Αποκάλυψη: Πώς “εξαφάνισαν” τις συμβατικές υποχρεώσεις της Hellenic Train επειδή καθυστερούσε η υλοποίηση του σχεδίου ασφαλείας (ETCS)

Αποκάλυψη: Πώς “εξαφάνισαν” τις συμβατικές υποχρεώσεις της Hellenic Train επειδή καθυστερούσε η υλοποίηση του σχεδίου ασφαλείας (ETCS)

Νέα σοβαρή αποκάλυψη για συναλλαγή μεταξύ της διοίκησης του ΟΣΕ (ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οποίου, παρότι …παραιτήθηκε, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, παραμένει στη θέση του και υπογράφει αποφάσεις και αναθέσεις) και των Ιταλών της Hellenic Train.

Ωστόσο οι απαντήσεις για τα βαθύτερα αίτια της τραγωδίας που επέτρεψαν το ανθρώπινο λάθος ακόμη αναζητούνται ενώ τα ερωτήματα πληθαίνουν. Οι συμβάσεις με τους Ιταλούς ιδιοκτήτες της Hellenic train αποκαλύπτουν ότι ενώ είχαν την υποχρέωση για επενδύσεις ύψους περίπου 650-750 εκατ. Ευρώ (υποχρέωση που συναρτήθηκε με το πολύ χαμηλό τίμημα εξαγοράς των σιδηροδρόμων) αυτές ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, ενώ το δημόσιο συνέχισε να της καταβάλει 50 εκατ. ευρώ το χρόνο όπως προέβλεπε η σύμβαση. Επιπλέον, η Hellenic train παρότι βρήκε διαθέσιμο εξοπλισμό από 80 GPS αρνήθηκε να προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό για την εγκατάστασή τους. Αντί άλλων απαντήσεων η εταιρία χθες περιορίστηκε σε επίδειξη γαλαντομίας με νέα, επίσης ατυχή, ανακοίνωσή της. Δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος εξαίρεσης που της έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα (άλλο ένα μελανό σημείο της υπόθεσης) και θα καταβάλει κανονικά αποζημιώσεις όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία

Όπως φέρνουν στο φως η “Εφημερίδα των Συντακτών” και η “δημοκρατία” προκύπτει ότι:

Η κυβέρνηση (υπουργείο Υποδομών) υπέγραψε το 2020 σύμβαση με την Hellenic Train για επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε προέκυπτε και από τις συμβατικές υποχρεώσεις της ιδιωτικοποίησης του 2017. Μοναδικός όρος για το Ελληνικό Δημόσιο ήταν να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έμενε μόνο η υλοποίηση της τελευταίες συμπληρωματικής σύμβασης που είχε “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο και της Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ).

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 δεν είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση, προφανώς επειδή η κυβέρνηση δεν είχε προσωρήσει την υλοποίηση της εγκατάστασης του συστήματος ασφαλείας (τηλεδιοίκηση- ETCS),

Τον Ιούλιο του 2022, χωρίς να έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, η κυβέρνηση αναθεωρεί την σύμβαση με την Hellenic Train αλλά αυτή τη φορά οι απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για επενδύσεις της ιταλικής εταιρείας περιορίζονται στα 77,5 εκατ. ευρώ! Προφανώς επειδή η κυβέρνηση δεν είχε προωθήσει -ακόμα- την υλοποίηση του έργου τηλεδιοίκησης.

Αυτή η συναλλαγή με τους Ιταλούς επενδυτές αποτελεί μείζον θέμα καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο καθυστερούσε την εφαρμογή των συστημάτων ασφαλείας αλλά “χάριζε” στην Hellenic Train σχεδόν το 90% των συμβατικών της υποχρεώσεων σχετικά με επενδύσεις σε τροχαίο υλικό και άλλα συμπληρωματικά συστήματα ασφάλειας και εξυπηρέτησης του κοινού.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Χάρισαν τα δάνεια του ΟΣΕ

Ο ΟΣΕ σύναπτε συμβάσεις για αγορά εξοπλισμού με δάνεια τα οποία αναγκάστηκε να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση σύμφωνα με το ieidiseis.gr ψήφισε νόμο το 2021, που διέγραψε χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ του ΟΣΕ προς το Δημόσιο, με ρύθμιση, η οποία πέρασε μουλωχτά το Δεκέμβριο του 2021 σε νόμο (ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4876 ΦΕΚ Α 251/23.12.2021), που αφορούσε «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις»!

