Κίνα: Παρέμβαση για το ”ουκρανικό” – Σκεπτικισμός από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Ουκρανία
Στην πρώτη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022), η Κίνα ανακοίνωσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων με στόχο τον τερματισμό της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Μόσχα και Κίεβο αντέδρασαν θετικά στην προσπάθεια του Πεκίνου, το οποίο επιχειρεί να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή, όμως ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν δίστασαν να εκφράσουν τη δυσπιστία τους σχετικά, ενώ οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν ακόμα πιο επιθετικές, αντιδρώντας έντονα κατά της Κίνας.
Συγκεκριμένα, οι δύο εμπλεκόμενες χώρες χαιρετίζουν και επικροτούν την παρέμβαση της Κίνας, ωστόσο, έθεσαν ήδη τους δικούς τους όρους η κάθε μια, προκειμένου να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία που θα μπορούσε να σημάνει και τη λήξη του πολέμου.
Ζελένσκι: Υπάρχουν σημεία στις κινεζικές προτάσεις που ήταν κατανοητά και άλλα που δεν ήταν
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημεία στις κινεζικές προτάσεις που «ήταν κατανοητά» και «υπάρχουν και εκείνα που δεν ήταν».
Παράλληλα, ο Βολοντίμρ Ζελένσκι αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι σχεδιάζει να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ και τόνισε ότι θα ήταν «χρήσιμο» και για τις δύο χώρες, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια.
«Από όσο γνωρίζω, η Κίνα σέβεται την ιστορική ακεραιότητα», υποστήριξε και υπογράμμισε ότι «η Κίνα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα αποσυρθεί από το έδαφός μας γιατί αυτό σημαίνει σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας».
Κρεμλίνο: Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου αλλά…
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, λέει ότι η Μόσχα εκτίμησε το σχέδιο της Κίνας για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και είπε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα… Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση «νέων εδαφικών πραγματικοτήτων» στην Ουκρανία, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνα και της Ζαπορίζια.
Μπάιντεν: Δεν θα ήταν «λογικό» η Κίνα να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία
Στην ΗΠΑ οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκρινε την Παρασκευή ότι η ιδέα πως η Κίνα θα αναλάβει να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
Με δεδομένο ότι «το επαινεί ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;» είπε ο Μπάιντεν. «Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν», συνέχισε.
«Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.
Δυσπιστία από ΝΑΤΟ και ΕΕ
Την ίδια ώρα, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ, δεν έκρυψαν τη δυσπιστία τους απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει την Κίνα ως περιορισμένης αξιοπιστίας, με το σκεπτικό ότι το Πεκίνο δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει άδικο στη σύγκρουση με την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε σε δημοσιογράφους στο Ταλίν πως «η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία επειδή δεν κατάφερε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από πλευράς της πως η Κίνα δεν μίλησε για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για μερικές Αρχές. «Πρέπει να το δει κανείς σε ένα συγκεκριμένο φόντο και αυτό είναι πως η Κίνα έχει ήδη επιλέξει πλευρά υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συνθήκη απεριόριστης φιλίας ακριβώς πριν από την εισβολή», επισήμανε.
«Έτσι θα δούμε φυσικά τις Αρχές, αλλά θα τις δούμε υπό το πρίσμα ότι η Κίνα έχει επιλέξει πλευρά», πρόσθεσε.
Επιφυλακτική όμως είναι και η Γερμανία, καθώς ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτήρισε «αμφίβολο» αν το Πεκίνο επιθυμεί πράγματι να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο.
Τι αναφέρει το κινεζικό έγγραφο
Το κείμενο, φέρει τον τίτλο: «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης» και ζητεί από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Σεβασμός στην κυριαρχία
«Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά» επισημαίνεται.
Έκκληση σε διάλογο
Το Πεκίνο καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση».
«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μείνει δεσμευμένη στη σωστή προσέγγιση η οποία συνίσταται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές (που εμπλέκονται) σε αυτή τη σύγκρουση ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμά η Κίνα.
Όχι στα πυρηνικά όπλα
Το κείμενο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια πυρηνική κρίση».
Η Κίνα «είναι αντίθετη στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από όλες τις χώρες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπενθυμίζεται.
Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να συμμορφωθούν αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε αμάχους ή κτήρια των πολιτικών υποδομών», προσθέτει το κείμενο.
Όχι στη ”νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου”
Πρέπει «να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», τονίζει το Πεκίνο, ένα επιχείρημα που συχνά επαναλαμβάνει.
Περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων
Το Πεκίνο ζητεί επίσης να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Άλλη μια προτεραιότητα της Κίνας είναι «η διατήρηση της σταθερότητα στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες». Για τον λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς».
Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να κερδίζεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ» και ότι «τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».