Τουρκία: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τους φονικούς σεισμούς – Οργή για Ερντογάν – Στα 34 δισ. το κόστος της ανοικοδόμησης

Τουρκία: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τους φονικούς σεισμούς – Οργή για Ερντογάν – Στα 34 δισ. το κόστος της ανοικοδόμησης

Η οργή προς το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τους φονικούς και κατασροφικούς σεισμούς δείχνει να αποτυπώνεται και σε μία από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τον σεισμό. Οι κατηγορίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν για αργή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, τις πρώτες ώρες, μετά την καταστροφή, αλλά και οι καταγγελίες για «ρουσφέτια» πίσω από τις «χάρτινες» κατασκευές που κατέρρευσαν στις σεισμόπληκτες περιοχές, αποτελούν τις βασικες αιτίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει και των εκλογών στη γειτονική χώρα έδειξε να χάνει σε δημοτικότητα και πριν την καταστροφή, καθώς η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία και ο «κατακρημνισμός» της λίρας έχουν αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία ALF Research, το διάστημα 21 – 25 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή σχεδόν μετά από 20 ημέρες από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό, η συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) συγκέντρωσε 35,1%, σε σχέση με το 47,6% που παίρνει η αντιπολίτευση τη Συμμαχίας του Έθνους που είναι πρώτη με σημαντική διαφορά.

Αυτό δείχνει πως τουλάχιστον σε επίπεδο συμμαχιών ο Ερτνογάν χάνει.

Όμως καθαρά κομματικά, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις αλλά μόλις 1,7% πάνω από το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Μάλιστα αν συγκρίνει κάποιος τα ποσοστά του AKP σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2018 το AKP, το κόμμα του Ερντογάν σημειώνει πτώση άνω από 13%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

  • AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 29,5%
  • CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 27,8%
  • IYI Party (Καλό Κόμμα): 15,7%
  • HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών): 9,8%
  • MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 5,6%
  • Zafer Partisi (Κόμμα της Νίκης): 2,5%
  • Memleket Partisi (Κόμμα Πατρίδα): 2,2%
  • Deva Partisi (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου): 1,8%
  • Yeniden Refah Partisi (Ευημερία και Πάλι): 1,6%
  • Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος): 1,5%
  • Άλλο: 2%

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel με θέμα τις συνέπειες που επιφέρει στη δημοτικότητα του Ερντογάν ο σεισμός στην Τουρκία ο Οζέρ Σεντζάρ, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, θεωρεί ότι ακόμα και μετά τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Σεντζάρ εξηγεί πως «το πόσους ψηφοφόρους θα χάσει το κυβερνών AKP εξαρτάται από την επιτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής – είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης και […] είναι πιθανότερο να κερδίσει ψηφοφόρους η κυβέρνηση, παρά η αντιπολίτευση».

«Το 90% των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από την Άγκυρα και έχουν τη δύναμη να αμβλύνουν τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν κανένα λάθος από τον πολιτικό ηγέτη που αγαπούν και στον οποίο είναι πιστοί και επιλέγουν να κατηγορήσουν άλλους, τους εργολάβους, τους δήμους, τους συμπολίτες τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χάσει ψήφους. Αλλά ακόμη και ένας σεισμός δεν μπορεί να οδηγήσει έναν υποστηρικτή του ΑΚΡ στο αντιπολιτευόμενο CHP», σημείωσε ο Σεντζάρ.

Ο Τούρκος δημοσκόπος θεωρεί επιπλέον πως «η αντιπολίτευση αντιδρά πολύ σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση […] Το κοινό που θα έπρεπε να προσεγγίσει η αντιπολίτευση, δεν είναι οι ψηφοφόροι του AKP, αλλά οι μη πολιτικοποιημένοι και οι αναποφάσιστοι, επομένως άνθρωποι που δεν προσελκύονται από μία σκληρή, εμπρηστική ρητορική».

Τέλος, η αναβολή των εκλογών φαντάζει απίθανη κατά τον Τούρκο εκλογολόγο: «Η κυβέρνηση διεξάγει ήδη από τον Ιούλιο του 2022 μια πολύ εκτεταμένη προεκλογική εκστρατεία, την οποία χρηματοδοτεί με δάνεια από το εξωτερικό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η χρηματοδότηση για μία εκλογική αναμέτρηση που θα αναβληθεί για το φθινόπωρο ή ακόμη αργότερα. Εν ολίγοις, δεν αναμένεται ο Ερντογάν να αναβάλει τις εκλογές – πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να κερδίσει παρά τον σεισμό».

Ζημιές 34 δισ. και καμπανάκι από την Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας οι ζημιές από τον σεισμό στην Τουρκία έχουν κόστος πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της χώρας το 2021, διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος ανοικοδόμησης, «δυνητικά διπλάσιο», ούτε τις συνέπειες για μελλοντική τουρκική ανάπτυξη.

  • Η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθυμίζει ότι οι μετασεισμοί που συνεχίζουν να σημειώνονται κινδυνεύουν να αυξήσουν το συνολικό ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βόρεια Συρία, που οι σεισμοί επίσης προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους και μεγάλες ζημιές.

Η τελευταία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε σήμερα την τουρκική επαρχία της Μαλάτια προκαλώντας κατάρρευση κτιρίων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκάδες.

  • «Αυτή η καταστροφή μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα τόσο των ιδιωτικών όσο και της δημόσιων υποδομών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Χιμπέρτο Λόπες, διευθυντής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία.

Το ίδρυμα διευκρινίζει επίσης ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τους τελευταίους μετασεισμούς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Περίπου 10.000 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD).

Συνολικά, οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, μεγέθους 7,8 βαθμών, κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 170.000 κτίρια σε έντεκα επαρχίες της χώρας και έπληξε επίσης το βόρειο τμήμα της γειτονικής Συρίας.

Οι πληγείσες τουρκικές επαρχίες, μεταξύ των φτωχότερων της χώρας, φιλοξένησαν επίσης περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σχετικά Άρθρα