Το ειδικό “πρόβλημα Καραμανλής” και οι σκέψεις Μητσοτάκη

Το ειδικό “πρόβλημα Καραμανλής” και οι σκέψεις Μητσοτάκη

Η άμεση παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας του Intercity 62 δεν φαίνεται να εκτονώνει την τεράστια πολιτική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση σχετικά με τις ευθύνες της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Καθημερινά προκύπτουν, άλλωστε, νέα στοιχεία για καθυστερήσεις, αμέλειες, προνομιακή μεταχείριση των αναδόχων της σύμβασης 717 και της Hellenic Train που συνδέονται απόλυτα με αποφάσεις του πρώην υπουργού. Φυσικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ήταν ακριβώς “ενός ανδρός αρχή”, καθώς οι αρμοδιότητες ήταν δεξιοτεχνικά μοιρασμένες και συνδεόμενες με την στάση που κρατούσε κεντρικά η κυβέρνηση προς τις εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και των μεταφορών.

Όμως, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη -ειλικρινώς και υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση, όπως μου λένε- για να δώσει την σκυτάλη στον Γιώργο Γεραπετρίτη, ως διαχειριστή του άγριου κλίματος λαϊκής οργής, αλλά και σωρρείας νομικών και επχιειρησιακών προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Οι αποκαλύψεις για την θητεία Καραμανλή, ωστόσο, εγείρουν θέμα εξόδου του και από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Αρχικώς, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, κάτι που εξελήφθη και ως στήριξη του μετά την παραίτηση. Εύλογα, όμως, προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το πώς μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος ένας πολιτικός που βαρύνεται με την πολιτική ευθύνη μιας τραγωδίας τέτοιων διαστάσεων. Ιδιαίτερα, όταν η Ν.Δ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες Παππά και Πολάκη, τα “αδικήματα” των οποίων προφανώς δεν συγκρίνονται με τις διαστάσεις όσων προηγήθηκαν πριν την τραγωδία των Τεμπών.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, όμως, δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός. Και πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά πριν την τελική απόφαση, παλαιός κοινοβουλευτικός έλεγε χαρακτηριστικά “πρέπει να συνεννοηθούν οι …οικογένειες”.

Ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι η νομική προστασία του. Εάν δεν είναι βουλευτής και δεν προστατεύεται από την ασυλία είναι πιθανό να βρεθεί στο στόχαστρο αστικών διεκδικήσεων, ακόμα και ποινικών ευθυνών. Σχετικά, μίλησαν στο libre γνωστοί δικηγόροι που εκπροσωπούν οικογένειες θυμάτων. Και, βεβαίως, η έκθεση ενός νέου -και όχι ιδιαίτερα έμπειρου- πολιτικού με μεγάλες φιλοδοξίες (μέχρι πρότινος προβαλλόταν ως διεκδικητής της ηγεσίας στο μέλλον) σε έναν τέτοιο κίνδυνο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις που θα συμπαρασύρουν κι άλλους…

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η απουσία του ονόματος “Καραμανλής” από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε και θεωρείται βέβαιο πως απελευθερωμένος θα διατυπώσει ισχυρά την άποψή του ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν δεν είναι υποψήφιος στις Σέρρες ούτε ο νεότερος Καραμανλής, ο πολιτικός χάρτης στον νομό αλλά και γενικότερα στην βόρεια Ελλάδα γίνεται “γκρίζος” για το κυβερνών κόμμα. Ιδιαίτερα, όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό καταβύθιση των ποσοστών και, αναμφίβολα, η τραγωδία (που έπληξε πολύ την Θεσσαλονίκη) θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Προσώρας, η τάση γέρνει προς μία “ηρωϊκή έξοδο” Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια, ώστε να μην θιγεί -όσο αυτό είναι εφικτό- η επιστροφή του στη Ν.Δ και το πολιτικό του μέλλον. Όλα, όμως, θα κριθούν, αφενός από τις εισηγήσεις των επικοινωνιακών συμβούλων, αφετέρου από τις επόμενες δημοσκοπήσεις…

Η “προτροπή” του Θόδωρου Ρουσόπουλου ήταν σαφής και –παρότι αρκετοί “μπερδεύτηκαν”– μάλλον αποτελεί σύγκλιση απόψεων που υπάρχουν και στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Παναγή Κυριακού.

Σχετικά Άρθρα