Δύο νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το κλείσιμο της ψαλίδας – Δείχνουν τη διαφορά στο όριο του στατιστικού λάθους

Δύο νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το κλείσιμο της ψαλίδας – Δείχνουν τη διαφορά στο όριο του στατιστικού λάθους

Νέο πολιτικό τοπίο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Στη δημοσκόπηση της MRB για το κανάλι OPEN, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι πλέον κάτω από τις 3 μονάδες. Αντίστοιχο είναι το εύρημα και στη δημοσκόπηση της Prorata για τον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV, με τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 2,5%.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο στο οποίο συγκλίνουν οι νέες έρευνες κοινής γνώμης είναι ότι η οργή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα δεν στρέφεται μόνο κατά της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η λέξη «οργή» εκφράζει περισσότερο (63,4%) τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-13 Μαρτίου.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της MRB, στο ερώτημα ποιος / ποιοι ευθύνονται κυρίως το 46,8% απάντησε ότι ευθύνεται η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το 13% κυρίως η κυβέρνηση της Ν.Δ., το 8,8% ο σταθμάρχης, το 8,5% το υπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής και το 5,6% κυρίως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ευθύνες στον ΟΣΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ρίχνει το 5,3% των ερωτηθέντων, στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων το 3,6%, στη Hellenic Train το 2,5%, ενώ το 4,4% δεν τοποθετήθηκε.

Αρνητικά στο μεταξύ αξιολογούν κατά 62,5% τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ αρνητικά φαίνεται πως αξιολογούν και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κατά 51,7%, με ένα 18,2% να μην τοποθετείται σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αρνητική γνώμη έχουν και για την επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση της τραγωδίας. Σε ερώτημα αν θα ρίξει φως στα αίτια το 64,1% απάντησε  μάλλον και σίγουρα όχι.

Στη δημοσκόπηση της MRB έχει ενδιαφέρον και ο τρόπος που απάντησαν οι ερωτηθέντες για το πώς αξιολογούν τη στάση των μέσων ενημέρωσης στην κάλυψη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Το 62,9% την κρίνει αρκετά και πολύ αρνητικά, ενώ το 28,9% αρκετά και πολύ θετικά, με ένα ποσοστό 8,2% να μην τοποθετείται επί του ερωτήματος.

Το έγκλημα στα Τέμπη φαίνεται πως θα επηρεάσει την ψήφο αρκετών. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της MRB το 55,6% απάντησε ότι θα τον επηρεάσει από αρκετά έως πολύ, ενώ το 40,4% από λίγο έως καθόλου.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση της MRB, η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα διαμορφώνεται στο 2,9%. Ειδικότερα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 27,4% (από 30,25%) έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (από 24,3% στην προηγούμενη μέτρηση). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 9% (χάνει 1,5%), το 5,1%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,9% (ενισχυμένο κατά μια ποσοστιαία μονάδα), ενώ προβληματισμό προκαλεί το 4% που συγκέντρωσε στη μέτρηση το κόμμα «Έλληνες» του καταδικασμένου πρωτόδικα Κασιδιάρη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στο 17,4% διαμορφώνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Ακόμα μικρότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA. Ειδικότερα, η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες (προηγούμενη μέτρηση PRORATA) πέφτει πλέον στις δυόμιση. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5% και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25. 

Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Το 48%, πάντως, θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.

Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).

Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

Σχετικά Άρθρα