Το libre στο νοσοκομείο Λάρισας – Τραγικές εικόνες γονιών, ανείπωτος πόνος: “Το πρώτο σοκ μπορεί να οδηγήσει και σε αυτοκτονία”
«Η ζωή δεν έχει κανένα νόημα πια» λέει και ξαναλέει ένας πατέρας. Τον κάλεσαν για να δώσει δείγμα DNA. Η κόρη του είναι νεκρή, ταξίδευε στο πρώτο βαγόνι που πλέον είναι μια άμορφη μάζα από λιωμένα σίδερα. Μια γιατρός τον ακούει, τον πλησιάζει και προσπαθεί να τον ηρεμήσει. «Το πρώτο σοκ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία. Οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη» λέει στους δημοσιογράφους off camera.
Αυτή είναι μόνο μια από τις δεκάδες ανάλογες σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Εκεί έφτασαν δεκάδες γονείς και συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι περισσότεροι σοροί δεν μπορούν να αναγνωριστούν. Οι συγγενείς πρέπει να δώσουν δείγμα DNA για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης.
Οι δημοσιογράφοι βρισκόμαστε στο απέναντι πεζοδρόμιο, οι αστυνομικοί μας ζητούν να μην στεκόμαστε στα σκαλιά, δίπλα στους ανθρώπους που περιμένουν να έρθει η σειρά τους. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό τους. Στο σημείο βρίσκονται και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, ενώ κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν και στις προσπάθειες εντοπισμού και απεγκλωβισμού των επιβατών.
- «Τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα βρέθηκα στο σημείο της συντριβής. Με πλησίασε μια γυναίκα. Ήταν η μητέρα των δίδυμων κοριτσιών από την Καλαμπάκα που σκοτώθηκαν μαζί με την ξαδέρφη τους. Μου είπε πως ταξίδευαν στο πρώτο βαγόνι. Με ρώτησε αν τις είδα, αν είναι καλά. Δεν ήξερα τι να της πω. Εγώ είχα δει το πρώτο βαγόνι, είχε κυριολεκτικά πολτοποιηθεί» υποστηρίζει μιλώντας στο Libre, η Ελισάβετ Καρανίκα, πρόεδρος του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας».
Μαζί με άλλους συναδέλφους προσεγγίζουμε έναν πατέρα που έχει χάσει τον γιο του. Επέστρεφε στη Λάρισα, όπου και σπούδαζε. Τον ρωτάμε αν θέλει να μας πει δύο λόγια. Δεν θέλει να εμφανιστεί στην τηλεόραση, ούτε να γράψουμε το όνομα του. Μας λέει μόνο μια κουβέντα: «Ήταν η κακιά στιγμή. Μας βρήκε το μεγάλο κακό, αυτό είναι όλο. Χθες συνέβη σε κάποιους άλλους, σήμερα σε εμάς. Αύριο θα υποφέρουν κάποιοι άλλοι» λέει και μας καληνυχτίζει.
Την ίδια ώρα, συγκινητική είναι η συμμετοχή των Λαρισαίων στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης. Την πρώτη ημέρα συγκεντρώθηκαν 270 φιάλες αίματος. Η αιμοδοσία συνεχίζεται την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ αν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νέο κάλεσμα για το Σαββατοκύριακο.
- «Περισσότεροι από 50 εθελοντές μας έχουν αναπτυχθεί σε τρία τμήματα. Ένα τμήμα είναι στα Τέμπη με τους διασώστες. Ένα τμήμα με 15 άτομα βρίσκεται στο νοσοκομείο και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς, ενώ οι υπόλοιποι είμαστε στην κεντρική πλατεία όπου και πραγματοποιείται η αιμοδοσία. Η ανταπόκριση των πολιτών που δίνουν το αίμα τους για να βοηθήσουν, είναι πραγματικά συγκινητική» δήλωσε στο Libre η Ευγενία Γκόγκου,συντονίστρια των περιφερειακών τμημάτων του «Ερυθρού Σταυρού».
Αν και βρέχει, οι πολίτες δεν φεύγουν. Περιμένουν υπομονετικά στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους. Πολλοί νέοι άνθρωποι λένε πως θα μπορούσαν να είναι ανάμεσα στα θύματα, αφού συχνά κάνουν το ίδιο δρομολόγιο με το τρένο.
«Έχουμε πάθει σοκ. Είμαι φοιτητής και συχνά ταξιδεύω με αυτό το τρένο για να επισκεφθώ τους γονείς μου. Σκέφτομαι πως θα μπορούσα να είμαι νεκρός και οι δικοί μου να θρηνούν. Περιμένω να δώσω αίμα και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω αυτή την ώρα» λέει ο 20χρόνος Στέφανος μιλώντας στο Libre.
«Η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που έχουμε αυτές τις τραγικές ώρες. Τόσοι άνθρωποι χάθηκαν τόσο άδικα. Κάποιοι παλεύουν για να σώσουν την ζωή τους. Οφείλουμε να τους βοηθήσουμε, ενώ απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν και κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί» δήλωσε η 25χρονη Μαρία μιλώντας στο Libre