ΝΑΤΟ: Άκαρπη η συνάντηση ανάμεσα σε Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία – “Όχι ακόμη ένταξη”, λέει η Άγκυρα

ΝΑΤΟ: Άκαρπη η συνάντηση ανάμεσα σε Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία – “Όχι ακόμη ένταξη”, λέει η Άγκυρα

Η συνάντηση που διεξήχθη την Πέμπτη ανάμεσα σε Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η Άγκυρα δεν έδειξε πρόθεση να άρει το βέτο της για την ένταξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο, καθώς οι αξιωματούχοι της συμμαχίας πιέζουν για την υπογραφή της Τουρκίας. Η Σουηδία χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ένα βήμα προς τα εμπρός -ανεξάρτητα από την έλλειψη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

«Το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα είναι ότι συναντηθήκαμε», είπε ο Σουηδός διαπραγματευτής Όσκαρ Στένστρομ σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μετά τις συνομιλίες. Οι πλευρές, είπε, «συμφώνησαν για περαιτέρω συναντήσεις».

Η Τουρκία συνεχίσει να εμποδίζει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρά τις αλλαγές στην πολιτική τους

Ενώ 28 από τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ έσπευσαν να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τις υποψηφιότητες για ένταξη.

Στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη το περασμένο καλοκαίρι, Άγκυρα, Στοκχόλμη και Ελσίνκι υπέγραψαν μνημόνιο που περιέγραφε τα βήματα που θα έπρεπε να κάνουν οι δύο πλευρές για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ανησυχίες σχετικά με τις εξαγωγές όπλων και την τρομοκρατία. Ήταν η περίοδος που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν.

Όμως, παρά τις αλλαγές που έκαναν Φινλανδία και Σουηδία στην πολιτική τους, για παράδειγμα με νομοσχέδια που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις, η Άγκυρα συνέχισε να εμποδίζει την ένταξη και να εγείρει αντιρρήσεις – ειδικά κατά της Σουηδίας.

Σουηδία: «Καλό σημάδι» ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τα βήματα που έχουν γίνει

Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα όταν ένας Δανός ακροδεξιός έκαψε αντίγραφο του Κορανίου στη Στοκχόλμη κοντά στην τουρκική πρεσβεία τον Ιανουάριο.

Και ενώ δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία με το συνεχιζόμενο βέτο της, εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν εικασίες ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας οφείλεται εν μέρει στις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -καθώς και σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μόχλευση στη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Ο Στένστρομ, ο Σουηδός διαπραγματευτής, είπε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει πως Σουηδία και Φινλανδία «έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα», χαρακτηρίζοντας το ως «καλό σημάδι».

Σχετικά Άρθρα