Κορυδαλλός: Σφραγίζεται το γηροκομείο – κολαστήριο

Κορυδαλλός: Σφραγίζεται το γηροκομείο – κολαστήριο

Τις απίστευτες καταγγελίες για το γηροκομείο – κολαστήριο στον Κορυδαλλό, επιβεβαιώνει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ειδικότερα, ο κρατικός έλεγχος, ο οποίος είχε γίνει το 2020 αιφνιδιαστικά, έδειξε ότι δεν φορούσαν τα ρούχα τα οποία τους είχαν δώσει οι συγγενείς τους, ήταν λερωμένοι και πολλοί από αυτούς ήταν ασίτιστοι.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, διαπιστώθηκαν παρατυπίες ακόμα και στις μερίδες του φαγητού. Ενώ θα έπρεπε να ήταν 56 μερίδες για 56 άτομα, βρέθηκε ότι είχαν προμηθευτεί 35, που σημαίνει, ότι μοίραζαν το φαγητό σε ακόμα μικρότερες ποσότητες.

Αυτό το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι το γεγονός ότι φαίνεται να υπήρχε αριθμός ηλικιωμένων, οι οποίοι στη συνέχεια «εξαφανίζονται» χωρίς κανείς να γνωρίζει την τύχη τους. Δεν υπάρχει δηλαδή αναφορά εάν διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, αν απεβίωσαν, αν τους πήραν οι συγγενείς τους από εκεί.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των ηλικιωμένων 34 στον αριθμό, που έχουν παραμείνει στο γηροκομείο. Στη συνέχεια αυτό θα σφραγιστεί με βάση την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, δικογραφία για κακουργήματα σχηματίστηκε για την υπόθεση σε συνέχεια καταγγελιών που φτάνουν έως και στο 2016, ενώ συγγενείς των ηλικιωμένων ζητούν την παρέμβαση Εισαγγελέα για κακοποίηση.

Την τραβούσαν από τα μαλλιά

Την ίδια ώρα, μαρτυρία κατοίκου της περιοχής περιγράφει απελπισμένη τρόφιμο να κραυγάζει στο μπαλκόνι του γηροκομείου και νοσηλεύτρια να την τραβάει από τα μαλλιά για να επιστρέψει στο δωμάτιο διά της βίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη, μιλώντας για «ελλιπή φαρμακευτική αγωγή» και περιστατικά κατά τα οποία «έδεναν ηλικιωμένους στα καλοριφέρ».

«Εκτός από υποσιτισμένους ασθενείς, υπήρχαν άλλοι που είχαν ελλιπή φαρμακευτική αγωγή», δηλώνει η πρώην εργαζόμενη στον ΑΝΤ1.

«Τους έδεναν στα καλοριφέρ και στα κρεβάτια, με τη δικαιολογία ότι οι τρόφιμοι είναι επιθετικοί (…). Όταν ένας ψυχιατρικός ασθενής παίρνει ελλιπή αγωγή, προφανώς θα είναι επιθετικός», συμπληρώνει και δηλώνει: «Το επισκεπτήριο των συγγενών επιτρεπόταν τις ώρες 17:00-20:00 και η διεύθυνση του γηροκομείου πίεζε το προσωπικό να είναι όλα στην εντέλεια στις 17:00 για να μην αντιληφθούν όσα συνέβαιναν».

Παράλληλα, κάτοικος της περιοχής αναφέρει πως «από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το γηροκομείο, γέμισε και μετά άρχισαν να φεύγουν συνέχεια νεκροφόρες, ο κόσμος απηύδησε. Δεν είχαμε δει ποτέ την αστυνομία να έρχεται. Την είδαμε τώρα 3-4 μέρες που έχουν έρθει για να το κλείσουν».

«Ποιος τολμούσε να μπει μέσα; Δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να έχει σχέσεις με τους ασθενείς. Χθες στις 14:30 πήραν κάποιον παππού να τον πάνε σε κάποιο γηροκομείο. Όταν βρουν άλλο κρεβάτι θα πάρουν και τους άλλους. Θα κλείσει, δεν υπάρχει περίπτωση», πρόσθεσε στο τέλος.

«Την είχαν δεμένη με σχοινιά»

Συγγενείς ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο μίλησαν επίσης για δεμένους ηλικιωμένους, με μία μάλιστα να καταγγέλλει πως η μητέρα της πέθανε και δεν την ενημέρωσαν.

«Είχα εδώ τη μητέρα μου δύο χρόνια. Όταν μπήκε στο γηροκομείο περπατούσε και αυτοεξυπηρετείτο. Έμαθα ότι έγινε ένας καυγάς με τις κοπέλες και τότε την έσπρωξαν, την έριξαν κάτω και έσπασε το χέρι και ο γοφός της. Το έκρυβαν χωρίς να μου λένε τίποτα» είπε η κόρη τροφίμου, στο Star.

«Όταν την επισκέφθηκα ήταν καθιστή και είδα ότι την είχαν δεμένη με σχοινιά. Όταν διαμαρτυρήθηκα μου είπαν ότι το κάνουν για να μην πέσουν κάτω οι τρόφιμοι και χτυπήσουν» πρόσθεσε η ίδια.

«Οι γιαγιάδες κραύγαζαν από τον πόνο, δεν ξέρω πόσες ώρες ήταν δεμένες», είπε στη συνέχεια.

Μάλιστα, λέει πως η μητέρα της πέθανε μετά από εγκεφαλικό για το οποίο όπως καταγγέλλει, δεν της είπαν ποτέ τίποτα.

Επίσης, γείτονες λένε πως άκουγαν ουρλιαχτά και ότι είχαν δει τρόφιμους με σημάδια στα χέρια, ενώ είχαν ξαναγίνει καταγγελίες.

«Φορούσαν γάντια του μποξ και “παίζανε”»

«Τους χτυπούσαν γιατί δεν τρώγανε, ή γιατί δεν πίνανε νερό ή είχε νεύρα ο ίδιος ο ιδιοκτήτης» πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι «υπήρχε πιο πολύ βιαιοπραγία από τον ιδιοκτήτη και από μία, δύο νοσηλεύτριες που χτύπαγαν τους ηλικιωμένους. Φορούσε γάντια του μποξ και παίζανε. Είχαν πει ότι είναι σαν παιχνίδι και να βαρούν τους ηλικιωμένους. Το είχα δει με τα μάτια μου, γιατί άκουγα φωνές από τον όροφο που δούλευα, κατέβηκα κάτω και το είδα με τα μάτια μου. Ήταν αυτός με τον γιο του και “παίζανε” με τους ηλικιωμένους και τους βαράγανε».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα