Απάτη: Χρησιμοποίησαν εικόνα της ΕΜΑΚ για να ζητήσουν λεφτά δήθεν για τους σεισμόπληκτους
Τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία για να συγκεντρώσουν «δωρεές» εκμεταλλεύονται απατεώνες, προβάλλοντας φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αυτό το διάστημα. Τα χρήματα, φυσικά, δεν καταλήγουν στους σεισμόπληκτους, αλλά σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Τις εν λόγω εγκληματικές πρακτικές έφεραν στο «φως» εκθέσεις του ειδησεογραφικού ιστότοπου με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια Bleeping Computer, με τις προειδοποιήσεις τους να αφορούν και τη viral φωτογραφία που προέρχεται από την Ελλάδα.
Στην εν λόγω εικόνα, ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Κοτρίδης, τέως Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, δημιούργησε μία ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία, στέλνοντας το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στους συναδέλφους του που έδωσαν μάχη στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι δράστες αναρτούν εικόνες και βίντεο από την τραγωδία σε μέσα όπως το TikTok και το Twitter, με φράσεις όπως «Προσευχηθείτε για την Τουρκία», «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία» και «Κάντε δωρεά για τα θύματα».
Σε μία περίπτωση, ένας λογαριασμός έκανε live μετάδοση για πάνω από τρεις ώρες, δείχνοντας μια εικονογραφημένη αεροφωτογραφία κατεστραμμένων κτιρίων, συνοδευόμενη από ηχητικά εφέ εκρήξεων. Εκτός κάμερας, μια ανδρική φωνή γελούσε και μιλούσε στα κινέζικα. Η λεζάντα του βίντεο ήταν: «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία. Δωρεά», όπως μεταδίδει το BBC.
Ένα άλλο βίντεο έδειχνε την εικόνα ενός παιδιού που τρέχει να ξεφύγει από μια έκρηξη. Το μήνυμα του οικοδεσπότη του livestream ήταν «Παρακαλώ βοηθήστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» -σε μια προφανής έκκληση για δωρεά στο TikTok.
Αλλά η φωτογραφία του παιδιού δεν είναι από τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας: Είχε αναρτηθεί στο Twitter το 2018 με τη λεζάντα «Stop Afrin Genocide», αναφερόμενη σε μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία όπου οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη συριακή αντιπολίτευση εκδίωξαν μια κουρδική πολιτοφυλακή εκείνη τη χρονιά.