Τουρκία: Η αποκάλυψη του Ερντογάν στον Μπλίνκεν για τις εκλογές
Στην Άγκυρα είχε βρεθεί πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων υπήρξαν οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό, καθώς και τη βοήθεια που προσέφεραν οι ΗΠΑ, το ζήτημα της πώλησης των F-16 αλλά και φυσικά η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την είσοδο στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Μάλιστα ο ιστότοπος YetkinReport, του γνωστού και έμπειρου αρθρογράφου Μουράτ Γετκίν έφερε στο φως το παρασκήνιο της συνάντησης επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ρώτησε τον Ερντογάν, «πότε θα γίνουν οι εκλογές;» για να δει αν η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν έτοιμη εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, τον Ιούλιο, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντάει ότι θα λάβουν χώρα πιθανότατα στις 14 Μαΐου.
Μάλιστα τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ δέχθηκαν διαβεβαιώσεις πως οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην ανάγκη η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα εναντίον της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν απάντησε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη Φινλανδία αλλά πως η Σουηδία δεν τήρησε τον λόγο και τις δεσμεύσεις της. Ακόμα έβαλε στη συζήτηση και το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τα οποία όπως είπε είναι υποχρέωσή τους εάν θέλουν να δυναμώσει το ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν ζήτησε τουλάχιστον να ξεκινήσουν και πάλι οι τριμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή των τριών χωρών. Η Άγκυρα το δέχθηκε με τον όρο όμως οι συνομιλίες να διεξαχθούν στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ώστε ο καθένας να μπορέσει να διαπιστώσει πως η Σουηδία δεν τηρεί τον λόγο της. Ένας όρο που αποδέχθηκε η αμερικανική πλευρά.
Πάντως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επεσήμανε πως το ζήτημα θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου.
Η συγκεκριμένη δυνατότητά δίνει θεωρητικά στη Σουηδία να κάνει κάποιους συμβιβασμούς και να αποδεχθεί κάποιους τουρκικούς όρους ενόψει της συνάντησης 9 Μαρτίου με τον αρθρογράφο να αναρωτιέται αν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κάνει την Άγκυρα να δώσει μία πρώτη έγκριση.