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, καθώς αύριο Τρίτη 7 Μαρτίου, δικάζονται στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σε Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, δύο πρώην στελέχη του ΟΣΕ (ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, για μη καταβολή βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο, συνολικής αξίας 4.563.250.465,95 ευρώ.

Η δίκη δεν πρόκειται να γίνει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου από προηγούμενη δικάσιμο – όταν και πάλι αναβλήθηκε η υπόθεση – από πλευράς των κατηγορουμένων ζητήθηκε η ΚΥΑ «περί διαγραφής χρεών προς το Δημόσιο», η οποία ακόμη δεν έχει εκδοθεί, προκειμένου να απαλλαγούν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για τον έναν εκ των κατηγορουμένων, που είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Π.Θ., αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «… όντας οφειλέτης του Δημοσίου κι ενώ τα χρέη του κατέστησαν ληξιπρόθεσμα κατά την ισχύ του Ν. 3230/2004, με πρόθεση καθυστέρησε την καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, το δε ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις υπερβαίνει τις 200.000 ευρω».

Oπως αναφέρεται σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου «… ενώ είχαν βεβαιωθεί σε βάρος της εταιρΕίας με την επωνυμία “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ”, της οποία τυγχάνει διευθύνων σύμβουλος, διάφορα χρέη υπΈρ του Δημοσίου στη ΔΟΥ Φ.Α.Ε. Αθηνών…ηθελημένα δεν κατέβαλε ποσό 4.563.250.465,95 ευρώ».

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνολικά χρέη του ΟΣΕ προς το Δημόσιο, με τις προσαυξήσεις, ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

Γιά την ιστορία, ο ΟΣΕ φέρεται ότι, είχε λάβει ομολογιακά δάνεια από Τράπεζες, με εγγυητικές επιστολές του Δημοσίου, για αγορά εξοπλισμού. Ενα από τα δάνεια ποσού 700 εκατομμυρίων ευρώ (αριθμός δανείου Gr 115000 267), είχε λήξει 12.6.2037.

Τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν και κατέπεσε η εγγύηση υπερ του Δημοσίου, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αναγκαστεί να τα αποπληρώσει, ενώ εστράφη στη συνέχεια κατά του ΟΣΕ, απαιτώντας την αποπληρωμή των χρεών.

Με την ψήφιση διαδοχικών νόμων διεγράφησαν οι απαιτήσεις του Δημοσίου από τον ΟΣΕ, βασιζόμενες στο ΝΟΜΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3891 ΦΕΚ Α 188 4.11.2010, για την «Αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανάπτυξη του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες διατάξεις για το σιδηροδρομικό τομέα».

Στο μεταξύ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, όπως ορίζει ο νόμος, σε βάρος των διοικήσεων του ΟΣΕ, που κληρονόμησαν τα χρέη προς το Δημόσιο, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι.

Μάλιστα βάσει του αρχικού νόμου 3891/2010 και του νόμου 4876/2021 (επί πανδημίας), εκδόθηκε ΚΥΑ με ισχύ μέχρι 30.6.2022, βάσει της οποία διεγράφη μέρος των χρεών.

Η υπόθεση γεννά και ορισμένες σφοδρές απορίες, όπως:

  • Πού κατέληξαν τα ιλιγγιώδη ποσά, που δανειζόταν ο ΟΣΕ για αγορά εξοπλισμού και τι είδους εξοπλισμός αγοράστηκε, σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο, που παρέμεινε απηρχαιωμένο και κατέληξε στο έγκλημα με θύματα δεκάδες αθώους;
  • Ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, στη μακροσκελή παραγγελία του περί αναζήτησης ευθυνών της σιδηροδρομικής τραγωδίας, όπου ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται», θα ψάξει και τα παραπάνω;

Σχετικά Άρθρα