Παρασκήνιο: Πώς λύθηκαν σε χρόνο ρεκόρ οι ενστάσεις για τις υποψηφιότητες – Τι κρύβεται πίσω από το αντάρτικο Πολάκη
Η μπαλοθιά του Παύλου Πολάκη έδωσε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να δράσει με όρους ηγεμονίας στο κόμμα. Το ενδεχόμενο μιας «ηρωικής» εξόδου του αψύ Σαφακιανού μετά το μίνι αντάρτικο για τα Χανιά, έθεσε έστω και για λίγο σε συναγερμό τον κόσμο της κεντροαριστεράς που είδε προς στιγμή το άλλοθι του «πολακισμού» να φεύγει από τη μέση ως εμπόδιο στην συνεργασία των προοδευτικών.
Θα μπορούσε να πει κάποιος στην καθημερινή αργκό ότι ο χειμερινός κολυμβητής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τον Παύλο Πολάκη… για ψαροντούφεκο.
Η κίνηση του επικεφαλής του τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει με εκβιαστικό μάλιστα τρόπο τη διαφωνία του για το κόψιμο από τις λίστες ενός υποψήφιου ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα, προκάλεσε την οργή της ηγεσίας σε μια φάση που τα αυτογκόλ κοστίζουν περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή.
- «Όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά».
Με αυτή τη λιτή διαρροή η Κουμουνδούρου όχι μόνο έδειξε την πόρτα της εξόδου στον κ. Πολάκη, αλλά έστειλε κι ένα μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανά του βαρονίες και καπετανάτα σε κανένα νόμο.
Μάλιστα την επίσημη διαρροή ακολούθησαν οι αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τις βουτιές στο Σούνιο, ο οποίος ως χειμερινός κολυμβητής από τότε που νοίκιασε το σπίτι στη θάλασσα, ξεκαθάρισε ότι ήταν μια δική του απόφαση.
Αν και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν φαίνεται να έγινε κάποια συζήτηση για το νομό των Χανίων η δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου είχε πέντε αντί για έξι ονόματα, γεγονός που απογοήτευσε τον κ. Πολάκη ο οποίος φαίνεται πως είχε υποσχεθεί στον κολλητό του στα Χανιά Μιχάλη Χαιρετάκη μια θέση στην επόμενη Βουλή.
- Όμως πίσω από την αμετροέπεια, όπως χαρακτήρισαν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του κ. Πολάκη, κρύβεται η προσπάθειά του να στήσει ένα δικό του σύστημα στα Χανιά για να κόψει τον εσωκομματικό του αντίπαλο στα Χανιά και πρώην υπουργό οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη.
Και οι παροικούντες της κομματική Ιερουσαλήμ στην Κρήτη γνωρίζουν ότι ο άγνωστος… Χαιρετάκης που ακολουθούσε παντού τον Παύλο Πολάκη άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά από τη στιγμή που κλείδωσε η υποψηφιότητα Σταθάκη.
Με την απλή αναλογική θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει και πάλι 2 βουλευτές. Με τη δισταυρία στο ψηφοδέλτιο ο Παύλος Πολάκη είναι φανερό ότι διεκδικούσε να πριμοδοτήσει με τον δικό του μηχανισμό το κολλητό του για κλείσει το δρόμο στον πρώην υπουργό.
Ηγετική κίνηση
Η κατάσταση που δημιούργησε το αντάρτικο Πολάκη, ήταν μια ευκαιρία για τον πρόεδρο του κόμματος να δείξει ότι δεν θα ανεχθεί από κανένα αντάρτικα και προσωπικές στρατηγικές μπροστά στην κρίσιμη μάχη της ανατροπής Μητσοτάκη.
Ήταν η δεύτερη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας έβγαζε κίτρινη κάρτα στον Πολάκη ο οποίος χάνοντας για μια ακόμη φορά το μέτρο έχυσε την καρδάρα με το γάλα που ο ίδιος γέμισε με την αποκάλυψη του πορίσματος για τη ζημιά 2εκατ€ στο δημόσιο από την πρώην γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής και υποψήφια στην Εύβοια με τη ΝΔ Σοφία Νικολάου και η οποία τώρα θα βρεθεί ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα.
Την πρώτη φορά που ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του έδειξε την π΄ροτα της εξόδου ήταν την περίοδο της πανδημίας όταν τον υποχρέωσε να κάνει το εμβόλιο όπως είχε υποσχεθεί.
- Η ηγετική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να πάρει το κόστος ακόμη και της μη συμπερίληψης του βουλευτή Χανίων δεν άφησε περιθώρια ελιγμών. Ο κ. Πολάκης με μια δεύτερη ανάρτηση στρογγύλεψε το λόγο του και λείανε τις γωνίες κάτι που εκλήφθηκε ως υποχώρηση με την Κουμουνδούρου να θεωρεί το θέμα λήξαν.
Ή υπόθεση πάντως της υποψηφιότητας Χαιρετάκη σύμφωνα με πληροφορίες δεν ετέθη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας από τον κ. Πολάκη.
Διεύρυνση χωρίς σύνορα
Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ προβλήματα με υποψηφίους και ενστάσεις καταγράφηκαν για άλλες τρεις περιφέρειες με την Κοζάνη να είναι εκείνη που είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στη δυσκολία που παρουσιάστηκε στην κατάρτιση των συνδυασμών η τριμελής επιτροπή των δυο γραμματέων και του Μιχάλη Καλογήρου προστέθηκαν οι κύριοι Φίλης και Σπίρτζης για να ξεπεραστούν τα όποια κολλήματα.
- Μάλιστα πολλοί δεν ήταν τόσο διαλλακτικοί ως προς την αντιμετώπιση των υποψηφιοτήτων καλώντας την επιτροπή να δείξει μεγαλύτερη πυγμή.
Τελικά με τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξης Τσίπρα η διευρυμένη επιτροπή έλυσε τα ζητήματα σε ένα βράδυ με μεγάλο χαμένο σύμφωνα με πληροφορίες τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Αδαμίδη να μην συμπεριλαμβάνεται τελικά στο ψηφοδέλτιο της Κοζάνης.
Οι ενστάσεις ήταν διττές. Από τη μια το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο δυο υποψηφιότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ εξαντλούσαν τα όρια της λεγόμενης πασοκοποίησης και από την άλλη υπήρξαν καραμπόλες συνδικαλιστικού τύπου καθώς ήδη ένας υποψήφιος ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ.