Μητσοτάκης: “Προσωπικό όραμα η αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου”

Μητσοτάκης: “Προσωπικό όραμα η αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου”

Μια εντυπωσιακή παρουσίαση της μελέτης για την αναβάθμιση και την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (15/2), παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός παραχώρησε ομιλία, στην οποία έκανε ξεχωριστή αναφορά στο προσωπικό του όραμα για το Μουσείο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και σε ευχαριστίες προς όσους «έτρεξαν» το πρότζεκτ, απευθύνοντας ξεχωριστές ευχαριστίες προς τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

«Είναι δύσκολο να προσθέσω πολλά μετά από αυτή την πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση. Για εμένα σήμερα, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι ένα προσωπικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το πολιτικό μου γραφείο ήταν για πολλά χρόνια λίγους δρόμους πιο πέρα. Περνούσα αρκετά συχνά μπροστά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έζησα ταυτόχρονα τα χρόνια της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και πάντα ήταν στο μυαλό μου αυτή η ιδέα του πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σημαντική παρέμβαση στο πιο σημαντικό μας μουσείο. Πώς θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπόσημο αλλά και να γίνει ευκαιρία για να αναβιώσει μια ολόκληρη γειτονιά», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Με πολλή και σκληρή δουλειά, είμαστε στο σημείο να έχουμε κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του οράματος. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά όχι μόνο την υπουργό Πολιτισμού και το επιτελείο της, αλλά και τον Ανδρέα Κούρκουλα για τη σπουδαία δουλειά που έκανε, όλα τα γραφεία Αρχιτεκτονικά από το εξωτερικό και την Ελλάδα που συμμετείχαν σε αυτόν τον άρτια οργανωμένο διεθνή διαγωνισμό. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Νικόλα και την Ειρήνη Λαιμού για τη χρηματοδότηση του πρώτου σταδίου αυτής της προσπάθειας. Θα ήθελα, δεν το κάνω συχνά αλλά σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω, να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου τη Μαρέβα η οποία αθόρυβα και χωρίς να διεκδικήσει οποιαδήποτε προβολή, υπήρξε η καρδιά αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, τόνισε: «Πιστεύω ότι αυτό το οποίο παρακολουθήσαμε είναι μια παρέμβαση η οποία πληροί τις βασικές προϋποθέσεις που είχαμε θέσει εξαρχής. Πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για να εκθέσουμε τα εκθέματα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως. Σήμερα εκθέτουμε περίπου το 10% από αυτά που έχουμε στις αποθήκες μας. Πώς ταυτόχρονα θα φέρουμε το μουσείο πιο κοντά στην Πατησίων, πιο κοντά στην πόλη, και πώς δεν θα ανταγωνιστούμε το υφιστάμενο κτήριο και θα σεβαστούμε τη διακριτή του ιστορικότητα».

«Σίγουρα θα αποτελέσει μια σημαντικότατη παρέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης, και μια μοναδική ευκαιρία να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες. Πάντα με προβλημάτιζε το γεγονός ότι κάτι παραπάνω από 500.000 επισκέπτες έρχονται στο μουσείο όταν φιλοξενεί αυτό τον απίστευτο πλούτο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προφανώς έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, έχουμε το χρονοδιάγραμμα, έχουμε και το απαραίτητο εργαλείο, τον οδικό χάρτη στη διάθεσή μας για το πώς θα δρομολογήσουμε τις μελέτες που θα κοστίσουν αρκετά χρήματα. Πρόθεσή μας είναι οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δωρεές και στη συνέχεια η κατασκευή από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφιχτό, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Υπάρχει μεράκι, διάθεση και τεχνογνωσία για να γίνει πράξη αυτό το όμορφο όραμα το συντομότερο δυνατό», σχολίασε ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε αυτό θα συμβάλει το γεγονός ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με άλλα τέσσερα μουσεία, θα γίνει ένα ξεχωριστό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Θα μπορέσει να διεκδικήσει τον δικό του ρόλο και τη δική του θέση στον παγκόσμιο χάρτη των μουσείων. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση για το πως αντιλαμβανόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θέλω ξανά να ευχαριστήσω τον κ. Τσίπερφιλντ και τον κ. Γυφτόπουλο, μας άνοιξαν τα μάτια σε έναν καινούριο κόσμο. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους οραματίστηκαν αυτή την πρόταση. Είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε το να περάσουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα από το σχέδιο στην πραγματικότητα».

Σχετικά Άρθρα