ΕΛΠΙΣ: Λύθηκε ο “Γόρδιος δεσμός” του ιστορικότερου νοσοκομείου της Αθήνας
Μία εκκρεμότητα δεκαετιών που αφορούσε τη διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ του προέδρου ΔΣ του νοσοκομείου και του διοικητή του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ και προκαλούσε πολλά προβλήματα στη λειτουργικότητα του ιστορικότερου νοσοκομείου της Αθήνας, επιλύθηκε με συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων και το νοσοκομείο είναι πλέον έτοιμο να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην υλοποίηση σημαντικών σχεδίων που έμεναν στο συρτάρι, επισημαίνει μιλώντας στο libre, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Πιο συγκεκριμένα, με την επίσκεψή τους ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης την Τρίτη (14/2), στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, ανακοίνωσαν την επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος που αφορούσε τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του διοικητή του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση, μέσω της οποίας πλέον μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες από τον Διοικητή, ο οποίος ορίζεται από το υπουργείο Υγείας στον πρόεδρο του ΔΣ, ο οποίος αντίστοιχα ορίζεται από το Δήμο Αθηναίων.
Το ιστορικό πίσω από το δυσλειτουργικό καθεστώς του ΕΛΠΙΣ
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΛΠΙΣ, όλα τα νοσοκομεία ειδικού σκοπού, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός το Δημοτικό Νοσοκομείο και άλλα, όταν εντάχθηκαν τη δεκαετία του 80 (1983) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επειδή παρείχαν εξοπλισμούς προσωπικό και κτιριακές υποδομές θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να έχουν και κάποιο λόγο στη διοίκηση του νοσοκομείου. Έτσι, συμφωνήθηκε τότε καθήκοντα προέδρου να ασκεί ο εκάστοτε δήμαρχος και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου να είναι ορισμένο από το δήμο ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα ήταν από το κράτος.
Στη συνέχεια, όταν εγκαταστάθηκε ο θεσμός του διοικητή ορίστηκε ως διοικητής του νοσοκομείου ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ. Δηλαδή, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ θα διορίζονταν από το κράτος θα ήταν ο ίδιος και ο διοικητής του, ενώ το ανώτερο όργανο αυτού του νοσοκομείου θα ήταν πάντα το διοικητικό συμβούλιο. Στη μνημονιακή εποχή τα πράγματα άλλαξαν. Ήταν τότε Υυπουργός Υγείας ο κ Λοβέρδος. Επειδή την εποχή εκείνη υπήρχε μία πίεση να γίνει σύγκλιση των οικονομικών μεγεθών στις μνημονιακές υποχρεώσεις και έπρεπε όλα αυτά να γίνουν γρήγορα, βγήκε τότε ένας νόμος, με ισχύ για όλα τα νοσοκομεία και για τα ειδικού σκοπού, που ισχυροποιούσε τη θέση του εκάστοτε διοικητή για να μην υπάρχει πρόβλημα με τα διοικητικά συμβούλια με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τα λοιπά. Αυτομάτως, αυτό ήρθε σε σύγκρουση με τις αρχές παραχώρησης νοσοκομείων ειδικού σκοπού στο κράτος. Έτσι, Οο τότε δήμαρχος, ο κύριος Καμίνης, έκανε ένσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας για την απόφαση αυτή, η οποία εκδικάστηκε πριν από 2 χρόνια, και η οποία απόφαση δικαιώνει τον δήμο που είχε κάνει την ένσταση ακριβώς επειδή τροποποιήθηκε η αρχική συμφωνία.
Άρα θα έπρεπε με νέο νόμο να γυρίσουν οι αρμοδιότητες επαυξημένες στον πρόεδρο και στο διοικητικό συμβούλιο από τον Διοικητή στον οποίο είχαν δοθεί την εποχή των μνημονίων.
«Στην ουσία, μία διάταξη της πολιτείας, την εποχή των μνημονίων, σε βάρος μιας συμφωνίας που υπήρχε με το δήμο από το 1983 όταν ιδρύθηκε το ΕΣΥ, δημιούργησε πολλά προβλήματα στη λειτουργικότητα του ΕΛΠΙΣ», υπογράμμισε στο libre, ο πρόεδρος του ΕΛΠΙΣ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Η επόμενη ημέρα για το ΕΛΠΙΣ
«Είναι μία σπουδαία ημέρα για την ιστορία του ΕΛΠΙΣ καθώς λύνεται μια σημαντική εκκρεμότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Βρισκόμασταν σε μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, ως υπουργείο Υγείας με το Δήμο Αθηναίων, για το σκέλος που έχει να κάνει με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Μετά από τροποποίηση του νόμου, υπεγράφη χθες υπουργική απόφαση από εμένα και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, όπου σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μεταφέρουμε όλες τις αρμοδιότητες από τον διοικητή τον οποίο ορίζει το Υπουργείο Υγείας στον πρόεδρο ο οποίος ορίζεται από τον Δήμο Αθηναίων. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα συνδυαστεί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αποσκοπεί στη στήριξη συγκεκριμένων έργων και σταδιακά όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ».
«Σήμερα επιλύουμε μια εκκρεμότητα δεκαετιών», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Μια διοικητική δυσαρμονία, η οποία κρατούσε “δέσμιο” από τη δεκαετία του ’80 το ιστορικότερο νοσοκομείο της Αθήνας. Το ΕΛΠΙΣ, ήταν το πρώτο νοσοκομείο του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το πρώτο δημοτικό νοσοκομείο μας. Ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας, συμφωνήσαμε σε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας. Έτσι ώστε το ΕΛΠΙΣ να μπορεί εφεξής να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες τις οποίες έχουμε όλοι μαζί την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε και τις οποίες, βεβαίως, έχουν ανάγκη οι πολίτες».
«Το θετικό είναι ότι ως Πρόεδρος είχα καλή συνεργασία και πριν αποκατασταθεί αυτό το καθεστώς με τη διοικήτρια του νοσοκομείου, την κα Θειακού, με την οποία βρήκαμε μία κοινή συνισταμένη και συμφωνούσαμε και συνυπογράφαμε για όλα τα σημαντικά ζητήματα, και έτσι προσπερνούσαμε αυτό το περίεργο καθεστώς αρμοδιοτήτων», τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης. «Αν υπήρχε διαφωνία μεταξύ πολιτείας και Δήμου είτε σε επίπεδο Θεσμών ή σε επίπεδο προσώπου το νοσοκομείο αυτό θα μπορούσε να έχει κλείσει. Αν εγώ, για παράδειγμα, είχα παραιτηθεί για κάποιους λόγους το νοσοκομείο δεν θα είχε εκπρόσωπο. Το καθεστώς που υπήρχε πριν έπρεπε να αλλάξει» τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΛΠΙΣ και προσθέτει:
«Τώρα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα και να υλοποιήσουμε πλάνα που αφορούν την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, καθώς πρόκειται για νοσοκομείο 150 χρόνων, αλλά και στην ψηφιοποίηση των αρχείων του νοσοκομείου που είναι ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας. Μέχρι σήμερα, το περίπλοκο καθεστώς αρμοδιοτήτων δεν μας επέτρεπε να υλοποιήσουμε σχέδια που θα έδιναν άλλες προοπτικές στο ΕΛΠΙΣ, αλλά τώρα μπορούν να γίνουν πράξη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΛΠΙΣ.