Ογκολογικό: Κορυφώνονται οι αντιδράσεις – Ξανθός στο libre: Το ν/σ είναι νησίδα Ιδιωτικού Δικαίου εντός ΕΣΥ
Κατά πλειοψηφία επί της Αρχής ψηφίστηκε την Πέμπτη (09.03.2023) στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου του Παίδων «Αγία Σοφία», ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). «Υπέρ» των άρθρων και στο σύνολό του νομοσχεδίου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των προέδρων, το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ‘Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είναι απόλυτα αντίθετοι με την εξέλιξη αυτή και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν διαμαρτυρόμενοι χτες (Παρασκευή) το μεσημέρι.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε σχετική της ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι είναι «η πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες πρότυπο από ένα Νοσοκομείο, αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται! Αυτό συμβαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων που παρέχει ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, η μοναδική στη χώρα μας, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποσπάται και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων».
Τις ανησυχίες της για το «πρόχειρα γραμμένο νομοσχέδιο που αφήνει πάρα πολλά κενά για το πώς θα ρυθμιστούν πολλά βασικά σημεία της λειτουργίας του ογκολογικού κέντρου» εξέφρασε, μιλώντας στο libre, η πρόεδρος του συλλόγου ‘Φλόγα’, κα Μαρία Τρυφωνίδη.
Όπως εξήγησε υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και συζήτηση επί του θέματος πριν πάει στη Βουλή. «Η θέση του υπουργού είναι ότι θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό! Αν δούμε ένα νομοσχέδιο με σωστή καταγραφή σε όλες του τις λεπτομέρειες, ίσως, συμφωνήσουμε, αλλά δεν μας προτάθηκε κάτι αναλυτικό ώστε να συμφωνήσουμε με αυτό. Είναι πάρα πολλές οι ασάφειες, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε ‘από το πουθενά’ στις 15 Φεβρουαρίου και άφησε περιθώριο 4 ημερών για διαβούλευση…
Έχουμε ζητήσει να οριστικοποιηθούν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου με λεπτομέρεια και μετά να συζητήσουμε την εφαρμογή του. Να δούμε έναν κανονισμό λειτουργίας που θα κάνει το υπουργείο Υγείας να δούμε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και αφού δούμε ότι εφαρμόζονται να μπει σε λειτουργία, σε εφαρμογή.
Αυτή την αναταραχή φοβόμαστε ότι θα την πληρώσουν τα παιδιά! Όταν οι γιατροί δεν έχουν ένα σαφές περιβάλλον λειτουργίας, ώστε να δουλέψουν με ασφάλεια δεν θα μπορούν να αποδώσουν… Έχουμε άριστους γιατρούς στο ογκολογικό κέντρο του Αγία Σοφία και έχουμε πολύ καλή συνεργασία μαζί τους. Έχουμε ένα επίπεδο νοσηλείας πολύ καλύτερο από αυτό που έχουν οι ενήλικοι ασθενείς», τόνισε η κα Τρυφωνίδου.
Για την εντυπωσιακή «σπουδή» της κυβέρνησης -λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της- να αλλάξει το νομικό καθεστώςτου Ογκολογικού Κέντρου του Παίδων «Αγία Σοφία» από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, χωρίς να έχει εκφραστεί κανένα παράπονο από γιατρούς, εργαζόμενους, γονείς παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες, για τη μέχρι τώρα λειτουργία του, και φέρνοντας προς ψήφιση ένα ‘απόλυτα ασαφές νομοσχέδιο’ ως προς τις ‘βελτιώσεις’ που προτείνονται και θεωρούνται τόσο απαραίτητες, το libre μίλησεμε τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό, ρωτώντας τον πρώην υπουργό Υγείας για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση των άρθρων και την τελική ψηφοφορία.
«Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει τρεις ενότητες: η μία αφορά στη μετατροπή του νομικού καθεστώτος σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου για το Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων, η δεύτερη αφορά ένα νέο πλαίσιο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και η τρίτη αφορά κάποια παράταση ρυθμίσεων για την πανδημία. Στο πρώτο σκέλος που αφορά το Ογκολογικό Κέντρο, Είμαστε Απολύτως Κατά Της Αλλαγής Του Νομικού Πλαισίου! Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι για το δεύτερο σκέλος που αφορά στις μεταμοσχεύσεις, Είμαστε Επί Της Αρχής Υπέρ, επειδή ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται σε μία μελέτη που είχε χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Ωνάση, την οποία έχουμε διαβουλευτεί και συμμετείχαμε και εμείς και είναι σωστές οι κατευθύνσεις της. Βέβαια, να προσθέσουμε εδώ ότι -όπως αποδείχτηκε στη συζήτηση- δεν έχουν ενσωματώσει όλα τα μέτρα που είχε προτείνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αυτό το σκέλος στην ουσία, το δέυτερο. Επιφυλαχθήκαμε να τοποθετηθούμε στην ψηφοφορία. Κατά την άποψή μου, βαρύνει πάρα πολύ να ψηφίσουμε ΚΑΤΑ στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου και προσανατολιζόμαστε να τοποθετηθούμε συνολικά ψηφίζοντας ΚΑΤΑ του νομοσχεδίου, παρόλο που δεν επιθυμούμε να καταψηφίσουμε μία αλλαγή στον τομέα των μεταμοσχεύσεων που είναι σημαντική για τους ανθρώπους που περιμένουν να βρουν ένα μόσχευμα ή που κάνουν αιμοκάθαρση κλπ.
Όσον αφορά το θέμα του Νοσοκομείου Παίδων είναι κατηγορηματική η αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των βουλευτών του. Προσωπικά, δεσμεύτηκα δύο φορές που μίλησα στην επιτροπή ότι θα επανέλθει στο αρχικό καθεστώς (ΝΠΔΔ) σε μία επόμενη κυβέρνηση. Δεν συμμετέχουμε στην τελική ψηφοφορία αλλά η πολιτική αντίρρηση στην αλλαγή του νομικού πλαισίου (σε ΝΠΙΔ) είναι σαφής.
Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απομονωμένη κυβέρνηση σε αυτό το στόχο που έχει θέσει με το νομοσχέδιο. Είναι από τα λίγα νομοσχέδια που δεν έχει λάβει την παραμικρή συναίνεση από την αντιπολίτευση από κανένα κόμμα. Σε κάποια νομοσχέδια για παράδειγμα, του υπουργείο Υγείας, αρκετές φορές το ΠΑΣΟΚ έδινε μία θετική ψήφο επί της αρχής και καταψήφιζε στη συνέχεια κάποια άρθρα. Τώρα, έχει λάβει η κυβέρνηση η καθολική άρνηση από όλα τα κόμματα.
Επίσης ήταν σημαντική η ακρόαση φορέων πριν λίγες ημέρες, όπου και οι εκπρόσωποι των ασθενών ιδιαίτερα ο Σύλλογος ‘Φλόγα’ και τα σωματεία των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), όλοι εξέφρασαν την απορία τους για το λόγο που μετατρέπεται με τέτοια βιασύνη ένα κέντρο αριστείας που είναι αναγνωρισμένο στην Ευρώπη για την υψηλής ποιότητας περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγείας σε παιδιατρικούς ογκολογικούς ασθενείς. Ποιος ο λόγος να αλλάξει το νομικό πλαίσιο; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί: γιατί τώρα και γιατί γενικά να γίνει αυτή η αλλαγή;
Επίσης, ούτε οι δωρητές έχουν θέσει καμία ανάλογη αξίωση ή προϋπόθεση! Πρέπει να τονίσω ότι ποτέ επί θητείας μας δεν έχει έρθει το ίδρυμα Ελπίδα ή η κυρία Βαρδινογιάννη στα όσα χρόνια συνεργαστήκαμε να ζητήσει οποιοδήποτε ρόλο στη διοίκηση ούτε υπήρξε συζήτηση για αλλαγή νομικού καθεστώτος. Το ίδιο και το Ίδρυμα Νιάρχος, δεν ζήτησε να αλλάξει το νομικό καθεστώς στα τρία νέα νοσοκομεία και να γίνουν και αυτά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Η συμφωνία που κάναμε με το Ίδρυμα Νιάρχος έλεγε ότι θα είναι νοσοκομεία του ΕΣΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».
Ποια είναι η βασική στόχευση της κυβέρνησης με την αλλαγή που επιχειρείται
«Εκείνο που πιστεύω εγώ είναι πως η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, ο κύριος Πλεύρης δηλαδή και η κυρία Γκάγκα, έχουν μία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, μία εμμονή: μία απέχθεια προς το Δ (ΝΠΔΔ) και μία λατρεία προς το Ι (ΝΠΙΔ) και αυτό εκφράζεται παντού και για αυτό θέλουν να πάρουν καλές μονάδες του συστήματος Υγείας που είναι καταξιωμένες λόγω της άριστης λειτουργίας τους και να υποστηρίξουν ότι οι μονάδες αυτές λειτουργούν καλά και σε καθεστώς όχι αμιγώς δημόσιο. Άρα σιγά-σιγά μπορούμε να μεταφέρουμε όλο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε αυτό το καθεστώς.
Δεν είναι τυχαίο ότι επικαλούνται σαν παράδειγμα λειτουργίας ΝΠΙΔ το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, που είναι βέβαια όντως ένα καλό και σύγχρονο νοσοκομείο με σύγχρονο εξοπλισμό με καλούς γιατρούς, το οποίο όμως εξ αρχής ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, διότι ο δωρητής όταν φτιάχτηκε το νοσοκομείο είχε αυτή την απαίτηση».
Στο σημείο αυτό, τονίστηκε στη συζήτηση με τον κ. Ξανθό ότι το Παπαγεωργίου είναι νοσοκομείο, ενώ το ‘Ελπίδα’ έχει μόνο θαλάμους νοσηλείας και εξωτερικά ιατρεία. Δε διαθέτει νοσοκομειακές υποδομές και λειτουργίες, δεν διενεργεί ιατρικές εξετάσεις και αυτό το δεδομένο προκαλεί έντονες απορίες για την αλλαγή που προβλέπει το νομοσχέδιο.
«Επιπλέον, μιλάμε για τον ευαίσθητο τομέα του παιδικού καρκίνου… δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε τμήμα ενός νοσοκομείου που αποκόπτεται, δεν πρόκειται για ένα τμήμα αξονικού τομογράφου ή ένα οποιοδήποτε κέντρο. Πρόκειται για μία υπόθεση υψηλής ευαισθησίας, τον παιδικό καρκίνο, με φροντίδα υψηλού κόστους και που προκαλεί τρομερή ανασφάλεια στους γονείς, σε περίπτωση που δεν είναι εγγυημένη η δωρεάν φροντίδα.
Η αλλαγή που επιχειρείται σε μία μονάδα που λειτουργεί άριστα και προσφέρει υψηλού επιπέδου φροντίδα, δημιουργεί μία νησίδα Ιδιωτικού Δικαίου εντός του ΕΣΥ, μία πιλοτική προσπάθεια απόδειξης ότι οι καλές μονάδες του ΕΣΥ μπορούν σε καθεστώς ιδιωτικοοικονομικής κουλτούρας να γίνουν πιο αποδοτικές και αυτό είναι πρόκριμα για τη συνολική κατεύθυνση που θέλει η ΝΔ και το υπουργείο Υγείας να δώσουν στο σύστημα υγείας!», κατέληξε ο κ. Ξανθός.