Ήταν ειλημμένη η απόφαση Καραμανλή; Η άγνωστη σημειολογική κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα – Τι σηματοδοτεί η “αποχώρησή” του
Με την ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές κλείνει (ή για κάποιους ανοίγει οριστικά) το μέτωπο στις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια σταδιακή κλιμάκωση γεγονότων, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό πεδίο για μετεκλογική συνέχεια στο εσωκομματικό τοπίο της γαλάζιας παράταξης.
Με μια ξεκάθαρη ανακοίνωση σβήνει παράλληλα εκ προοιμίου οποιαδήποτε επιχείρηση να πέσει σκιά στην αποφάση του δηλώνοντας το προφανές όπως αναφέρει ότι στηρίζει “πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα” μένει “πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι αποφάσεις του δεν επηρεάζονται από διαρροές του προηγούμενου διαστήματος και μπορούν να στέλνουν το μήνυμα που ο ίδιος επιθυμεί στη στιγμή που ο ίδιος επιλέγει. Και σίγουρα τη δεδομένη στιγμή το μήνυμα είναι αρκετά ισχυρό (σε λίγους μήνες έχουμε τις εκλογές) αφήνοντας ωστόσο τα στοιχειώδη περιθώρια επικοινωνιακής και ουσιαστικής διαχείρισης στην κυβέρνηση.
- Η εκλογική αναμέτρηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και η απουσία του πρωην πρωθυπουργού την καθιστά ακόμη δυσκολότερη. Μάλιστα σύμφωνα με σενάρια ήδη στην κυβέρνηση εξετάζουν τρόπους ώστε το ψηφοδέλτιο στην Α’ Θεσσαλονίκης να μην μείνει τελικά κενό… από το όνομα Καραμανλής.
Με δεδομένο επίσης ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί ο Κώστας Καραμανλής είναι να προκαλέσει πλήγμα στην παράταξη της ΝΔ, η κίνησή του αντανακλά περισσότερο ως μήνυμα στους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς με τους οποίος επέλεξε το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, να θολώσει τα νερά γύρω από την υποψηφιότητα Καραμανλή, με διαρροές που υποβαθμίζουν το κύρος ενός πρώην πρωθυπουργού αλλά και μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας που εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη ζωή του τόπου και φυσικά εντός του κυβερνώντος κόμματος.
- «Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ και φύσει και θέσει δεν υπάρχει περίπτωση να πληγώσει το κόμμα του λίγο πριν την εκλογική μάχη» λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί, όπως επισημαίνει η “Καθημερινή”.
Οι “εκβιαστικές” διαρροές
Από κυβερνητικές πηγές το τελευταίο διάστημα διακινείτο πως ο πρώην πρωθυπουργός θα έδινε τελικά το παρών στις εκλογές για να στηρίξει τον πρωθυπουργό και την παράταξη της Ν.Δ. και πως οι όποιες αποφάσεις του θα προέκυπταν μετά από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Άλλοι πάλι κύκλοι που διατηρούν εμφανώς ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου επεδίωξαν να επηρεάσουν με υπονοούμενα, διαρροές και ρεπορτάζ στα όρια του ανύπαρκτου. Έγραφε πρόσφατα ιστοσελίδα με μητσοτακική κλίση επικαλούμενη συνομιλητή “φάντασμα” του Κώστα Καραμανλή:
- «Έμπειροι συνομιλητές του, αναφέρουν ότι η στάση του έχει αλλάξει και θα είναι τελικά υποψήφιος στις εκλογές 2023. Κατά βάθος δεν θα επιθυμούσε να εμπλακεί ή να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Ωστόσο, κατανοεί ότι η απουσία του από τις εκλογές θα προσφέρει προεκλογικά επιχειρήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα εξοργίσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Αν, για παράδειγμα, χανόταν η νίκη της ΝΔ για 1 μονάδα, όλοι θα του επέρριπταν την ευθύνη για την ήττα».
Όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων τέτοιος συνομιλητής δεν υπήρξε ποτέ ενώ η όποια διάθεση πίεσης απωλέσθη στο… υπερπέραν μιας διαφορετικής πολιτικής πραγματικότητας.
Ίσως η μοναδική διαρροή από το κυβερνητικό στρατόπεδο που ευσταθεί, πέραν των γελοιοτήτων που ακούγονται τις τελευταίες ώρες περί ανακοίνωσης καθ’ υπαγόρευση του Μαξίμου με την επιτόπια μεσολάβηση κυβερνητικού στελέχους, είναι η τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή Μητσοτάκη με πρωτοβουλία του δεύτερου.
Και μόνο από την άμεση αντίδραση της απάντησης είναι εμφανές ότι το Μαξίμου γνώριζε. Όφειλε να γνωρίζει και ως έμπειρος πολιτικός ο Κώστας Καραμανλής δεν θα άφηνε σκιές περί αιφνιδιασμού ενόψει μιας ιδιαίτερα δύσκολης πολιτικής μάχης που ακολουθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του αναφέρει:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».
Το χρονικό
Είναι γνωστό στη γαλάζια παράταξη ότι ο Κώστας Καραμανλής διαφωνεί με πολλά από όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη ΝΔ, η δε σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την περίφημη ομιλία του στα Ανώγεια περί υποκλοπών έχει σχεδόν διαρραγεί.
Η εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια λειτούργησε κατά πολλούς ως η αφορμή, και όχι απαραίτητα η αιτία, για την ανοιχτή διαφοροποίηση.
- “Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιες καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αφορά πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές για τη δημοκρατική ομαλή. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!”
- “Το να προκληθούν τα γεγονότα αυτά από την κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε νοσηρή φαντασίας και πολιτική ανοησία που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα από απαραίτητες συνεργασίες και με διακομματική οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών”.
Μπορεί οι τόνοι έκτοτε μεταξύ των δύο ανδρών να έπεσαν όμως πέραν τούτου η αποστασιοποιημένη στάση του πρώην πρωθυπουργού εν αντιθέσει με αυτή του Αντώνη Σαμαρά που προϊδεάζει για ανοιχτή προεκλογική ενεργοποίηση, έδειχνε πιο κοντά την πιθανότητα ο πρώην πρωθυπουργός να μην είναι στην επόμενη Βουλή.
- Όμως όπως αποκαλύπτει σήμερα το libre άλλη μια κίνηση του Κώστα Καραμανλή δείχνει ότι η απόφαση του, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές διαρροές ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έδινε τελικά το παρών στις εκλογές, ήταν ειλημμένη. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ο κ. Καραμανλής εδώ και αρκετό καιρό έχει λάβει την απόφασή του, πέραν από μόνιμος κάτοικος, να γίνει και με τη βούλα δημότης Ραφήνας.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες είναι προφανές ότι η διαφαινόμενη τυπική αποχώρησή του από τους καταλόγους της Θεσσαλονίκης (παραδοσιακά κατεβαίνει εκεί αν και ως πρώην πρωθυπουργός δεν έχει περιορισμούς και δεν χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί), σημειολογικά αποτελεί μια αποφασιστική στροφή στην πολιτική του πορεία.
Πρακτικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σενάρια τον θέλουν να μετακινείται ακόμη και στην Προεδρία της Δημοκρατίας εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι αριθμητικές αναλογίες σε επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Πολλά θα κριθούν ασφαλώς και από το αποτέλεσμα των εκλογών. Παραδοσιακά οι ήττες στη ΝΔ σηματοδοτούν άμεσες αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος και προφανώς ο Κώστας Καραμανλής με ισχυρές αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης θα έχει λόγο και παρουσία σε εσωτερικές διεργασίες.
Εξάλλου η καραμανλική πτέρυγα είναι η πιο ιστορική στις τάξεις της ΝΔ και αποτελεί ισχυρό πόλο στους συσχετισμούς ηγεσίας της γαλάζιας παράταξης.