Οικονόμου Vs Τσαπανίδου: Πώς αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα της πρώτης προεκλογικής τηλεμαχίας
Στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δυο εκπροσώπων. Πολλοί την είδαν ως πρόβα μιας πιο πιθανής αναμέτρησης Τσίπρα Μητσοτάκη το 2023 που εκκρεμεί από το 2019 που μάλλον απομακρύνεται οριστικά με ευθύνη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σαφώς πιο άνετη με τον φακό με το πλεονέκτημα της τηλεοπτικής εμπειρίας να γίνεται εμφανές δίπλα στον κ. Οικονόμου.
Από τη γλώσσα του σώματος μέχρι στον τρόπο που αντιμετώπισε τους οικοδεσπότες της η κα Τσαπανίδου αξιοποίησε στο έπακρο την πολύχρονη εμπειρία της στα τηλεοπτικά πλατό και παρά τον αιφνιδιασμό γιατί δεν γνώριζε ότι δεν θα υπήρχε τραπέζι με αποτέλεσμα να μην έχει ντυθεί ανάλογα όπως παρατήρησε, κέρδισε τις εντυπώσεις στη πρώτη τηλεμαχία των εκλογών.
- Τρεις φορές κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης η Πόπη Τσαπανίδου πέταξε το γάντι στον κ. οικονόμου για να αποσπάσει μια δέσμευση ή έστω μια υπόσχεση του κυβερνητικού εκπροσώπου για αποδοχή της πρόκλησης που εκκρεμεί από το 2019 για αναμέτρηση μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη.
Ακόμη και στο κλείσιμο της διαδικασίας και έξω από τη συμφωνημένη διαδικασία ο κ. Οικονόμου δεν ξέφυγε από το κλισέ επαναλαμβάνοντας ότι έχουν συζητήσει στη Βουλή οι δυο αρχηγοί για 95 ώρες στην τετραετία όπως είπε.
- Για την Κουμουνδούρου ωστόσο έγινε εμφανές για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις του να είναι μαγνητοσκοπημένες πόσο μάλλον να αντιπαρατεθεί δημόσια και σε ζωντανή μετάδοση με τον αντίπαλό του σε μια τηλεμαχία με απευθείας διάλογο.
Όπως παρατηρούν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που ο ίδιος ο κ. Οικονόμου άφηνε ανοιχτό το μεσημέρι το ίδιο βράδυ και βλέποντας την τροπή της συζήτησης από τον πρώτο κιόλας γύρο τον υποχρέωσε άτακτη υποχώρηση κλείνοντάς το και πάλι και επιστρέφοντας σε μια επανάληψη της κολοκυθιάς που παίχτηκε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο του 2019.
Σύγκριση
Το δεύτερο πράγμα που επιχείρησε να καταστήσει σαφές από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απόπειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκρίνει δυο ανόμοιες κυβερνητικές περιόδους.
Από τη μια η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που παρέλαβε άδεια ταμεία, μια χώρα σε κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη μια κυβέρνηση που βρήκε μια οικονομία εκτός μνημονιακής επιτήρησης και υποχρεώσεων με καθαρό διάδρομο και με 12 φορές αναβαθμισμένη από τους οίκους αξιολόγησης.
- Κομβικής σημασίας ήταν και το γεγονός ότι ο Οικονόμου δεν απέκλινε από το γνώριμο μοτίβο της αντιπολίτευσης… στην αντιπολίτευση με μια διαρκή παρελθοντολογία όπως παρατηρούν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τους χαρακτηρισμούς και τα κλισέ κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης ο κ. Οικονόμου για τους ανθρώπους της Κουμουνδούρου απέδειξε ότι υπάρχει ένδεια επιχειρημάτων για το αύριο όπως σημειώνουν την ώρα που η Πόπη Τσαπανίδου δεν ενέδιδε στους υψηλούς τόνους και την πόλωση εστιάζοντας μάλιστα σε μια τοποθέτηση με θετικό πρόσημο στο λόγο της.
Υποκλοπές
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απάντηση του κ. Οικονόμου στο ευθύ ερώτημα της κας Τσαπανίδου για το πως αντιδρούσε εκείνος ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αν έδινε τις ίδιες απαντήσεις ως κυβερνητική εκπρόσωπος στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.
- Το επιχείρημα του κ. Οικονόμου ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να δώσει θεσμικές απαντήσεις μάλλον δεν έπεισε με τις αναφορές στον πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης που είναι υπόδικος στο ειδικό δικαστήριο ήταν ένα οφθαλμοφανές πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα.
Μάλιστα το παράδειγμα που έφερε η κα Τσαπανίδου για την περίπτωση Μπόρις Τζόνσον ήταν σχεδόν αφοπλιστικό καθώς ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί για ένα πάρτυ, όταν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στη θέση της σημερινής θα είχε πέσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση στα κέρδη της αναμέτρησης για τους ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα είναι το γεγονός ότι το ζήτημα των υποκλοπών εξακολουθεί να φέρνει σε άβολη και δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.
Διλήμματα
Και στο ζήτημα της σταθερότητας που θέτει η κυβέρνηση η κα Τσαπανίδου σε αντίθεση με τους χαρακτηρισμούς Οικονόμου για τις κυβερνήσεις συνεργασίας επέλεξε να αναστρέψει το κυβερνητικό επιχείρημα υπερ της αυτοδυναμίας μιλώντας για εκβιασμό των πολιτών και απειλή για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες είναι διατεθειμένος να σύρει τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης.
Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου που έκλεινε ερμητικά την πόρτα στον Νίκο Ανδρουλάκη όταν τέθηκε το ερώτημα αν θα συγκροτούνταν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη λέγοντας ορθά κοφτά ότι η ΝΔ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία δηλαδή δεύτερες ακόμη και τρίτες κάλπες.