Ανατροπή με τον χρόνο των εκλογών: Γιατί καθυστερούν οι ανακοινώσεις – Δεύτερες σκέψεις με τρεις μεταβλητές
Στο Μέγαρο Μαξίμου εργάζονται για τις επικείμενες εκλογές με ορίζοντα την 9η Απριλίου χωρίς όμως να αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μεταθέσει τον χρόνο των εκλογών για τις 14 Μαίου.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε χαρακτηριστικά πως “εργαζόμαστε σαν να επρόκειτο να έχουμε εκλογές την επόμενη Κυριακή” όμως κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να ξεκαθαρίσει τον ακριβή χρόνο των εκλογών.
Και αυτό διότι μια σειρά παραμέτρων όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στην Τουρκία, οι τελευταίες εκκρεμότητες στα γαλάζια ψηφοδέλτια και η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, στο ονόμα της θεσμικότητας που διέπει τον πρωθυπουργό, καθυστερούν τις επίσημες ανακοινώσεις.
Μέχρι τώρα, απο το πρωθυπουργικό επιτελείο προκρίνεται η 9η Απριλίου ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πρώτες κάλπες να στηθούν και στις 14 Μαίου.
Σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί οι πρώτες κάλπες να στηθούν την Κυριακή των Βαιών, στις 9 Απριλίου, οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, γεγονός πάντως που δεν συνάδει με το κλίμα των ημερών για τους πιστούς.
- Από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών μέχρι την δεύτερη κάλπη (εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση) θα μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου δυο μηνών. Ειδικότερα από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα μεσολαβήσουν από 21 ημέρες το λιγότερο μέχρι 30 ημέρες μάξιμουμ.
Μετά τις εκλογές ξεκινάνε οι διερευνητικές εντολές που δίνονται με τη σειρά στα τρία πρώτα κόμματα. Ο αρχηγός του κάθε κόμματος μπορεί να κρατήσει μέχρι τρεις ημέρες την εντολή αλλά μπορεί εφόσον θεωρήσει πως δεν υπάρχει περιθώριο να σχηματίσει κυβέρνηση να την παραδώσει μέσα στην ίδια ημέρα.
Μετά τις διερευνητικές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και αν δεν βγει λευκός καπνός θα αναθέσει σε ένα εκ των προέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του Συμβουλίου της Επικράτειας ή του Αρείου Πάγου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Θα πρέπει επίσης να εκδοθούν τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου και η ανακήρυξη των επιτυχόντων βουλευτών, η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου και η εκ νέου διάλυση της Βουλής.
Ουσιαστικά από τις πρώτες μέχρι τις δεύτερες κάλπες ακόμα και αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες απαιτείται ένα διάστημα που θα φτάσει σχεδόν τις 40 ημέρες. Επομένως από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών μέχρι την ολοκλήρωση των δεύτερων χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 60 ημερών (στην καλύτερη περίπτωση).