ΑΠΘ: Επίτιμος διδάκτωρ του ΤΕΦΑΑ ο Νίκος Γκάλης
Τον θρύλο των γηπέδων μπάσκετ της δεκαετίας του 1980 και τον άνθρωπο χάρη στον οποίον διαδόθηκε και αναπτύχθηκε το άθλημα στη χώρα μας, τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο λόγος φυσικά για τον Νίκο Γκάλη, που θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, «για την εξαιρετική προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, καθώς και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην κοινωνία».
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου και ώρα 20:15, στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.
Σε ανακοίνωσή του, το ΑΠΘ αναφέρει:
«Ο Νικόλαος Γκάλης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Γιος Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Σίτον Ηολ (Seaton Hall University, NJ) των ΗΠΑ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές της σύγχρονης εποχής και αδιαμφισβήτητα αναμορφωτής της καλαθοσφαίρισης και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.
Η σταθερά υψηλή αθλητική του απόδοση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού των ατομικών του χαρακτηριστικών και της πίστης του στην επιστημονική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων του.
Ο Νικόλαος Γκάλης, λόγω της τελειομανίας και του επαγγελματισμού του, υιοθετούσε με έναν μοναδικό τρόπο επιστημονικές πρακτικές, σε μια εποχή που οι μύθοι γύρω από τον αθλητισμό και την προπόνηση ανθούσαν.
Κατάφερε, σε μια περίοδο που ο αθλητισμός ήταν κυρίως ερασιτεχνικός, να ξεχωρίσει, αναδεικνύοντας επαγγελματικές συμπεριφορές και πρότυπα, άξια θαυμασμού και αναγνώρισης.
Κατάφερε, επίσης, αυτό που λίγοι αθλητές της κατηγορίας του μπόρεσαν: να αναγνωρισθεί και να αγαπηθεί καθολικά, ακόμη και από αντιπάλους, να δοξαστεί παγκόσμια και να αφήσει σημαντική κληρονομιά σε έναν λαό.
Η μέχρι σήμερα σεμνή και ταπεινή συμπεριφορά ενός τόσο προβεβλημένου ανθρώπου, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και καθορίζει τη διαφορά μεταξύ του πρόσκαιρου και του διαχρονικού. Ο Νικόλαος Γκάλης, σε κάθε ευκαιρία, δείχνει την κοινωνικά υπεύθυνη στάση του απέναντι στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και της πόλης όπου ζει και συνεχίζει να προσφέρει όποτε του ζητηθεί».