Ρεπορτάζ/Ανάλυση: Το libre στην Κύπρο για τη μάχη Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάννης: Η ψήφος του διχασμένου ΔΗΣΥ βγάζει πρόεδρο – Ποιοι περιμένουν τον Αναστασιάδη “στη γωνία”
Η πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών δεν αποτέλεσε έκπληξη. Όμως το ποσοστό του Ανδρέα Μαυρογιάννη και η διαφορά των μόλις 2,5 μονάδων από τον πρώην υπουργό εξωτερικών ξάφνιασαν πολλούς και οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις ως προς την «σίγουρη νίκη Χριστοδουλίδη».
Χαρακτηριστικό της έκπληξης, είναι και τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε οι δημοσιογράφοι που καλύπτουμε τις προεδρικές εκλογές. Φίλοι και συνάδελφοι από την Αθήνα ρωτούσαν «Ποιος είναι ο Μαυρογιάννης; Έχει ελπίδες;»
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ ερχόταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον Αβέρωφ Νεοφύτου που καταλάμβανε τη δεύτερη θέση.
Η ψήφος κατά βούληση που αποφάσισε το ΔΗΣΥ αφήνει «το παιχνίδι ανοιχτό», γι’ αυτό και οι δύο υποψήφιοι δίνουν σκληρή μάχη για να προσελκύσουν τους νέους, τους αναποφάσιστους αλλά και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Κυπριακό και οικονομία
Στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες, οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους πρωτίστως για το Κυπριακό και την οικονομία. Στο εθνικό θέμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εκτιμά πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρέπει να παραμείνει κεντρικός συντονιστής της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.
- Ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον πρώην υπουργό εξωτερικών για ασαφείς και αόριστες θέσεις στο εθνικό θέμα. Όμως και οι δύο αναγνωρίζουν την δυσκολία του εγχειρήματος, αφού στο τραπέζι του διαλόγου δεν υπάρχει συνομιλητής. Ερσίν Τατάρ και Άγκυρα μονότονα επαναλαμβάνουν τα περί λύσης δύο κρατών.
- Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθυμίζει στους πολίτες τα πεπραγμένα της πενταετίας Χριστόφια στην οικονομία και υποστηρίζει πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φέρνει μαζί του αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.
Ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για απόπειρα τρομοκράτησης των πολιτών, γι’ αυτό και έσπευσε να ανακοινώσει το όνομα του υπουργού των οικονομικών που θα διορίσει, εφόσον εκλεγεί. Ο νομικός Χαράλαμπος Προύντζος δεν ανήκει στην αριστερά και θεωρείται υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Νεοφύτου vs Χριστοδουλίδη
Εντός και εκτός Δημοκρατικού Συναγερμού, πολλοί πιστεύουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή, εάν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν επέμενε στην υποψηφιότητα του.
Ο αποκλεισμός του άναψε τα αίματα και έδωσε χαρακτηριστικά βεντέτας, στην ούτως η άλλως δύσκολη σχέση του με τον πρώην υπουργό εξωτερικών. Από την ίδρυση του ΔΗΣΥ, τον Ιούλιο του 1976, είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος του κόμματος δεν περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο Αβερώφ Νεοφύτου δυσκολεύεται πολύ να «χωνέψει» αυτή την πρωτιά γι’ αυτό και συνεχίζει να μιλά για «αποστάτες», «διασπαστές» και «προδότες». Ακόμη εκτιμά πως αν κατορθώσει να παραμείνει στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, μπορεί σε πέντε χρόνια να πάρει τη ρεβάνς και να περάσει το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου. Ο επόμενος πρόεδρος θα έχει υποστεί φθορά, ενώ θεωρεί πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι ευκολότερος αντίπαλος.
Την ίδια ώρα στελέχη και βουλευτές κατηγορούν τον Αβέρωφ Νεοφύτου πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και πως εργάζεται πυρετωδώς με στόχο την επικράτηση του. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αρνείται τις κατηγορίες, ζητεί να πέσουν οι τόνοι και να γίνουν σεβαστές όλες οι απόψεις.
Ο Προδρόμου «πλήρωσε» την οργή κατά Αναστασιάδη
Το πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεδρίασε δύο μέρες μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου. Στελέχη και βουλευτές έκαναν μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ απάντησαν και στο βασικό ερώτημα των ημερών: «Ποιον στηρίζει το ΔΗΣΥ στον Β’ γύρο;».
Η πλειοψηφία των μελών του πολιτικού γραφείου τάχθηκε υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ ελάχιστοι πρότειναν την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Τελικά, στελέχη και βουλευτές κατέληξαν σε «ψήφο κατά συνείδηση». Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό πως στη συνεδρίαση θα συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τελικά ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να μην παραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος ενημερώθηκε πως τον περίμεναν εξοργισμένοι οπαδοί του κόμματος και πως σκοπό είχαν να προχωρήσουν σε έντονες αποδοκιμασίες εναντίον του. Επέλεξε να μην το ρισκάρει. Όμως οι συγκεντρωμένοι οπαδοί αποδοκίμασαν τον υπουργό παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος και δήλωσε δημόσια πως στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη.
Δίχως υπερβολή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός μοιάζει με «καζάνι που βράζει». Πολλοί αναμένουν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, ώστε στη συνέχεια να στραφούν κατά του Νίκου Αναστασιάδη.
Στη Λευκωσία αποτελεί κοινό μυστικό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να τον διαδεχθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Με φανερή πικρία ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως «όλο αυτό τον καιρό, ο πρόεδρος μίλησε σε τρεις συγκεντρώσεις μου, ενώ μετά τον πρώτο γύρο και σε μια νύχτα έγιναν τρεις συσκέψεις για να στηριχθεί ο Χριστοδουλίδης». Σημαντική μερίδα στελεχών κατηγορεί ανοιχτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπονόμευση της υποψηφιότητας Νεοφύτου, καθώς και για υπόγεια στήριξη του πρώην συνεργάτη του και πρώην υπουργού εξωτερικών.
Γεγονός είναι πως η εκλογή Χριστοδουλίδη θα προσέφερε μια ασπίδα προστασίας στον Νίκο Αναστασιάδη από την έντονη εσωκομματική κριτική, αλλά και από ενδεχόμενες δικαστικές περιπέτειες. Σε σχέση με τα «Χρυσά διαβατήρια» και τα φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν την Κύπρο, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει υποσχεθεί απόδοση ευθυνών, ακόμη και δήμευση περιουσιών.
Τι θα ψηφίσει το ΔΗΣΥ
Οι ‘‘σκληροί Αβερωφικοί’’ θεωρείται δεδομένο πως θα στηρίξουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Άλλωστε τον δρόμο άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού όταν δήλωσε πως «η ιστορία πότε δεν ξεχνά τους προδότες», ενώ σημείωσε πως την δεύτερη Κυριακή δεν θα ψηφίσει λευκό.
Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό και αν οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ θα στηρίξουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μέλη του επιτελείου Χριστοδουλίδη δήλωσαν στο Libre πως θα προσελκύσουν τουλάχιστον το 50 με 60% όσων ψήφισαν Νεοφύτου, αφού στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη βλέπουν ένα «γνήσιο τέκνο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης».
- Οι εξελίξεις φαίνεται πως αιφνιδίασαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τους συνεργάτες του. Βεβαίως ανέμεναν ο αποκλεισμός Νεοφύτου να μετατραπεί σε γκρίνια και προσωπικές επιθέσεις. Όμως δεν προέβλεψαν τον βαθύ διχασμό και τα ομαδικά πυρά κατά του υποψηφίου προέδρου που οδήγησαν στην «ψήφο κατά βούληση».
Μιλώντας στο Libre, στελέχη του επιτελείου του Ανδρέα Μαυρογιάννη σημείωναν πως αυτό είναι ότι καλύτερο μπορούσε να ελπίζει ο υποψήφιος πρόεδρος από το ΔΗΣΥ. Δεν υπήρχε περίπτωση ξεκάθαρης, ανοιχτής στήριξης, όμως επιφανείς προσωπικότητες του κόμματος έχουν ταχθεί στο πλευρό του. Η Καίτη Κληρίδου, κόρη του ιδρυτή της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη, ζήτησε «να γίνει η υπέρβαση», ενώ και ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στηρίζει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη γιατί συμφωνεί με τις θέσεις του στο Κυπριακό.
Το τηλεφώνημα από Αθήνα
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής, πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Λευκωσία συζητούσαν για την στάση του Νίκου Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυβε την βιασύνη του να εξασφαλίσει την στήριξη του ΔΗΣΥ στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Έγιναν τρείς συσκέψεις, ενώ ακολούθησαν δεκάδες επαφές και τηλεφωνήματα. Η επιθυμία του Προέδρου ήταν σαφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως πρέπει να «κάνει ότι μπορεί για να εκλεγεί ο Χριστοδουλίδης». Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε αν οι άοκνες προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη, θα φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.