Qatargate: Σήμερα νέα κατάθεση από τον Τζιόρτζι – Κομβικός ο ρόλος του με Καϊλή και Παντσέρι

Qatargate: Σήμερα νέα κατάθεση από τον Τζιόρτζι – Κομβικός ο ρόλος του με Καϊλή και Παντσέρι

Σε νέα κατάθεση θα προχωρήσει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι για το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate την ώρα που νέες αποκαλύψεις βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας.

Ο Τζιόρτζι βρίσκεται εδώ και δύο μήνες στις φυλακές του Σεν Ζελ και σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς η εμπλοκή του στο σκάνδαλο ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν αναμένεται να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Παρότι από το πρωί δεν έχει εμφανιστεί ούτε ο συνήγορός του, η εισαγγελία επιμένει ότι η ακρόασή του θα γίνει σήμερα.

Η επίσκεψη του πατέρα της Καϊλή στον Τζιόρτζι

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται το ένταλμα σύλληψης, της Εύας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν ο διαμεσολαβητής που συνδέει τον Παντσέρι με την ελληνίδα ευρωβουλευτή.

«Η έρευνα δείχνει ότι δόθηκαν εντολές από τον Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορουμένης», αναφέρεται στον ένταλμα, σύμφωνα με το οποίο, ο Παντσερι απευθύνθηκε στον Τζιόρτζι όταν θέλησε να ελέγξει τη συμπεριφορά της Καϊλή. Περιγράφει ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος από την Καϊλή επειδή εκείνη μιλούσε με μία μυστηριώδη φιγούρα, «την Ολλανδέζα».

Το ένταλμα αναφέρει ακόμα ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να ξεχρεώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοράσει στο όνομά της.

Παραθέτει δε, και τη συμφωνία ως αποδεικτικό στοιχείο ότι η ίδια γνώριζε για το εισόδημα του συντρόφου της.

Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πατέρας της Καϊλή, επισκέφθηκε την Τρίτη, στις φυλακές τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Το ένταλμα για την Εύα Καϊλή

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση — μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωκοινοβουλίου

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «η κύρια διοργανώτρια ή συνδιοργανώτρια της δημόσιας διαφθοράς, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους.

Αυτό περιλαμβάνει 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει επίσης περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Αλλά το σύνολο υπολείπεται πολύ από τα «αρκετά εκατομμύρια» που αναφέρονται στο ένταλμα, υποδηλώνοντας ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς για τη διαφορά, ένας εκπρόσωπος του βελγικού εισαγγελέα είπε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του QatarGate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

«Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι στο παρελθόν είχαν περάσει από το διαμέρισμά της βαλίτσες με χρήματα», αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, αργότερα είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η ελληνίδα ευρωβουλευτής διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα.

«Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι ήταν ένα τοξικό τέρας το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να πάει τη βαλίτσα σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, όπου τα χρήματα θα παραλαμβανόταν από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη», είπε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, στο ένταλμα εκφράζεται διαφορετική άποψη: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα