα έγγραφα και εκείνη πήρε το νέο της όνομα.
- Η ΕΥΠ φέρεται να πληροφορήθηκε την ύποπτη δράση της εν λόγω γυναίκας από τον περασμένο Ιανουάριο, χρονικό σημείο που η «Μαρία Τσάλλα» φέρεται ήδη να έχει διαφύγει στη Ρωσία.
Αμέσως μετά τις πρώτες πληροφορίες για τη δράση της, η έρευνα της ΕΥΠ ξεκίνησε από το ληξιαρχείο προκειμένου να διασταυρωθεί η πραγματική της ταυτότητα.
Η δε φωτογραφία της εστάλη σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει ταυτοποίηση.
- Η αναχώρησή της τον περασμένο Ιανουάριο για τη Ρωσία φαίνεται να έγινε εσπευσμένα, τόσο πολύ που άφησε πίσω σχεδόν όλα τα προσωπικά της αντικείμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, οι περίοικοι την περιγράφουν ως μια ευγενική κοπέλα ενώ κάποιοι είχαν παρατηρήσει ότι πλήρωνε πάντα τοις μετρητοίς.
Πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι, μετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της και μία υπάλληλο της στο κατάστημα, την «Κατερίνα», και επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
- Η «Μαρία Τσάλλα» φέρεται να είναι παντρεμένη με Ρώσο που δραστηριοποιείτο ως κατάσκοπος στη Βραζιλία υπό το όνομα «Daniel Campos».
Η υπάλληλος και ένας άνδρας με τον οποία διατηρούσε σχέση στην Αθήνα, δήλωσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα
Εικόνες από το κατάστημα της και τα προϊόντα που πουλούσε:
Η ανακοίνωση της ΕΥΠ για την αποκάλυψη κατασκόπου στην Αθήνα
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΥΠ προχώρησε «σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».
Επίσης, αναφέρεται: «Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα. Έχει ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”.
»Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”.
Illegals – Οι «παράνομοι»: Κατάσκοποι με βαθιά κάλυψη που μπορεί να είναι και επικίνδυνοι
To πρόγραμμα των «παράνομων» της Ρωσίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου .
Μάλιστα δραματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή The Americans, και θεωρείται ότι έχει αναβιώσει εκτενώς υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian, Δυτικοί ειδικοί λένε ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία, ο αριθμός των παράνομων που λειτουργούν ανά πάσα στιγμή υπολογίζεται μεταξύ 10 και 30. Μάλιστα συχνά αποτυγχάνουν να επιτύχουν θέσεις σημαντικής επιρροής.
Μια ομάδα 10 παρανόμων αποκαλύφθηκε από το FBI στις ΗΠΑ το 2010. , Βρίσκονταν στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά δεν είχαν κατάφερει να παράγουν πληροφορίες χρήσιμες για τη Μόσχα, εν μέρει επειδή παρακολουθούνταν στενά.
Οι κατά καιρούς τρομερές προσπάθειές τους να διεισδύσουν σε υψηλούς κύκλους χάραξης πολιτικής τους έκαναν ακόμη και υρτλικές φιγούρες σε κάποιες χώρες. Μία από αυτές – η Άννα Τσάπμαν – έγινε τόσο διασημότητα που μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης θρηνούσε για την αποχώρησή της και ρωτούσε αν η πόλη μπορούσε να την κρατήσει.
Τελευταία υπόθεση σύλληψης ενός Illegal σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βαυαρία
Όπως έγραφαν οι ΝΥΤ, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα στ, μια συνοδεία οχημάτων ασφαλείας εισέβαλε σε μια ήσυχη γωνιά του Weilheim, μιας γραφικής βαυαρικής πόλης με παστέλ πλατείες και επιμελώς διατηρημένους λιθόστρωτους δρόμους. Ο στόχος τους φαινόταν τόσο λιτός όσο και το σκηνικό: ένας τοπικός προπονητής ποδοσφαίρου για παιδιά.
Τίποτα δεν ξεχώριζε σε εκείνον τον άνθρωπο, θυμούνται οι συνάδελφοι προπονητές. Δεν ήταν κοντός, αλλά όχι και ψηλός – φιλικός, αλλά ποτέ δεν ήθελε να συζητήσει τίποτα άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Αρπάζοντας τις λέξεις, οι περισσότεροι προσγειώθηκαν στην ίδια επιλογή: «χωρίς αξιοσημείωτο».
Αυτό άλλαξε όταν έμαθαν ότι είχε συλληφθεί με την κατηγορία της προδοσίας και της κατασκοπείας για τη Ρωσία σε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην πρόσφατη γερμανική ιστορία.
Ο προπονητής, ένας 52χρονος πρώην Γερμανός στρατιώτης, εργαζόταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας ή BND, ως διευθυντής τεχνικών αναγνωρίσεων – τη μονάδα που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την επιτήρηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Συνεισέδερε περίπου το ήμισυ του ημερήσιου όγκου πληροφοριών της υπηρεσίας κατασκοπείας.
Ως Ρώσος «τυφλοπόντικας«, θα είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι. Μπορεί να είχε επιτήρηση υψηλού επιπέδου, όχι μόνο από Γερμανούς κατασκόπους αλλά και από δυτικούς εταίρους όπως η CIA.
Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών είχε μια μακρά και προβληματική ιστορία ρωσικής διείσδυσης, που εκτείνεται δεκαετίες πίσω. Αλλά η τελευταία περίπτωση απειλεί τώρα να κλονίσει την ενίοτε δοκιμαστική εμπιστοσύνη των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερμανία σε μια κρίσιμη στιγμή που η Ρωσία παρουσίασε την Ευρώπη με τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – και καθώς η Μόσχα κλιμακώνει τις κατασκοπευτικές της προσπάθειες σε όλη την ήπειρο.
Η σύλληψη έγινε αμέσως μετά από μια καταιγίδα επιδρομών σε όλη την Ευρώπη που αποκάλυψαν τους λεγόμενους παράνομους, ή μυστικούς Ρώσους πράκτορες, στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.