Ρουμπινί: “Η κατάρρευση της SVB θα μπορούσε να προκαλέσει την τέλεια καταιγίδα”

Ρουμπινί: “Η κατάρρευση της SVB θα μπορούσε να προκαλέσει την τέλεια καταιγίδα”

O οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και ως “Dr. Doom”, προειδοποιεί ότι η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) ενέχει κίνδυνο «παγκόσμιας μετάδοσης».

Με τις ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ_ Έλληνες βατραχάνθρωποι και στρατιωτικοί στο μακρινό Τζιμπουτί

«Υπάρχει τουλάχιστον ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ευρώπη που ήταν ιστορικά υποκεφαλαιοποιημένο, είχε προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης, μπορεί να έχει κάποια κακά περιουσιακά στοιχεία, κάποια έκθεση σε μακροπρόθεσμους τίτλους και απραγματοποίητες ζημίες»είπε ο Ρουμπίνι της Δευτέρα μιλώντας στο Newsweek, ο οποίος κέρδισε το παρατσούκλι του για την πρόβλεψη της οικονομικής κρίσης του 2008. «Εάν κάτι συνέβαινε με αυτό το ίδρυμα…αυτό θα είναι πολύ πιο σημαντικό συστημικά – μιλάμε για ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όχι 400 δισεκατομμύρια δολάρια όπως η SVB», είπε.

Το πρόσφατο χάος γύρω από το κλείσιμο της SVB δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε ο Ρουμπίνι. Τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν πολύ χαμηλότερα με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν κατά 5,65%, τη μεγαλύτερη διολίσθηση σε περισσότερο από ένα χρόνο. Η πιο πρόσφατη χειρότερη μέρα ήταν στις 4 Μαρτίου 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν 6,66%.

Τα ανησυχητικά νούμερα της Δευτέρας έρχονται αφότου η SVB υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην αμερικανική ιστορία την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν το ίδρυμα με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια μετά από μια σειρά τεράστιων αναλήψεων κατά τη διάρκεια 48 ωρών. Ως μέρος των επιπτώσεων, ένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Νέα Υόρκη, η Signature Bank, έκλεισε δύο ημέρες αργότερα από τις αρχές που φοβήθηκαν ότι η διατήρηση της τράπεζας θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τη Δευτέρα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,34%, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 3%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 2,9% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 2,6%. Οι μετοχές της ελβετικής Credit Suisse σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ, υποχωρώντας περισσότερο από 12%.

«Αυτή είναι η φυσική υστέρηση της παγκόσμιας μετάδοσης»είπε ο Ρουμπίνι, πρώην ανώτερος σύμβουλος του υφυπουργού Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. «Γι’ αυτό, ακόμη και στην Ευρώπη, οι μετοχές πέφτουν πολύ, παρόλο που δεν είχαν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη [κατάρρευση]».

Ο Ρουμπινί ότι οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν μια πιθανή κατάρρευση είναι περιφερειακές τράπεζες που δεν διαθέτουν μεγάλη βάση καταθετών, έχουν πολλούς τίτλους που έχουν χάσει την αξία τους και των οποίων το κεφάλαιο θα εξαλειφθεί εάν αυτοί οι τίτλοι πωληθούν σε τιμή αγοράς. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε.

«Πρέπει να ανησυχείτε για τον ηθικό κίνδυνο. Εάν συνεχίσετε να διασώζετε τους πάντες, οι άνθρωποι θα αναλάβουν το ρίσκο γιατί, όπως στο παρελθόν, ιδιωτικοποιείτε τα κέρδη και κοινωνικοποιείτε τις ζημίες».

Μια «τέλεια καταιγίδα»

Μια «τέλεια καταιγίδα» ετοιμάζεται και οι αγορές φέτος θα πληγούν από ύφεση, κρίση χρέους και πληθωρισμό εκτός ελέγχου, δήλωνε ο ίδιος οικονομολόγος στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το Markets Insider.

Ο Ρουμπινί, ένας από τους πρώτους οικονομολόγους που είδαν την ύφεση του 2008, προειδοποιεί εδώ και μήνες για μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, η οποία θα συνδύαζε τις χειρότερες πτυχές του στασιμοπληθωρισμού τύπου ’70 και της κρίσης χρέους του ’08«Πιστεύω ότι μια στασιμοπληθωριστική κρίση θα εμφανιστεί φέτος»είπε ο Ρουμπινί την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο ABC της Αυστραλίας.

Με τον πληθωρισμό των καταναλωτών να παραμένει σταθερός στο 6,4%, ο Ρουμπινί εκτίμησε ότι η Federal Reserve θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς «πολύ πάνω» από το 6% για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σοβαρή ύφεση, ένα κραχ του χρηματιστηρίου και μια έκρηξη στις χρεοκοπίες, αφήνοντας στη Fed άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει από τη μάχη για τον πληθωρισμό και να αφήσει τις τιμές να ξεφύγουν από τον έλεγχο, πρόσθεσε. Το αποτέλεσμα θα ήταν, ούτως ή άλλως, μια απότομη ύφεση, ακολουθούμενη από περισσότερα προβλήματα χρέους και πληθωρισμού.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε την τέλεια καταιγίδα: πληθωρισμό, στασιμοπληθωρισμό, ύφεση και μια πιθανή κρίση χρέους», είπε ο Ρουμπινί.

Παρέμεινε υπερβολικά πτωτική η οικονομία, παρά την αυξανόμενη ελπίδα της αγοράς ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρακάμψουν την ύφεση φέτος.

Αν και περισσότεροι σχολιαστές υποστηρίζουν την υγιή ανάκαμψη του S&P 500, ο οποίος υποχώρησε 20% πέρυσι, ο Ρουμπινί είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα 30% καθώς οι επενδυτές αντιμετώπιζαν ακραίες μακροοικονομικές συνθήκες.

«Θα συνεχίσουν να πέφτουν»είπε για τις μετοχές, επισημαίνοντας το πρόσφατο sell-off καθώς οι επενδυτές τιμολόγησαν υψηλότερα επιτόκια από τη Fed. «Η αγορά ήδη διορθώνεται».

Προέτρεψε τους επενδυτές να προστατευτούν επιλέγοντας αντιστάθμιση πληθωρισμού, όπως ο χρυσός, τα ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Αυτές οι επιλογές είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις μετοχές και τα ομόλογα, είπε, τα οποία θα μπορούσαν να υποφέρουν.

Σχετικά Άρθρα